‘Begin november zaten we al op 79 rolkarren en nog steeds komt er speelgoed binnen.” Ilona Tjon Poen Gie (52, grote bos krullen, briljanten ringen in haar oren) laadt bij Voedselbank Utrecht een bus tweedehands speelgoed uit, geschonken door advocaten van De Brauw.
Negentien jaar geleden stelde de Amsterdamse headhunter aan ‘haar’ Lions Club GIJS voor om kinderen die in armoede opgroeien een leuke Sinterklaas te bezorgen: „Mijn zoontjes waren twee en vier en ik had veel speelgoed over. Ik dacht: in mijn omgeving moeten veel meer mensen dit probleem hebben.” Het leek haar „gruwelijk” als je na sinterklaasavond als kind op school komt en je niets hebt gekregen.
De Lions regelden tientallen plekken rond Amsterdam en Haarlem, „hubs, noemen wij dat”, waar mensen speelgoed brengen. Het eerste weekend van november reed de club bussen „gesponsord door Diks” vol speelgoed naar Utrecht.
„Dit is de echte held”, zegt Tjon Poen Gie, terwijl ze wijst naar Jan Zwarts, coördinator van de Utrechtse Voedselbank die hier met een longontsteking aan het werk is. Zwarts en zijn medewerkers zorgen ervoor dat op negen plekken in de provincie Sinterklaas gevierd wordt, en er is een een groot feest in Stadion Galgenwaard. Tjon Poen Gie: „Een hartverwarmende middag.”
Mogen kinderen zelf iets uitzoeken? „Dat niet”, zegt Zwarts. „Hun ouders vullen een formulier in met naam, leeftijd en geslacht. Op basis daarvan maken wij pakketten met minimaal drie cadeautjes.” Sint doet wel een controlerondje: „Als hij tranen ziet, kan het geruild worden.”
Uit de bus komt veel ongebruikt speelgoed. Tjon Poen Gie: „Het meeste is heel goed, maar het komt voor dat iemand een te rooskleurig beeld heeft van z’n spullen.” Zo dook in de appgroep een foto op van een ooievaar met een enorme zwarte vlek. „Die deden we maar weg.”
Tjon Poen Gie is president van Lions Club GIJS, een hechte club van twaalf actievelingen. „Wij willen iets teruggeven aan de maatschappij. Voor de inzameling regelden we sponsors en hubs en we hadden nauw contact met de Voedselbank.” Zelf deed ze oproepen op sociale media. „Ik ben een echte matchmaker.” Om de week vergaderen ze in restaurant de Veranda in Amsterdam-Zuid, „met veel humor en gezelligheid”. Naast inzamelingen van geld en spullen, doen ze ‘handen uit de mouwen’-acties, humcies in Lionstaal. „Zo stonden we laatst te zingen in het bejaardentehuis.”
Een gigantische Peppa Pig knuffel, een splinternieuwe houten hijskraan, een Mario Kart racestuur voor een Nintendo Switch. Fietsjes? „Hele wagenparken.”
Hoe kan het dat sommige mensen in Nederland zo veel hebben, en anderen zo weinig? „Tja, dat vind ik lastig.” De president waagt zich liever niet aan politieke uitspraken. „Ik ga liever gewoon iets doen voor mensen. We zijn stupéfait over wat we inzamelen. We verspillen zoveel, ikzelf ook.”