N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Oorlog in Oekraïne Het was de eerste massale Russische aanval vanuit de lucht sinds half februari. Moskou zette onder meer zes hypersone raketten in. Op tal van plaatsen, waaronder Kyiv, viel de stroom uit.
Een dorpsbewoner loopt donderdag langs verwoeste huizen in het Oekraïense district Zolochevsky, in de regio van Lviv, na een nachtelijke Russische raketaanval.
Foto Mykola Tys / AP
Bij een nieuwe reeks Russische raketaanvallen op tal van plaatsen in tien Oekraïense regio’s zijn donderdag in alle vroegte zeker negen burgers gedood. Op tal van plaatsen in het land viel opnieuw de stroom uit. Ook de kerncentrale Zaporizja was enkele uren uitgeschakeld.
Volgens de Oekraïense luchtmacht vuurden de Russen zeker 81 raketten en drones af, onder meer op civiele doelen in en rond de hoofdstad Kyiv, waar zeven uur lang het luchtalarm klonk, maar ook in Odesa, Charkiv, Cherson, Lviv en Dnipro. Oekraïne stelt 34 raketten en vier drones te hebben neergeschoten. Meer dan veertig raketten raakten wel een doel, een veel hogere ratio dan de laatste maanden gebruikelijk was.
Bij de aanvallen gebruikte Rusland volgens Kyiv onder meer zes hypersone kinzjal-raketten, een nieuw type raket dat volgens het Centre for Strategic and International Studies een snelheid van 12.350 kilometer per uur zou kunnen halen, Mach 10. In tegenstelling tot kruisvluchtwapens is de kinzjal (‘dolk’) nauwelijks te onderscheppen door de Oekraïense raketverdedigingssystemen.
Vergelding
Het was de eerste massale Russische aanval vanuit de lucht sinds half februari. Volgens Moskou was het een vergelding voor een incident, vorige week in de Russische regio Brjansk, waarbij volgens Russische persbureaus „Oekraïense saboteurs terroristische aanvallen” zouden hebben uitgevoerd op een aantal dorpjes vlak bij de grens met Oekraïne. Kyiv ontkende de aanvallen en noemde de Russische beschuldigingen „een klassieke opzettelijke provocatie”.
Volgens het Russische ministerie van Defensie waren de doelen donderdag onder meer dronebases en plaatsen waar munitie wordt geproduceerd en werd het vervoer van buitenlandse wapens naar het Oekraïense leger verstoord.
Vermoed wordt dat het aantal Russische raketaanvallen afnam omdat de voorraden raketten en drones zijn geslonken
President Volodymyr Zelensky sprak donderdag zijn afschuw uit over de Russische aanvallen die volgens hem louter waren gericht op burgerdoelen. „De bezetters kunnen alleen burgers terroriseren. Dat is het enige wat zij kunnen. Maar het zal hen niet helpen. Ze zullen voor alles wat ze hebben gedaan hun verantwoordelijkheid niet ontlopen.”
Moskou begon in de herfst van vorig jaar met een reeks dodelijke raketaanvallen op Oekraïense steden, met het doel de kritieke infrastructuur van het land uit te schakelen. Gedurende de winter zaten miljoenen Oekraïners regelmatig zonder stroom, verwarming en water. Vermoed wordt dat het aantal Russische raketaanvallen de afgelopen maanden steeds verder afnam omdat de voorraden raketten en drones zijn geslonken.
Langs de frontlinie in het oosten voeren Russische en Oekraïense troepen nog altijd een bloedige strijd om Bachmoet, in het hart van de Donbas. Het vrijwel verwoeste mijnstadje, dat al sinds vorige zomer wordt belaagd door de Russen, is van drie kanten omsingeld door troepen van de Wagner Groep.
Het lijkt een kwestie van tijd voordat het Oekraïense leger zich terugtrekt uit de stad. Wagner-baas Jevgeni Prigozjin claimde woensdag dat zijn huurlingenleger het hele oosten van de stad heeft ingenomen, tot aan de Bachmoetka-rivier die de stad doorsnijdt. De Russen zouden volgens het Institute for the Study of War (ISW) ongeveer de helft van Bachmoet in handen hebben. Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, zei woensdag dat de stad „in de komende dagen kan vallen”.
Mensen knielen donderdag bij de rouwstoet van de Oekraïense officier Dmytro Kotsiubaylo in de Oekraïense regio Ivano-Frankivsk, om hem de laatste eer te bewijzen. Kotsiubaylo kwam deze week om bij de slag om Bachmoet in de regio Donetsk. Foto Arsen Petrov / AP
Voor het verdere verloop van de oorlog, op korte termijn in elk geval, is de grote vraag, hoe ver de Russische troepen kunnen doorstoten als zij Bachmoet eenmaal in handen hebben. Westerse militaire experts zijn sceptisch over de huidige kracht van het Russische leger. De Amerikaanse inlichtingendirecteur Avril Haines zei deze week in de inlichtingencommissie van de Senaat dat de Russen in Oekraïne dusdanig zware verliezen hebben geleden dat zij niet meer de munitie of de mankracht hebben om dit jaar nog grote offensieven uit te kunnen voeren. „In het kort, wij voorzien niet dat het Russische leger zich voldoende herstelt dit jaar om grote territoriale winst te boeken.”
Een dapper strijdend Oranje in de eerste helft, met enig uitzicht op het wonder waarop vooraf was gehoopt. Maar in de tweede helft ging het net als tegen Engeland in de vorige groepswedstrijd op alle fronten mis. Het Nederlands elftal werd totaal zoek gespeeld door het ijzersterke Frankrijk. Waar Nederland met drie doelpunten verschil had moeten winnen om de kwartfinale te bereiken, was die op voorhand al onwaarschijnlijke score nu precies andersom: 2-5. De ploeg van bondscoach Andries Jonker kan na drie wedstrijden naar huis. Het avontuur op het EK voetbal in Zwitserland heeft nog geen tien dagen geduurd.
Nu dat gedroomde Wonder van Bazel is uitgebleven is niet alleen het toernooi voor Nederland mislukt, maar ook de missie van Jonker. Het was, na 43 wedstrijden in zijn tweede periode als bondscoach, zijn laatste interland. Om meerdere redenen een pijnlijk afscheid.
In de eerste plaats omdat hij al een half jaar geleden van de KNVB te horen had gekregen dat zijn contract na het EK niet zal worden verlengd. Een beslissing van technisch directeur Nigel de Jong die Jonkers gezag zowel binnen als buiten het veld onmiddellijk beschadigde. Niettemin was de 62-jarige coach erop gebrand om sportieve revanche te nemen op zijn bazen in Zeist.
Hij ging in Zwitserland, herhaalde hij na zijn onvrijwillige congé steeds vaker, voor de hoofdprijs. En geloofde daar ook in. In zijn selectie beschikt hij immers over enkele spelers van wereldklasse, die al jaren in de zwaarste competities van Europa meespelen. En hij benadrukte dat zijn team een hechte eenheid vormde, zowel de oudere garde als de jonge talenten die nog maar kort meedraaien.
‘We zijn geen wereldtop’
Na afloop van de uitschakeling was Jonker realistischer en moest hij erkennen dat het er met dit Nederlands elftal gewoon niet in zat. ,,We zijn geen wereldtop.” Als je met 4-0 verliest van Engeland, met 5-2 van Frankrijk en – al ruim een maand vóór het EK – ook al met 4-0 van Duitsland ,,dan hoor je er gewoon niet bij. Punt.”
Was het dan bluf geweest dat de coach het lange tijd maar bleef beweren? Nee, legde hij uit op de persconferentie na de wedstrijd, hij heeft zijn team steeds gewoon willen motiveren door een ,,brandende ambitie” uit te spreken. ,,We zijn niet naar dit mooie Zwitserland gereisd om te recreëren.”
Lees ook
Het Engeland van Sarina Wiegman overklast de Nederlandse ploeg
Dat Nederland het kwalitatief aflegt tegen de wereldtop is in de tweede helft tegen Frankrijk op een veel momenten te zien. Oranje is hoopvol de kleedkamer uitgekomen, met een 2-1 voorsprong – nog twee doelpunten zijn dan nodig om de groepsfase te overleven – maar na een kwartier gaat het goed en herhaaldelijk mis.
Dominique Janssen neemt iets over de middenlijn nonchalant een vrije trap, veel te slap op Victoria Pelova. Die wordt onmiddellijk van de bal gezet door Delphine Cascarino. De razendsnelle Franse aanvaller sprint met grote passen weg, bal aan de voet. Jackie Groenen kan haar niet afstoppen. Ze speelt razendsnel op spits Marie-Antoinette Katoto, die volledig ongedekt het zestienmetergebied kan binnengaan. Centrale verdediger Sherida Spitse is te laat. Binnen tien seconden na het balverlies haalt Katoto uit en staat het 2-2.
Dan volgt snel de genadeklap. Nog geen vijf minuten later staat het al 2-4: tweemaal Cascarino. En steeds hetzelfde patroon: slordig balverlies, afgestraft door razendsnel reagerende Fransen, met een snelle counter of vlotte combinaties dwars door de Nederlandse verdediging heen.
Nederland kan het tempo van een topteam niet meer bijbenen. En waar het in de eerste helft, in de woorden van Jonker, de speelsters van Oranje ,,door de muur heen gingen”, ontbreekt de energie daarvoor in de tweede helft.
Ambities voor de titel
Dat Jonker en zijn speelsters vooraf nog vol goede hoop waren om tegen de Fransen te stunten was uit mentaal oogpunt begrijpelijk – ze wílden er nog in geloven – maar historisch gezien was het al erg onwaarschijnlijk. Voor het laatste tien jaar geleden wist Nederland van Frankrijk te winnen, met 2-1 in een oefeninterland in Parijs.
En als Nederland alleen naar zichzelf zou hebben gekeken, dan wist het ook dat het een loodzwaar toernooi zou worden en de ambitie om voor de titel te gaan niet erg realistisch. Daarvoor ging er in aanloop naar het EK te veel mis.
De onverwachte aankondiging van Jonkers vertrek was de eerste grote knauw. De KNVB heeft nooit goed kunnen of willen uitleggen wat daarvan nou de reden was, en waarom men zo’n besluit een half jaar vóór zo’n belangrijk eindtoernooi genomen. Dat Jonker er zelf geïrriteerd over was, bleek bij een persconferentie eind februari. Hij bleef diplomatiek, maar kon de teleurstelling en frustratie niet onderdrukken.
Daarna bleef het een paar maanden rustig – vragen van journalisten over de kwestie werden zorgvuldig genegeerd. Tot het begin van het toernooi. Twee dagen vóór de eerste groepswedstrijd van Nederland – 3-0 winst tegen het zwakke Wales – had nota bene Jonker de kwestie over z’n vertrek zelf weer opgerakeld.
In een interview met de NOS had hij gezegd kort voor het EK alsnog te hebben willen opstappen, na de slechte wedstrijd in de Nations League tegen Duitsland eind mei. Kon hij zijn ploeg nog wel voldoende inspireren voor het toernooi, had hij zich afgevraagd? Jonker bleef aan, maar hij had nu wel zijn zelfvertrouwen beschadigd en mogelijk dus ook dat van zijn selectie.
Lineth Beerensteyn en Esmee Brugts verwerken de uitschakeling van Oranje op het EK Voetbal.
Foto Gerrit van Keulen/ANP
Jonker voelde zich daags voor de wedstrijd tegen Frankrijk gesteund door zijn grote leermeester Louis van Gaal. De voormalig bondscoach van het mannen-Oranje had in een talkshow op RTL gezegd dat de KNVB Jonker ,,in de steek had gelaten” en de goede verstandhouding tussen hem en zijn speelsters ,,had verstoord”.
Zonder er inhoudelijk teveel op in te gaan, reageerde Jonker er veelzeggend op: ,,Louis van Gaal is iemand die dingen uitermate goed doorziet.” Zo beheerste het aanstaande vertrek van Jonker toch een deel van de stemming rond het team.
En ook in tactisch opzicht is er ook het nodige misgegaan in de maanden dat Jonker aan zijn EK-team bouwde. Verzachtende omstandigheid: hij had te maken met veel blessureleed, waardoor hij bij oefenduels en de wedstrijden in de Nations League geregeld topspelers als Vivianne Miedema en Lineth Beerensteyn moest missen.
Geen vast speelsysteem
Maar los van de ziekenboeg en heeft Jonker wel heel veel verschillende speelsters opgesteld en systemen uitgeprobeerd. Juist voor een belangrijk eindtoernooi zul je op tijd een eenheid op het veld moeten zien te smeden, met een voorkeursopstelling en een duidelijke speelwijze. Zoals voormalig international en tegenwoordig tv-analist Leonne Stentler kort voor het toernooi in NRC zei: ,,Zonder een vast systeem en fundament wordt het lastiger automatismen in te passen. Daar heeft Jonker een risico genomen.”
Datzelfde risico heeft de bondscoach ook in de slotwedstrijd tegen Frankrijk genomen. Natuurlijk, hij moest ook va banque spelen, maar dat deed hij met een wel heel andere opstelling dan tegen Wales en Engeland. Liefst vier andere namen in de basis en eigenlijk maar drie speelsters op hun vertrouwde plek. De jonge talenten Wieke Kaptein, Esmee Brugts en Veerle Buurman bleven op de bank ten gunste van ervaren krachten.
In de eerste helft blijkt het te werken. De organisatie, met name achterin met de ervaren Spitse en Janssen in het centrum, staat beter en steviger dan voorheen. De speelsters gaan voor elkaar door het vuur, zijn fel in de duels en geven goed rugdekking. Maar in de tweede helft is het pijpje snel leeg. Jonker besluit wel te wisselen, maar veel te laat. Als Brugts en Kaptein in het veld mogen zijn er nog maar 22 minuten te spelen en staat het al 2-4.
Topscorer Vivianne Miedema, die tegen Engeland haar honderdste interland goal scoorde, komt helemaal niet meer in actie. Iedereen uit het Oranjekamp – en de ruim 34.000 toeschouwers in het Sankt Jakob Park – heeft dan wel door: Nederland gaat dit niet meer redden. In de blessuretijd volgt nog een rake penalty die de eindstand van 2-5 bepaalt. Einde toernooi.
Lees ook
Jonge meiden haken af bij voetbal: ‘Dat is toch een jongenssport?’
Een domper voor Jonker – hij gaat naar huis met lege handen. Maar hij over het team is beslist hoopvol voor de toekomst, zei hij zondagavond na de wedstrijd. ,,In de eerste helft tegen Frankrijk hebben we laten zien: dit is wel een goed elftal hoor. De potentie van deze ploeg is enorm groot, maar op moment schieten we te kort.” Spijtig voor hem – hij wilde zo graag door – zal hij aan die ontwikkeling niet zelf meer kunnen werken. Dat is aan zijn opvolger, die de KNVB al heeft benoemd: de 38-jarige Arjan Veurink.
Die kon afgelopen woensdag van heel dichtbij zien hoe Oranje er op dit moment voorstaat. Hij zat als assistent-bondscoach van Engeland op de bank naast Sarina Wiegman. Veurink zal euforisch zijn geweest met de enorme dreun die zijn team Oranje uitdeelde. En hij zal vast ook even hebben gedacht aan zijn nieuwe klus vanaf 1 september in Zeist: veel werk aan de winkel om dit Nederlands elftal terug naar de wereldtop te brengen.
Wandelingetje door de buurt met mijn zoon (12), zijn brugklasjaar zit er bijna op. We passeren het ene naar het andere huis waar scholieren iets te vieren hebben, aan het uiteinde van de vlaggenstokken bungelen hun rugtassen feestelijk naast het roodwitblauw. Bij wéér zo’n huis houdt mijn zoon zijn pas in. „Wat gebeurt er eigenlijk als je zakt?” zegt hij. „Gaat de vlag dan halfstok?”
Lezers zijn de auteurs van deze rubriek. Een Ikje is een persoonlijke ervaring of anekdote in maximaal 120 woorden. Insturen via [email protected]
De voetbalsters van het Nederlands elftal zijn na een 5-2-nederlaag tegen Frankrijk al in de groepsfase van het Europees Kampioenschap in Zwitserland uitgeschakeld.
De ploeg van de afscheidnemende bondscoach Andries Jonker had in Basel een zege met drie doelpunten verschil nodig. Na een 2-1-voorsprong bij rust was er nog hoop, maar in de tweede helft bleek Frankrijk te sterk.
Sandie Toletti opende in de 22e minuut de score voor Frankrijk, snel gevolgd door de 1-1 van Victoria Pelova. Vlak voor rust bezorgde de Franse Selma Bacha Oranje de voorsprong met een eigen doelpunt.
In de tweede helft bleken de krachten van Nederland op, waarvan Frankrijk gebruikmaakte via treffers van Marie-Antoinette Katoto, Delphine Cascarino (twee) en Sakina Karchaoui.
De opdracht voor de ploeg van Jonker in Zwitserland was haast onmogelijk geworden na de 4-0-nederlaag tegen Engeland. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman plaatste zich samen met groepswinnaar Frankrijk voor de kwartfinales.