Georgië trekt omstreden wetsvoorstel ‘buitenlandse agenten’ in

Controversiële wet Organisaties die voor meer dan 20 procent vanuit het buitenland worden gefinancierd moesten zich laten registeren als ‘buitenlandse agent’. Vanwege „controverse in de samenleving” komt de wet niet meer tot stand.

In Georgië protesteren burgers al dagen tegen het omstreden wetsvoorstel.
In Georgië protesteren burgers al dagen tegen het omstreden wetsvoorstel.

Foto Zurab Tsertsvadze/AFP

Na meerdere dagen van protesten heeft de Georgische regeringspartij het wetsvoorstel tegen ‘buitenlandse beïnvloedingen’ ingetrokken. Dat melden meerdere persbureaus donderdagochtend. Het plan veroorzaakte de afgelopen dagen protesten en „controverse in de samenleving”. Om die reden heeft regeringspartij Georgische Droom (GD) besloten de wet onvoorwaardelijk in te trekken, schrijft Reuters.

De wet, een initiatief van de regeringspartij, zou ervoor hebben gezorgd dat organisaties die voor meer dan 20 procent in het buitenland worden gefinancierd zich als ‘buitenlandse agent’ moeten registreren. Het werk van ngo’s of mediabedrijven in Georgië zou daarmee bemoeilijkt worden. Zij konden restricties, fikse boetes of celstraffen opgelegd krijgen als zij de nieuwe wet zouden negeren. Critici zien vooral overeenkomsten met soortgelijke Russische wetten die tegengeluid onderdrukken en daarmee de democratie van het land beschadigen.

Eerder deze week gingen betogers te straat op in onder meer Tbilisi, de hoofdstad van Georgië, om te protesteren tegen het wetsvoorstel. Dinsdagavond bereikte de controverse een kookpunt: de oproerpolitie moest ingrijpen met traangas en waterkanonnen en er werden meerdere betogers gearresteerd.


Lees ook: Woede in Georgië om wet tegen ‘buitenlandse beïnvloeding’