Nieuwe Russische raketaanvallen op Charkiv en Odesa

Nieuwe Russische raketaanvallen op Charkiv en Odesa

Rusland heeft in de nacht van woensdag op donderdag raketaanvallen uitgevoerd op onder meer Odesa en Charkiv. Vooralsnog zijn er geen dodelijke slachtoffers gemeld, schrijft persbureau Reuters.

Volgens de gouverneur van de havenstad Odesa is een energievoorziening geraakt, waardoor de stroom in delen van de stad is uitgevallen. De gouverneur van de regio Charkiv meldde dat het gebied is getroffen door vijftien raketaanvallen. Ook daarbij waren de doelen nutsvoorzieningen en infrastructuur. Twee mensen raakten gewond toen een raket vlak bij hun huis insloeg.

Ook in Dnipro en andere gebieden zijn aanvallen gemeld. In het zuidwesten van Kyiv vonden meerdere explosies plaats.

Vorige maand demonstreerden duizenden mensen in Charkiv tegen een mogelijke invasie door Rusland. De op één na grootste stad van Oekraïne ligt op slechts veertig kilometer van de grens met Rusland en werd eerder door de Oekraïense president Zelensky een potentieel Russisch doelwit genoemd.

Hof draait Europese sancties tegen moeder van Wagnerleider Prigozjin terug

Het Europees Hof heeft woensdag de sancties tegen de moeder van Jevgeni Prigozjin, hoofd van de Russische huurlingengroep Wagner, ongedaan gemaakt. Dat meldt het hof in een verklaring. Eerder had de EU Violetta Prigozjina op de zwarte lijst gezet vanwege de zakelijke banden met haar zoon, die haar medeplichtig zouden maken aan de agressie van Rusland tegen Oekraïne. Daardoor zou ze onder meer de Europese Unie niet meer in kunnen.

Dat besluit draait het hooggerechtshof nu terug. Want hoewel Prigozjin verantwoordelijk is „voor acties die de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne in gevaar hebben gebracht”, zo luidt het oordeel, is de band tussen moeder en zoon slechts familiegerelateerd en daarom „onvoldoende om opname in de lijst te rechtvaardigen”.

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne in februari van afgelopen jaar plaatste de Europese Raad verschillende Russische politici, zakenlieden en publieke figuren op zwarte lijsten. Ook Prigozjina werd onlangs aan die lijst toegevoegd. Ze zou onder meer profiteren van „grote contracten” met het Russische Ministerie van Defensie. Bovendien zou ze eigenaar zijn van meerdere ondernemingen die banden hebben met de Wagnergroep. Daarmee ondersteunde ze, zo stelde de Raad, het Russische beleid en dus de oorlog in Oekraïne. In haar verdediging hield Prigozjina vol dat de Raad de link met Wagner niet kon hard maken.

De band tussen de Wagnerleider en zijn moeder zou volgens het hof slechts familiegerelateerd zijn en daardoor „onvoldoende om opname in de zwarte lijst te rechtvaardigen”. Foto Sergei Ilnitsky/AFP