Parlementsverkiezingen Estland gewonnen door partij van premier Kaja Kallas

Verkiezingen De centrumrechtse Hervormingspartij van de uitgesproken pro-Oekraïense premier Kaja Kallas haalt 31,5 procent van de stemmen en verslaat daarmee ruimschoots de rechts-populistische EKRE-partij.

Stembureau in de stad Pärnu in het zuidwesten van Estland.
Stembureau in de stad Pärnu in het zuidwesten van Estland.

Foto Valda Kalnina/EPA

De parlementsverkiezingen van zondag in Estland zijn gewonnen door de centrumrechtse Hervormingspartij van premier Kaja Kallas, melden internationale persbureaus. Toen vlak voor middernacht Nederlandse tijd vrijwel alle stemmen waren geteld stond de partij op 31,6 procent van de stemmen. De rechts-populistische EKRE-partij eindigt met 16 procent van de stemmen op de tweede plaats en de gematigd linkse Centrumpartij van van oud-premier Juri Ratas met 14,7 procent op de derde plaats.

De verkiezingen in de lidstaat van zowel de EU als de NAVO werden overschaduwd door de oorlog die het grote buurland Rusland voert tegen Oekraïne. De 45-jarige Kallas, die in 2021 aantrad als eerste vrouwelijke premier van Estland, is uitgesproken pro-Oekraïne. Ze zei tegen televisiestation ETV dat ze niet zo’n sterke uitslag had verwacht.

Om aan de macht te blijven zal ze met haar Hervormingspartij een coalitie moeten vormen met een of meerdere andere partijen in het 101 zetels tellende parlement. Als dat haar lukt zal ze volgens Reuters haar beleid voortzetten om ruimhartig vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen en de energievoorziening te vergroenen.

Persbureau DPA meldt dat meer dan de helft van de 966.000 Estse kiesgerechtigden via internet heeft gestemd, onder wie Kallas zelf.