N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Waar menigeen reikhalzend uitkijkt naar het begin van de lente, begeeft culinair journalist Janneke Vreugdenhil zich nog even in winterse sferen. Door de jaren heen schreef ze regelmatig recepten die niet misstaan tijdens een wintersportvakantie of na een winterse wandeling. NRC zet ze in deze gids op een rij.
Frankrijk
1 Tartiflette uit de Alpen
Toen Janneke als au pair werkte in de Franse Alpen en, tegen de belofte van haar werkgever in, zelf niet aan skiën toekwam, was het hopen op een ander lichtpuntje. En dat kwam er. In de vorm van de bourgondische kookgewoontes van het stel waar ze bij inwoonde. Ze kwam in zes dagen haast drie kilo aan en wijt dat aan één ding: tartiflette. Een ovenschotel van aardappelen, spek, uien, room en volvette lokale bergkaas.
2Gratin Savoiard
Een klassieker in de Franse (winter)keuken is de gratin Savoiard. Anders dan de veel bekendere gratin Dauphinois wordt deze gratin gemaakt doordat er bouillon in gaat in plaats van room. Dat maakt de ovenschotel wat lichter van smaak, maar evengoed is het stevige kost voor een dag in de bergen. Ook hierbij geldt: een groene salade is een welkom bijgerecht.
Zwitserland
3 Klassieke kaasfondue
Een goede kaasfondue mag niet ontbreken op wintersport. Janneke verklapt de basis van een goede kaasfondue: gebruik twee of drie soorten niet al te jonge, maar ook niet al te oude kaas voor een gebalanceerde smaak. Als de witte wijn die erdoor gaat genoeg zuren bevat, smelt de kaas makkelijker. En tot slot: raak niet in paniek bij de eerste tekenen van balvorming. Een drupje citroensap en een maïzenapapje toevoegen en de fondue is gered.
Janneke vindt een klassieke Zwitserse fondue met Emmenthaler en Gruyère toch het lekkerst.
Duitsland
4 Duitse Kräuterquark
Toen Janneke in 2019 haar jongste zoon hielp met de voorbereiding van zijn proefwerk Duits, had ze de smaak te pakken. Toevalligerwijs kreeg ze die week het Duitse kookboek Strudel + Knödel opgestuurd en zo geschiedde: tijd voor een typisch Duits broodbeleg.
Oostenrijk
5 Spätzle uit de bergen
Het is algemeen bekend dat berglucht hongerig maakt. Nu heeft Janneke daar jaren geleden de ideale hap voor uitgeschreven: Spätzle. Kleine deegwurmpjes, die eerst even worden gekookt en daarna vaak nog worden gebakken. Er zijn Spätzle met kaas door het deeg (Käse Spätzle), met fijngemalen lever erdoor (Leber Spätzle) en Spätzle die groen kleuren door de groene kruiden. Ze fungeren als bijgerecht, maar kunnen ook gegratineerd met kaas als ovenschotel gegeten worden.
6 Tiroler speckknödel
Janneke blijft voor het laatste recept in deze lijst bij het Tiroler spek. Ze maakt er gepocheerde broodballen mee. Vermeng daarvoor fijngesneden Tiroler spek met stukjes oudbakken brood, een ei, wat bloem en wat kruiden, en rol dit tot balletjes. Kook ze vervolgens ongeveer een kwartiertje en je hebt een hartige vulling voor bij een bouillon of door een salade.
Italië
7 Tiroler lintpasta
Verknocht aan het boek Giovanna’s navel van Ernest van der Kwast waant Janneke zich in Zuid-Tirol. Een volgens haar prachtige regio, die tussen de Oostenrijkse historie en het Italiaanse heden in hangt. Ze zet een weemoedig gerecht uit de streek op tafel: lintpasta met Tiroler spek, room en cantharellen.
Tiroler spek is een echte smaakmaker in dit klassieke gerecht.