Staatsbosbeheer daagt Rijkswaterstaat voor de rechter om damwanden in het Zwarte Water: ‘We zijn er niet uitgekomen’

Natuurbeheer Rijkswaterstaat wil damwanden in het Zwarte Water plaatsen om vis te beschermen, maar Staatsbosbeheer verwacht juist dat de stalen wanden de natuur beschadigen. Donderdag treffen de natuurbeheerders elkaar in de rechtszaal.

Hasselt, aan het Zwarte Water.
Hasselt, aan het Zwarte Water.

Foto Vincent Jannink

Staatsbosbeheer heeft een rechtszaak aangespannen tegen Rijkswaterstaat over damwanden in het Zwarte Water, tussen de Overijsselse steden Hasselt en Genemuiden. Dat bevestigt de natuurbeheerder zaterdag na berichtgeving door Trouw. Aanstaande donderdag is de eerste zitting.

Rijkswaterstaat wil op vier à vijf locaties stalen damwanden langs de oever zetten om plekken te maken waar vissen minder last hebben van golven. Staatsbosbeheer is juist bang dat de wanden slecht zijn voor riet, vis en zoogdieren als otters en bevers, en dat ze ook nog de grondwaterstromen beïnvloeden. Het plan heeft „niet het gewenste ecologische effect”, schrijft de organisatie in een verklaring.

Volgens Trouw is het de eerste keer dat Staatsbosbeheer Rijkswaterstaat voor de rechter daagt, maar de Staatsbosbeheer-woordvoerder kan dat niet met zekerheid zeggen. „We werken op veel fronten goed samen”, benadrukt hij. „Maar hier zijn we er na veel gesprekken niet uitgekomen.”


Lees ook dit interview: ‘We baggeren onze kust-verdediging weg in Nederland’