Minder steenkool, minder overgeslagen goederen: wat de staat van de Rotterdamse haven laat zien over de wereldeconomie

Tel de tonnen steenkool. Turf het aantal containers. Weinig plekken in Nederland geven zo’n concreet beeld van de wereldeconomie als de Rotterdamse haven. Het huidige beeld is redelijk duister, aldus de halfjaarcijfers die het Havenbedrijf Rotterdam dinsdag publiceerde. De ‘huisbaas’ van de grootste haven van Europa spreekt van een zorgelijke situatie.

In de eerste maanden van 2025 heeft de Rotterdamse haven de minste goederen verwerkt in zeker vijftien jaar, blijkt uit een analyse van de halfjaarcijfers van de afgelopen jaren. Dat komt onder meer door de kwakkelende Duitse industrie en de problemen van de internationale scheepvaart op de Rode Zee.

We zijn als haven geconfronteerd met economische onzekerheden, achterblijvende investeringen en disrupties in toeleveringsketens

Boudewijn Siemons
directeur Havenbedrijf Rotterdam

„De afgelopen maanden zijn we als haven geconfronteerd met economische onzekerheden, achterblijvende investeringen en disrupties in toeleveringsketens”, stelde directeur Boudewijn Siemons van het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) dinsdag.

„In deze onrustige tijden moeten we er als haven voor zorgen dat de leveringszekerheid in Europa van energie, voedsel en andere essentiële materialen geborgd blijft”, aldus Siemons. De HbR-directeur riep dinsdag de Nederlandse politiek op „om focus te houden op het verbeteren van het investeringsklimaat van de industrie”.

De prestaties van de Rotterdamse haven in het eerste halfjaar van 2025 – en de bijbehorende stand van zaken in de wereldeconomie – in zes getallen.


211 miljoen ton

De goederenoverslag in Rotterdam daalde het afgelopen halfjaar 4,1 procent naar 211 miljoen ton. Sinds 2011 lag de overslag in eerste semesters niet zo laag. Voor de totale overslag verwacht het Havenbedrijf in de tweede helft van dit jaar een licht herstel van de volumes.


-21,1 procent

Net als voorgaande jaren daalde de aan- en afvoer van kolen weer flink. In het eerste halfjaar verwerkte de Rotterdamse haven 7,9 miljoen ton steenkool, ofwel ruim 21 procent minder dan in dezelfde periode in 2024. De daling was vooral het gevolg van een lagere aanvoer van cokeskolen die worden gebruikt in de hoogovens in het Ruhrgebied. De lagere staalproductie in Duitsland zag je ook terug in de afgenomen overslag van ijzererts en schroot (-12,2 procent). Het HbR houdt er rekening mee dat de industriële bedrijven in het Europese achterland niet snel zullen herstellen. Men rekent op een blijvende lagere aanvoer voor de industrie.


+2,7 procent

Het aantal containers dat de grootste haven van Europa verwerkte, steeg in het eerste halfjaar weliswaar 2,7 procent, maar die groei kwam vooral van lege exportcontainers. De overslag in gewicht daalde 1 procent.

De drukte in de afhandeling van containers houdt aan, aldus het HbR, net als in Antwerpen en nog andere havens in Noordwest-Europa. Dat komt onder meer door nieuwe vaarschema’s van de grote rederijen (Maerks en Hapag-Lloyd werken sinds kort samen en gooiden hun schema’s overhoop) en door de komst van grotere schepen. Rotterdam ontving in het eerste halfjaar van 2025 zelfs meer dan honderd containerschepen van meer dan 12.000 TEU (twenty foot equivalent unit, een standaardmaat voor zeecontainers).

Ook werkonderbrekingen in de haven, het weer en de onzekerheid voor de zeevaart op routes door de Rode Zee, het Suezkanaal en om Kaap de Goede Hoop spelen mee. Vooral de binnenvaart en het wegvervoer hebben hierdoor te kampen met langere wachttijden dan gebruikelijk, aldus het Havenbedrijf.


3,2 miljoen ton

De energietransitie uit zich in de Rotterdamse haven onder meer in de aan- en afvoer van ‘overig stukgoed’. Die steeg 3 procent naar 3,2 miljoen ton. Het betrof hier onder meer offshore windfunderingen, die windmolens op zee stevig op hun plaats houden, en stalen leidingbuizen voor het Porthos-project. Dit project – voor opvang van CO2 in het haven-industrieel complex en opslag in lege gasvelden onder de Noordzee – moet in 2026 in werking treden, meldde het Havenbedrijf dinsdag.


Lees ook

Lees ook: In het wereldwijde goederenvervoer dreigt chaos door Trumps handelsoorlog

In de schaduw van de haven van Los Angeles lopen honkballers zich warm.

Porthos is omstreden: milieu-organisaties vrezen risico’s zoals lekkages, de staat zou bovendien grote financiële risico’s lopen. De Raad van State oordeelde in 2023 dat Porthos mag doorgaan.


12,6 procent

In Rotterdam zag het Havenbedrijf „nog geen aantoonbaar negatief effect” van de heffingen van de VS op exportgoederen uit Europa en Azië. In andere havens zie je dat effect wel. In Antwerpen en Zeebrugge, sinds 2022 verenigd in één havenbedrijf, lijkt de handelsoorlog van president Trump zich wel te manifesteren in de halfjaarcijfers.

De containerexport naar de VS bleef stabiel, aldus de Vlaamse havens vorige week, maar de invoer van volle containers uit de VS steeg 12,6 procent in de eerste zes maanden van 2025. „Dit lijkt erop te wijzen dat Amerikaanse exporteurs anticiperen op mogelijke Europese tegenmaatregelen bij het uitblijven van een handelsakkoord tussen VS en EU”, aldus het Belgische havenbedrijf. Anders gezegd: Amerikaanse handelaren sturen snel nog goederen naar Europa voordat de EU (ook) extra heffingen gaat rekenen. Antwerpen is traditioneel een belangrijker haven voor handel met de VS dan Rotterdam, dat zich altijd meer heeft gericht op Azië.


4 of 5

Relatief nieuw in de halfjaarberichten van het Havenbedrijf Rotterdam is de aandacht voor fysieke weerbaarheid en defensie. In het Nationaal Programma Ruimte voor Defensie vraagt het Nederlandse leger nadrukkelijk ruimte in Rotterdam. Defensie wil oefenen in de haven en heeft plek nodig om materieel te laden en te lossen. HbR-directeur Siemons zei begin juli in de Britse zakenkrant Financial Times dat vier of vijf keer per jaar een of meerdere schepen enkele weken aan de kade zullen liggen in Rotterdam. Het plan is daarvoor de containerterminal van Rotterdam World Gateway te gebruiken. RWG is een samenwerking van het Havenbedrijf, DP World (Dubai) en grote rederijen uit Frankrijk, Japan en Zuid-Korea.

En als het in de Rotterdamse haven te druk is omdat de strijdkrachten er oefenen, zei Siemons in de FT, wil hij graag meer samenwerken met Antwerpen. „We zien elkaar minder en minder als concurrenten.”