
Na de zomer start in Amsterdam een tweede islamitische middelbare school. Er is er nu één, het Cornelius Haga Lyceum, tijdelijk in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer gehuisvest. Met het risico – onterecht – voor racist uitgemaakt te worden: daar is de buurt bepaald niet blij mee. Er is veel overlast en vernieling, klagen buurtbewoners. En als je er iets van zegt, zou je uitgescholden worden of krijg je seksueel getinte opmerkingen naar je hoofd. Buurtbewoners vinden de intimidaties en provocaties het vervelendst, melden ze in een reportage in De Telegraaf. Stadsdeelvoorzitter Ester Fabriek (PvdA) herkent de problemen, maar kan weinig doen, wordt in hetzelfde artikel vermeld.
Sinds 2021 is een school oprichten eenvoudiger geworden. Als je tussen de 600 en 750 steunbetuigingen binnen hebt, kun je in Nederland al snel een middelbare school beginnen. De ouders die hun handtekening zetten, moeten wel in de buurt van de nieuwe school wonen.
Het rare is: er is nauwelijks ophef over, terwijl het oprichten van nieuwe islamitische scholen de integratie niet bepaald bevordert. Mijn frustratie is dat er in Amsterdam hierdoor meer kinderen op scholen belanden waar ze niet gemengd kunnen gymmen, waar westerse muziek maken vaak taboe is, vasten gestimuleerd wordt en meisjes aangemoedigd worden ruim vallende kleding te dragen. Hoe het zit met stimulering van het dragen van een hoofddoek, weet ik niet, maar ongetwijfeld begint die op jonge leeftijd.
En hoe gaan kinderen op islamitische scholen buiten schooltijd om met niet-religieuze kinderen in de straat, bij het buitenzwembad of in de bioscoop als ze hen straks niet meer tegenkomen in het klaslokaal? Hoe gaat de samenwerking met anderen als die kinderen in de toekomst accountant, tandartsassistent of journalist worden?
Dat ik citeer uit een reportage in De Telegraaf, zal voor velen reden zijn om deze column direct schamper terzijde te leggen. Maar waarom is er geen nieuwsgierigheid bij journalisten van andere kranten om de gevolgen te analyseren van nog verdergaande segregatie in het onderwijs door oprichting van islamitische scholen? Je zou van seculiere partijen zoals D66 en GroenLinks verwachten dat ze er alles aan doen om indoctrinatie te voorkomen, met denkbeelden die indruisen tegen de waarden van een vrije, democratische samenleving zoals radicale gelijkheid van man en vrouw. Hoe willen deze partijen op de barricaden staan voor lhbtqi-rechten als het ontkennen van die rechten op islamitische scholen oogluikend wordt toestaan?
Bijkomend probleem is dat de leerlingenaantallen teruglopen. Scholen willen die aantallen omhoog krijgen of vasthouden. Het gevaar is dat ze de concurrentie met islamitische scholen willen aangaan door het openbare karakter van hun school geweld aan te doen. Door (islamitisch) godsdienstonderwijs in te voeren, bidruimtes in te richten en religieuze kleding en symbolen bij leerlingen al op jonge leeftijd toe te staan.
We weten dat de christelijke partijen in de Tweede Kamer nooit zullen sleutelen aan Artikel 23 van onze Grondwet dat de vrijheid en staatsfinanciering van het bijzonder onderwijs regelt. We weten ook dat de VVD daar nooit aan heeft willen tornen. GroenLinks-PvdA zit helemaal in een moeras van inclusiviteitsdenken waardoor kritische vragen stellen bij wensen van minderheden, niet aan de orde lijkt en het belang van integratie geheel lijkt te zijn losgelaten. Zelfs aan de rechterkant heerst angst om kritiek te uiten. Ex-staatssecretaris Ingrid Coenradie (ex-PVV) zei laatst dat ze geen mening had over islamitische scholen, toen een journalist haar daarnaar vroeg. Ze was duidelijk overvallen door die vraag, maar staat in mijn ogen tegelijk ook symbool voor al die mensen die op een verjaardagsfeestje of een etentje de mond houden, wanneer het over islamitisch onderwijs gaat. Want wie daar kritiek op heeft, krijgt al gauw het etiket ‘racist’ en geldt als besmet.
Aylin Bilic is headhunter en publicist.
