Hoge accijns? De roker laat zich niet ontmoedigen en koopt over de grens

Doelgericht loopt een gezin deze maandagochtend naar de auto. Alle drie gezinsleden dragen een grote doos. Nog veel meer Nederlanders sjouwen hier met dozen op Air de Capellen-Sud, een parkeerplaats langs de A6 in Luxemburg, twee uur rijden vanaf de Nederlandse grens. Een paar jongeren stallen op een picknicktafel flessen sterke drank uit als trofeeën.

Het verschil in accijnzen tussen de twee landen is sinds vorig jaar zó groot dat Nederlandse vakantiegangers en bewoners van de grensregio massaal sigaretten en drank in Luxemburg inslaan.

Vooral tabak. Sinds de accijnsverhoging vorig jaar kopen Nederlanders 60 procent van hun tabak in het buitenland, bleek uit recent onderzoek van gezondheidsinstituut RIVM. Een jaar eerder was dat 20 procent. Er is volgens het RIVM nog „nooit zo’n hoge stijging” geweest van de prijs van tabak. Die was bedoeld om roken te ontmoedigen, maar volgens het RIVM is het gevolg vooral dat rokers uitwijken naar het buitenland. „Het prijsbeleid in Nederland is hierdoor minder effectief”, aldus het RIVM. De accijnzen zijn verhoogd, maar de staatsinkomsten uit de sigarettenverkoop zijn niet gestegen.

Een pakje shag van 50 gram kost bijna 25 euro; begin vorig jaar was dat nog 17 euro

Tussen 2018 en 2023 stegen de opbrengsten uit tabaksaccijns van 2,67 miljard tot 3,12 miljard euro.

Nederland verhoogde de minimumaccijns op een pakje sigaretten per 1 april 2024 van 5,87 euro naar 7,81 euro. De gemiddelde prijs, inclusief btw, steeg van 9 naar 11,10 euro. Een pakje shag van 50 gram kost bijna 25 euro; begin vorig jaar was dat nog 17 euro.

Wachten

Langs de Luxemburgse snelweg nemen Nederlandse bezoekers het wachten voor lief. Voor de benzinepomp vormen zich lange rijen, de lage brandstofprijzen trekken extra publiek. Rijen ontstaan ook in de winkel van supermarktketen Auchan, direct achter het tankstation. „Maximaal 800 sigaretten of 1 kilo shag per persoon”, waarschuwt een groot bord naast de kassa’s waar de klanten geduldig hun beurt afwachten. Het staat er in het Engels, Nederlands en Frans.

Achthonderd sigaretten (vier sloffen), een kilo shag, 200 sigaren én 400 cigarillo’s – dat is precies het maximum dat je vanuit Europa naar Nederland mag vervoeren. Op de website van de Douane staat: „Je mag ook e-sigaretten en vapes meenemen naar Nederland als dit voor eigen gebruik is. Je mag deze producten niet in de handel brengen.”

Tabaksverkoop bij een tankstation in Luxemburg. Foto Harold Versteeg/ANP

Prima locatie

Dozen met tabak en sigarettenfilters gaan het vaakst over de toonbank van de Luxemburgse Auchan. „Prima locatie voor eerste tussenstop op Route de Soleil”, schrijft Gert op Google Review. „Goedkoop tanken en nicotine.”

Een greep uit de verschillen: een liter E10-benzine kost in Luxemburg pakweg 1,40 euro en in Nederland een halve euro meer. Een slof sigaretten (200 stuks) kost in Luxemburg ongeveer 70 euro en in Nederland 130. Voor een fles calvados die in Luxemburg 42 euro kost, betaal je in Nederland 62 euro.

Een Nederlandse student die onderweg is naar Frankrijk, ziet op zijn telefoon snel achter elkaar berichtjes oppoppen als hij over de parkeerplaats loopt. Zijn vrienden zien via sociaal medium Snapchat dat hij in Luxemburg is. „Kan je voor mij ook een slof meenemen?”

Sinds vorig najaar rijden bussen vol shoppers uit Nederlandse steden naar Luxemburg om te profiteren van de prijsverschillen. Een retourtje Luxemburg met Winkelbus kost 42 euro.

Douane

Controleert de Douane dit soort toeristen? En hoe vaak vallen er boetes als ze te veel accijnsgoederen invoeren? De dienst zegt niet te beschikken „over specifieke data op dit punt”. Wel is de inschatting dat dit is toegenomen.

Een slof sigaretten (200 stuks) kost in Luxemburg ongeveer 70 euro en in Nederland 130

De woordvoerder verwijst naar het jaarlijkse Empty Pack Survey, waarvoor lege sigarettenverpakkingen op straat worden verzameld in opdracht van het ministerie van Financiën. Dit gebeurt in twintig grensgemeenten en de tien grootste steden. Uit de inzameling van vorig jaar blijkt dat over 45 procent van de 4.523 lege verpakkingen geen Nederlandse „heffing is betrokken”, ofwel accijns is betaald. Dat is een flinke toename ten opzichte van de 25 procent in het ‘pakjesraaponderzoek’ uit 2023. Anders gezegd: in 2024 was over 55 procent van de gevonden sigarattenpakjes accijns betaald in Nederland, waar dat in 2023 nog voor driekwart gold. In 2021 was dit 85 procent. De topvijf van landen waaruit de sigaretten komen waarover géén Nederlandse heffing is betaald, zijn Duitsland, Polen, Turkije, Luxemburg en Bulgarije.

Misdaad

Ook de georganiseerde criminaliteit ziet een verdienmodel in het grote prijsverschil van tabaksproducten. Het Combiteam Smoke – van Douane, Openbaar Ministerie en opsporingsdienst FIOD – nam afgelopen januari in de Rotterdamse haven 15 miljoen illegale sigaretten in beslag, en in april in het Limburgse Hoensbroek nog eens 2,6 miljoen illegale sigaretten die verscheept zouden worden naar Engeland. In mei vond het in twee trailers in Brabant ruim 20 miljoen illegale sigaretten en circa 3.700 kilo shag.

„Als deze partijen op de illegale markt terecht waren gekomen, zou de Nederlandse schatkist naar schatting meer dan 16 miljoen euro aan accijnzen zijn misgelopen”, schrijft Combiteam Smoke.