‘Stop de sjoemel-cao!”, staat op de rode T-shirts van de pakweg veertig demonstranten tegenover het distributiecentrum van Albert Heijn in Pijnacker. Op de stoep staan tenten van vakbond FNV, worstjes en champignons liggen op een wegwerpbarbecue. Uit een speaker klinkt Poolse muziek.
Veel van de demonstranten zijn stakende uitzendkrachten. Zij voeren sinds eind juni dagelijks acties als deze, uit protest tegen de nieuwe uitzend-cao. Ook hun collega’s bij AH-distributiecentra in Geldermalsen, Oosterhout en Zwolle staken. De FNV zegt enkele honderden stakers te hebben geregistreerd. „Uitzendkrachten eisen gelijke beloning, duidelijke afspraken en respect voor hun werk”, vermeldt de FNV-site.
De nieuwe uitzend-cao is dit voorjaar overeengekomen tussen werkgeversorganisaties ABU en NBBU, en de kleine vakbond LBV. Volgens hen krijgen uitzendkrachten per 2026 arbeidsvoorwaarden die gelijkwaardig zijn aan die van medewerkers in vaste dienst. Maar volgens vakbond FNV klopt dat niet.
„Wij krijgen bijvoorbeeld geen winstdeling van Albert Heijn”, zegt Puvel Rudzki (30) uit Polen, „terwijl vaste werknemers die wel krijgen.” Rudzki is al tien jaar uitzendkracht bij het AH-distributiecentrum in Pijnacker. Een vast contract krijgt hij er niet, zegt hij. En door nu te staken hoopt hij dezelfde rechten te krijgen als medewerkers in vaste dienst.
Een andere Poolse uitzendkracht staakt omdat ze dezelfde toeslagen wil als haar collega’s met een vast contract. Ze wil niet met haar naam in de krant uit angst voor represailles van haar werkgever.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data134739033-48b1fe.jpg|https://images.nrc.nl/Cs4jjTjji-pK1qjcvsdv4zeSHbM=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data134739033-48b1fe.jpg|https://images.nrc.nl/mavp9vvGjpkIABqno68vSbaFCIU=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data134739033-48b1fe.jpg)
Bij het distributiecentrum van AH werken veel Poolse uitzendkrachten. Foto John van Hamond
Zekerheid
Mensen met tijdelijke contracten hebben in Nederland niet genoeg zekerheid, constateerden de afgelopen jaren onder meer de Sociaal-Economische Raad en de commissie-Borstlap. Demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken, NSC) diende in mei een wetsvoorstel in dat dit moet veranderen. Daarin staat dat uitzendkrachten recht krijgen op een gelijke beloning en gelijkwaardige andere arbeidsvoorwaarden als werknemers in vaste dienst. Maar die wet is nog niet van kracht, en juist over die ‘gelijkwaardige’ arbeidsvoorwaarden struikelt de FNV.
„De cao die nu op tafel ligt, geeft uitzendbureaus nog steeds alle ruimte om de arbeidsvoorwaarden van een flexwerker zelf in te vullen”, zegt Karin Heynsdijk, bestuurder van FNV Flex. „Maar wat precies is overgenomen van de arbeidsvoorwaarden van vaste werknemers is onduidelijk.”
Op basis van de nieuwe cao bepaalt het uitzendbureau op basis van gegevens van de inlener wat een gelijkwáárdige beloning voor de uitzendkracht is. De FNV ziet liever dezélfde arbeidsvoorwaarden als voor het vaste personeel.
Werkgeversclub NBBU (1.350 uitzendbureaus) noemt de keuze voor gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden eerlijk. Adjunct-directeur Cor de Koeijer: „Als een uitzendkracht niet zit te wachten op een korting op zonnepanelen of een fietsenregeling, hoeft dat ook niet. Dat kan de werkgever compenseren met geld of extra vakantiedagen. Zo heb je als uitzendkracht onderaan de streep hetzelfde als iemand in vaste dienst.”
Minder dossiers
Dat maakt het wel moeilijk deze cao te handhaven, vindt Niels Jansen, docent/onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam en lid van de commissie naleving cao voor uitzendkrachten. „Per uitzendbureau moet gekeken worden hoe en wat precies is gecompenseerd en of dit gelijk is aan de arbeidsvoorwaarden van een vaste werknemer. De verwachting is dat we veel minder dossiers kunnen onderzoeken per jaar. Dat heeft te maken met het vele onderzoek dat elk dossier vraagt. En die ingewikkelde dossiers geven bovendien ruimte voor discussie.”
Toezichthouder Jansen vindt dat de stakende uitzendkrachten een sterk signaal afgeven. „Er staat wat voor hen op het spel. Ze riskeren hun baan te verliezen.”
Albert Heijn zegt vooralsnog niet veel last te hebben van de stakingen. Sommige producten kunnen in de regio’s Rotterdam en Den Haag tijdelijk minder goed beschikbaar zijn, zegt een woordvoerster. Ongeveer de helft van het personeel in AH’s distributiecentra is uitzendkracht. Het bedrijf probeert het zoveel mogelijk intern op te vangen.
Vooralsnog gaat FNV Flex door met de acties. Heynsdijk zegt dat ze stoppen „als er een nieuwe cao komt die ook goed is voor uitzendkrachten.” Uitzendkracht Rudzki is dat met haar eens.
Volgens de NBBU staat de deur nog steeds open voor een gesprek. „De onderhandelingsfase is wel gesloten”, zegt adjunct-directeur De Koeijer. „Het is aan FNV om op deze rijdende trein te springen.”
