Fins parlement neemt wet aan die NAVO-lidmaatschap mogelijk maakt

Toetreding 184 van de 200 Finse parlementsleden stemden vóór het wetsvoorstel dat Finland moet kunnen laten toetreden tot de NAVO. Afgelopen mei deed het land zijn aanvraag om onderdeel te worden van de intergouvernementele organisatie.

Finland verbond zijn lot over de toetreding tot de NAVO eerder nog aan Zweden.
Finland verbond zijn lot over de toetreding tot de NAVO eerder nog aan Zweden.

Foto Johanna Geron/Reuters

Het Finse parlement heeft woensdag met een grote meerderheid het wetsvoorstel aangenomen dat het mogelijk maakt om lid te worden van de NAVO. 184 van de 200 parlementsleden stemden vóór. Finland verbindt daarmee bij de toetreding tot de NAVO zijn lot niet langer aan Zweden, terwijl de twee landen afgelopen maand nog vastbesloten waren om alleen samen lid te worden van de NAVO. Finland deed afgelopen mei een aanvraag om toe te treden tot de NAVO, als reactie op de Russische invasie in Oekraïne.

Wil Finland daadwerkelijk NAVO-lid worden, dan moeten alle NAVO-landen toestemming geven. Turkije en Hongarije hebben dat nog niet gedaan. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan liet al wel weten open te staan voor een lidmaatschap van Finland. Turkije verweerde zich eerder vooral fel tegen de toetreding van Zweden. De Turkse regering wil eerst onder meer dat Zweden mensen uitlevert die Turkije als Koerdische terroristen of als betrokkenen bij de couppoging van 2016 beschouwt.

De staatssecretaris van het Hongaarse ministerie van Buitenlandse Zaken, Peter Sztaray, riep woensdag op om Finland én Zweden te laten toetreden tot de NAVO. Volgens hem moet de beslissing over de mogelijke NAVO-uitbreiding met „gezond verstand” worden genomen in plaats van met „emoties”. De uitspraak betekent nog geen zekere goedkeuring van Hongarije.


Lees ook dit interview met de Finse onderzoeker Minna Ålander, over hoe de noordelijke landen Europeser worden