Trump wil een ‘big deal’ in het Midden-Oosten – maar de Palestijnen mogen niet meepraten

Het staakt-het-vuren met Iran smaakt voor Donald Trump naar meer. De Amerikaanse president schreef zondag op zijn sociale medium, in de van hem bekende kapitalen: ‘Sluit de deal in Gaza!’ Woensdagochtend meldde hij dat Israël al akkoord zou zijn met een staakt-het-vuren van zestig dagen. Tegelijk zette hij Hamas onder druk: die militante groepering kan er maar beter mee instemmen, anders wordt het er voor haar niet beter op.

Israël en Hamas hebben nog niet op Trumps uitlatingen gereageerd. De afgelopen dagen gingen de Israëlische bombardementen op de kuststrook door. Hamas zei steeds dat het bereid was om te praten, maar dat Israël dat categorisch weigerde.

Het door Trump gewenste staakt-het-vuren in Gaza moet wat hem betreft onderdeel zijn van een veelomvattend Midden-Oostenakkoord. De president wil als grote dealmaker de geschiedenis ingaan – en het oplossen van alle conflicten in het Midden-Oosten geldt als de big deal. Als blauwdruk gelden de Abraham-akkoorden van 2020, die onder Trumps supervisie tot stand kwamen tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Soedan en Marokko.

In ruil voor een wapenstilstand in Gaza zouden ook nu weer verscheidene Arabische landen, waaronder Syrië en Saoedi-Arabië, akkoorden met Israël moeten sluiten over normalisatie van de onderlinge betrekkingen. Trump heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu bovendien een persoonlijk cadeau in het vooruitzicht gesteld: vrijwaring van strafvervolging in Israël. Hij wordt al tijden verdacht van corruptie.

Afgelopen zondag zei Netanyahu dat er na de „overwinning” op Iran „veel mogelijkheden zijn ontstaan”. In de eerste plaats om de resterende gijzelaars in Gaza vrij te krijgen. Hij hintte ook op „bredere regionale mogelijkheden” – vermoedelijk een verwijzing naar de normalisatie die ook Trump noemde. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gideon Sa’ar vulde die woorden maandag verder in door de wens uit te spreken om Syrië en Libanon – waarmee Israël formeel al decennia in oorlog is – „toe te voegen aan de cirkel van vrede en normalisatie”.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu eind 2024 tijdens een proces waar hij terecht staat wegens corruptie. In de deal van Trump krijgt hij vrijwaring van vervolging. Foto Stoyan Nenov/AP

Palestijnse staat

Voor Netanyahu lijkt het plan van Trump in eerste instantie gunstig. In ruil voor normalisatie van de betrekkingen moet de Arabische landen in kwestie wel iets in het vooruitzicht gesteld worden. Zij kunnen best leven met toenadering tot Israël, maar willen daar iets voor terug: uitzicht op een toekomst voor het Palestijnse volk. Het liefst in de vorm van een levensvatbare Palestijnse staat – iets waar Netanyahu al zijn hele politieke carrière tegen strijdt.

Dat zal de lastigste klus worden voor Trump: Netanyahu ervan overtuigen de Palestijnen een minimum aan zelfbestuur te gunnen, een minimum dat tegelijkertijd acceptabel is voor de Arabische landen.


Lees ook

Een dodelijke val: hoe Israël met gemilitariseerde ‘voedselhulp’ Palestijnen in Gaza samendrijft

Leden van een particulier Amerikaans beveiligingsbedrijf, zien toe hoe Palestijnen zich verzamelen om voedsel te ontvangen, 8 juni.

Tijdens Trumps vorige presidentiële termijn lag er al zo’n plan voor een Palestijnse staat, dat analisten de „Palestijnse staat-minus” noemden. Israël mocht volgens dat plan flinke delen van de bezette Westelijke Jordaanoever annexeren en behield alle controle over de Palestijnse grenzen. Als hoofdstad kregen de Palestijnen Abu Dis toebedeeld, een voorstadje dat van de gedroomde hoofdstad Jeruzalem gescheiden wordt door de Israëlische afscheidingsmuur.

Waar Netanyahu al niet zo’n fan is van een Palestijnse staat, geldt dat al helemaal voor zijn extreemrechtse coalitiepartners. Zij zullen vermoedelijk de regering verlaten als het plan van Trump doorgang vindt. In dat geval moet Netanyahu hopen dat hij zijn populariteit, die na de aanval op Iran sterk is gestegen, kan verzilveren in een coalitie met andere partijen.

Een Palestijn die gewond raakte terwijl hij terugkeerde van een distributiecentrum van de Gaza Humanitarian Foundation wordt behandeld in het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis. Foto Mariam Dagga/AP

Gijzelaars

Voor een staakt-het-vuren in Gaza zal in elk geval overeenstemming met Hamas moeten worden bereikt. Die militante organisatie zegt dat ze de laatste gijzelaars alleen wil vrijlaten in ruil voor een duurzaam staakt-het-vuren waarbij het Israëlische leger zich volledig uit Gaza terugtrekt. Voorlopig wijst alles op het tegendeel: Israël heeft onlangs nog de inwoners van het noorden van Gaza de opdracht gegeven te vertrekken en lijkt dat deel van de kuststrook permanent te willen beheren. Woensdagochtend kwam daar nog een evacuatiebevel voor delen van de zuidelijke stad Khan Younis bij.

Trump zou al nagedacht hebben over de toekomst van Gaza. De overgebleven Hamas-kopstukken zouden gedwongen worden het gebied te verlaten, waarna het beheer van de Gazastrook overgedragen zou worden aan Arabische landen als Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten. Onzeker is of die landen daarmee akkoord gaan. Onlangs riep de Arabische Liga, waar beide landen deel van uitmaken, nog op het bestuur van Gaza over te dragen aan de Palestijnse Autoriteit, die ook de bezette Westelijke Jordaanoever bestuurt.

De 16-jarige Amjad Hoshiyeh die zou zijn omgekomen door een inval van het Israëlische leger in Ramallah wordt begraven in het zuiden van de bezette Westelijke Jordaanoever. Foto HAZEM BADER/AFP

De inwoners van Gaza zouden de mogelijkheid krijgen „vrijwillig” te vertrekken. Het vrijwillige karakter van dat vertrek is relatief: de Gazastrook is zo onleefbaar gemaakt dat menigeen geen andere keuze zal hebben. Deze etnische zuivering komt volgens critici neer op een oorlogsmisdaad.

‘Overwinning op korte termijn’

Een voornaam kenmerk van Trumps eerdere plan voor een Palestijnse staat was dat de Palestijnen er niet over mee mochten praten. Ook nu worden de gesprekken over de hoofden van de Palestijnen heen gevoerd.

Marika Sosnowski, een Australische jurist die gespecialiseerd is in wapenstilstanden, schrijft op de academisch-journalistieke website The Conversation dat een staakt-het-vuren in Gaza, het eerste deel van de big deal, „slechts een overwinning op korte termijn” zou zijn. Zij constateert twee problemen met het plan-Trump: het pakt de „historische onderdrukking” niet aan en wordt aan de partijen opgedrongen. Dat zal, stelt Sosnowski, „onvermijdelijk schadelijke gevolgen hebben in de komende maanden en jaren”.