Cadeautjes voor leerkrachten zie je nu overal: denk aan een tube bodylotion met de tekst ‘Juf, ik smeer ’m, bedankt voor alles’

Ze heeft een fotoboekje gekocht met plastic insteekhoesjes. In elk hoesje heeft de 39-jarige moeder Priscilla Ivens uit ’s-Gravenzande een vel papier gestoken met daarop een tekst en een bijpassend ‘cadeautje’. Op een van de bladzijden staat ‘Jij hebt er een leuk jaar van gebakken’ met een zakje bakpoeder erbij. Verderop plakt een lege ballon bij de tekst ‘Je had vaak een lange adem nodig’, en bij ‘Of ik alles ga onthouden is koffiedik kijken’ zit een zakje oploskoffie.

„Ik zag het cadeautje op TikTok”, zegt ze. Het document met de teksten kocht ze online, de fotoboekjes bij de Hema. Ivens fabriceerde drie exemplaren voor de juffen van haar twee kinderen. Alles bij elkaar kostte het circa vijftien euro.

Vrijwel alle ouders van basisschoolkinderen zullen het herkennen: afscheidscadeautjes voor juffen en of meesters kopen (en soms knutselen) nu het einde van het schooljaar nadert. Er zijn scholen waar ouders één gezamenlijk cadeau voor de leerkracht aanschaffen, onder leiding van de klassenouders. Maar vaak geven kinderen, uit alle leerjaren, nog iets persoonlijks.

Vroeger was dat een tekening, later kwam daar een chocolaatje of een mok bij. En nu geven kinderen veelal cadeautjes met grappige, hartverwarmende of complimenterende teksten. Het liefst staat er ook nog ‘juf’ of ‘meester’ op de verpakking. De kant-en-klare presentjes zijn te koop bij tuincentra, boekhandels, lifestylewinkels of via tientallen webshops. Met circa 6.500 basisscholen en ongeveer 150.000 leerkrachten is er een serieuze markt voor dit soort geschenken.

Cadeau-artikelen in de winkel Te leuk in Den Haag.

Foto’s Folkert Koelewijn

Bemoedigende boodschappen

Emmy Dingemans uit Giessenburg verkoopt via haar webshop 100procentleuk.nl 150 verschillende cadeautjes met warme of bemoedigende boodschappen. Ze levert aan duizend winkels en aan particulieren. Haar favorieten: een buisje met thee in een verpakking met de tekst ‘Spreken is zilver, bijkletsen is goud’, een geurkaars met ‘Blijf stralen’ en een bodybutter met ‘Jij bent goud waard’. Dingemans: „Hoe leuk is het om dat eens te horen?”

De cadeautjes zijn geschikt voor allerlei gelegenheden. Maar, zegt Dingemans, ouders vinden het ook leuk als de boodschap écht voor de leerkracht is. En zo verkoopt ze bodylotion met de tekst ‘Juf, ik smeer ’m, bedankt voor alles’ en lippenbalsem met ‘Bedankt juf, dikke kus’ – haar bestverkochte product. Voor meesters is er onder meer een ‘bier’douchegel ‘sop met hop’ en een nep-bierblikje met een ‘stoere mannenboxer’ erin.

In Winkel te Leuk in de Haagse wijk Ypenburg liggen op grote tafels zeephartjes, notitieblokjes met hartjes en zakjes badzout, zeeppompjes en chocoladerepen met ‘Leukste juf’ erop. „Alles verkoopt goed”, zegt mede-eigenaar Monica Vermeer. „Ook online.”

Je wil natuurlijk niet dat een leerkracht met 30 kinderen, 30 flessen shampoo krijgt

Monica Vermeer
Winkel te Leuk (Ypenburg)

„Ouders zijn ook dol op glazen potjes.” Ze wijst naar een potje met hartjessnoepjes met een kaartje ‘Hart-stikke bedankt’. In een ander zit een ‘EHBA’-setje: Eerste Hulp Bij Afscheid. Daarin een snoephorloge ‘Bedankt voor de fijne tijd!’, een zakdoekje ‘Voor de moeilijke momenten’ en een spekje ‘Het was spek-taculair’.

Tien jaar geleden begon Vermeer met de afscheidscadeautjes. „Sinds corona is het geëxplodeerd. Ouders wilden docenten extra bedanken en die trend is gebleven.” Marieke Lodewijk uit Hengelo ziet hetzelfde. „De omzet is verdrievoudigd ten opzichte van vier jaar geleden.” Via bedankdejuf.nl verkoopt ze ruim 450 producten met onder meer lieve, bemoedigende teksten. En met haar laserapparaat kan ze spulletjes personaliseren. Op een theedoos zet ze ‘Tea time juf Annemieke’ of op een bijenhotel graveert ze ‘Bedankt dat je me liet groeien’. Ook verkoopt ze blikken met snoep waar dan bijvoorbeeld ‘Blik van waardering’ op staat. „Mensen vinden het fijn om iets kant-en-klaars te bestellen.”

Kosten

Wat geven ouders nu uit? Volgens de geïnterviewden zo’n 30 euro per gezin. De meeste cadeautjes kosten tussen de 5 en 10 euro, met uitschieters naar 25 euro. Ouders hebben vaak meerdere kinderen, met meerdere leerkrachten, en vaak krijgen de leidsters van de opvang, de directeur en de conciërge ook iets. Er zijn ouders die over de top gaan, die bestellen enorme pakketten.

Zitten leerkrachten te wachten op al die cadeautjes? Vermeer van Winkel te Leuk vertelt dat sommige juffen langskomen om aan te wijzen wat ze graag zouden willen, zodat Vermeer ouders gericht kan adviseren. „Sommige juffen sparen bijvoorbeeld een bepaald servies. En je wil natuurlijk niet dat een leerkracht met 30 kinderen, 30 flessen shampoo krijgt.”

Een moeder uit de buurt van Breda vertelt „liever anoniem” hoe de juf van haar kind ooit een reusachtige teddybeer kreeg. De knuffel droeg ook nog een shirt met een klassenfoto. „Wat moet iemand met die troep?”

Zelf stond ze jaren geleden ook voor de klas. De cadeautjes zijn goed bedoeld, maar niet altijd handig. „Ik kreeg flessen wijn, terwijl ik niet drink. Of bloemen terwijl we op vakantie gingen.” Het mooiste cadeau? „Een e-mail van een moeder die beschreef wat ik voor haar kind betekend had. Met voorbeelden. Dat zal ik nooit vergeten.”

Cadeau is klaar en kan aan de juf gegeven worden.

Foto Folkert Koelewijn