De Eerste Kamer heeft dinsdag voor het landelijk verbod op consumentenvuurwerk gestemd. De fracties van GroenLinks-PvdA, SGP, D66, Volt, CDA, SP, PvdD, VVD, ChristenUnie, OPNL en 50PLUS stemden voor, alleen de fracties van PVV, FVD, JA21, BBB en Fractie-Kemperman waren tegen. Het verbod moet ingaan vanaf de jaarwisseling van 2026 naar 2027, al heeft demissionair staatssecretaris Thierry Aartsen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) gezegd dat het tijdspad daarvoor „erg krap” is.
Het vuurwerkverbod, waarvan het initiatief van GroenLinks en Partij voor de Dieren kwam, heeft lang bij de Tweede Kamer gelegen. Het werd pas aangenomen nadat VVD en NSC afgelopen maart besloten om toch voor te stemmen. De hulpdiensten en gemeenten pleitten vanwege het groot aantal incidenten tijdens Oud en Nieuw al lang voor een verbod. Tijdens de afgelopen jaarwisseling werden 8.292 incidenten geregistreerd, tegenover 7.437 de jaarwisseling ervoor.
Lees ook
Het politieke spel achter het omstreden vuurwerkverbod
De wet zal komende jaarwisseling in ieder geval nog niet in werking treden, omdat Aartsen nog de wet nog verder moet uitwerken en moet vaststellen aan welke voorwaarden verenigingen moeten voldoen om alsnog vuurwerkshows te organiseren. Dit krijgt hij, vertelde hij eerder, dit jaar niet meer geregeld.
Klaver en Ouwehand hebben dinsdag via sociale media laten weten blij te zijn dat de wetsvoorstel ook door de Eerste Kamer is aangenomen. Klaver spreekt over „een belangrijke stap om Oud en Nieuw weer een feest voor iedereen te maken”. Ouwehand: „Dit is geweldig nieuws voor dieren en mensen.”
Lees ook
Oogarts De Faber ijverde twintig jaar lang voor vuurwerkverbod: ‘Nog een jaar uitstellen? Dan wordt dit de ergste jaarwisseling ooit’
