Kiescommissie Nigeria: Tinubu (APC) nieuwe president

Verkiezingen Nigeria Bola Tinubu is uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen. Oppositiepartijen roepen op tot nieuwe verkiezingen wegens vermeende fraude.

Bola Tinubu van regeringspartij All Progressives Congress (APC) is door de Nigeriaanse kiescommissie uitgeroepen tot nieuwe president.
Bola Tinubu van regeringspartij All Progressives Congress (APC) is door de Nigeriaanse kiescommissie uitgeroepen tot nieuwe president.

Foto James Oatway/Reuters

De Nigeriaanse kiescommissie heeft de regeringspartij All Progressives Congress (APC) van Bola Tinubu (70) uitgeroepen als winnaar van de verkiezingen. Hij wordt de opvolger van zijn partijgenoot Muhammadu Buhari, die dit jaar afzwaait.

Volgens de commissie kreeg de regeringspartij 8,8 miljoen stemmen. De belangrijkste oppositiekandidaat Atiku Abubakar (PDP) kreeg bijna 7 miljoen stemmen en Peter Obi van de Labour Party zou 6,1 miljoen stemmen hebben gekregen.

Vermeende fraude

Maar Abubakar en Obi weigerden bij de cemeronie van de kiescommissie aanwezig te zijn, wegens vermeende wijdverbreide fraude. Ze hadden voor de bekendmaking van de uitslag al opgeroepen tot nieuwe verkiezingen.

De verkiezingen waren afgelopen weekend maar vanwege technische en logistieke problemen liet de uitslag op zich wachten. Grootschalig geweld waarvoor werd gevreesd, bleef uit. Volgens meerdere partijen zijn de resultaten van de stemming gemanipuleerd, waardoor de verkiezingen onbetrouwbaar zijn. Ook waarnemers van de Europese Unie maken zich zorgen om de transparantie.