Hoe het groen wint van de dozen

Met vastgoed is meer te verdienen dan met lokaal verbouwd voedsel, en daarom winnen distributiecentra het van stadsboeren. Dat was de cynische conclusie tweeënhalf jaar geleden, toen deze rubriek ging over verzet tegen de bebouwing van de Lutkemeerpolder in Amsterdam. Een voorbeeld van de verdozing die overal in Nederland speelt, ondanks groene voornemens van gemeenten.

Maar soms levert actievoeren toch iets op. Deze maand wisten burgers negen hectare van de Lutkemeerpolder veilig te stellen. Voedselpark Amsterdam, een stichting van betrokken Amsterdammers, won de aanbesteding voor een stuk landbouwgrond. Ze stappen daar over van reguliere landbouw (met kunstmest en pesticiden) op biologische teelt. Naast een tuinderij komt er een voedselbos, je kunt er wandelen en spelen, plukken en oogsten, eten en drinken. Deze gemeenschapsgrond, een groene inham in de stad, moet een plek worden voor alle Amsterdammers.

Om te begrijpen waar Voedselpark Amsterdam zich om bekommert: de Lutkemeerpolder – of wat er nog van over is – ligt aan de westrand van de stad, in de oksel van de A5 en de A9. Zo’n twintig jaar geleden besloot de gemeente dat er bedrijven moesten komen. Vlak bij Schiphol leek het een ideale plek voor distributiecentra die nodig waren om Amsterdam te bevoorraden.

Een idioot plan, vonden natuurbeschermers. Het laatste stukje vruchtbare kleipolder van Amsterdam zou zo voorgoed verloren gaan, terwijl die bij uitstek geschikt was om lokaal voedsel te verbouwen. De toegangswegen kunnen het verkeer ook helemaal niet aan.

Albert Heijn wilde er een distributiecentrum openen, maar haakte af nadat actievoerders winkeldeuren hadden dichtgelijmd. De gemeente en de ontwikkelaar zetten door: er waren immers contracten gesloten, er lag een bestemmingsplan, en er was al meer dan honderd miljoen euro in gestoken. Stoppen was onbehoorlijk bestuur. Zorgboerderij de Boterbloem en een een kleine tuinderij mochten blijven, de rest zou bedrijventerrein worden, zoals afgesproken.

De bulldozers kwamen, er werden wegen aangelegd en als je nu de polder in rijdt, zie je een paar kleinere loodsen en ertegenover een enorme zwarte distributiehal. Einde verhaal voor het Voedselpark, zou je denken.

Zonnebloemen

Maar in plaats van de handdoek in de ring te gooien, zette een groeiend legertje vrijwilligers zich alleen maar harder in voor de grond die nog niet bebouwd was. Iris Poels, een van de mensen die zo ongeveer fulltime met de polder bezig zijn, vertelt hoe ze het verzet mobiliseerden.

Door zonnebloemen te zaaien en buurtbewoners op de markt te vragen of ze wilden helpen uit de gedroogde zaden de vruchtbare exemplaren te selecteren. Door wandelingen, bewonersbijeenkomsten en symposia te organiseren. Door het Voedselpark in te schrijven voor de aanbesteding waarvan ze eerst dachten dat ze die nooit zouden winnen. En door samen met de gemeente op schrift te stellen over welke feiten ze het wél eens waren.

Geleidelijk begon er iets te schuiven. Er waren wat wisselingen op het gemeentehuis. Een nieuw GroenLinks-raadslid (Anneke Veenhoff) pakte het weinig populaire dossier opnieuw bij de kladden. „Kunnen we niet iets slims vinden?”, vroeg ze een groepje ambtenaren en collega’s van PvdA en Partij voor de Dieren. En de wethouder werd tijdelijk vervangen door iemand die, zegt Poels, nu eens niet op haar telefoon zat als er actievoerders op het stadhuis kwamen inspreken.

De laatste commissievergadering, in april, was ineens heel vrolijk: Veenhoff had met de ambtenaren nog veertien hectare reguliere landbouwgrond gevonden die mogelijk ook naar stadslandbouw zou kunnen. „Tezamen met die negen hectare heb je dan best een groot aaneengesloten stuk”, zegt Veenhoff. Wat helpt: de grondprijzen zijn zo hard gestegen, dat de gemeente met minder grond meer verdient. Dat kan financiële ruimte geven voor extra groen.

En deze maand kwam dus het nieuws dat Voedselpark Amsterdam de aanbesteding had gewonnen. Voor de zomer komt de nieuwe wethouder met een brief met nieuwe scenario’s voor de Lutkemeerpolder. Inclusief de gevonden grond van Veenhoff, bevestigt een woordvoerder.

Wat heel lang niet kon, kan nu ineens wel. Wat laat dat zien? Dat bewoners veel geluid moeten maken om gehoord te worden. Dat een ambtelijke organisatie vaak vastzit aan allerlei conflicterende opgaven uit het verleden – bouwen, groen, werkgelegenheid, gezonde bodems. „In de Lutkemeerpolder loopt alles door elkaar en staat veel op het spel. Als er maatschappelijke weerstand komt na een bestuurlijk besluit, is de ambtelijke reactie vaak rechtlijnig.”

Dat zegt Robert Duiveman. Hij is actieonderzoeker en werkt bij het Instituut voor Publieke Waarden – Klimaatwerk. Dat helpt mensen om duurzame transities vlot te trekken die vastlopen op bureaucratie. Het zijn vaak groene initiatieven die stuiten op grondprijzen, vergunningen of bouwopgaven. „Als je een impasse op klein niveau kunt doorbreken, bij één burgerinitiatief bijvoorbeeld, kunnen anderen daarvan leren.”

„Efficiëntie en doelmatigheid (lees: geld) op korte termijn zijn te vaak dominante waarden”, zegt Duiveman. Dat botst met andere waarden, zoals groen voor iedereen, ook in de toekomst. De reflex van overheden op weerstand is vaak: procedures nog meer dichttimmeren. Maar, zegt Duiveman, „een betrouwbare overheid doet niet alleen wat ze zegt, maar moet ook luisteren, leren en nieuwe afwegingen kunnen maken. Een overheid die regels handhaaft die niet corresponderen met de waarden en normen van de samenleving, ondermijnt zichzelf”.

Frustratie

Een gemeente als Amsterdam ziet dit ook echt wel, volgens Duiveman. „De frustratie is bij ambtenaren soms net zo groot, in het geval van de Lutkemeerpolder hebben ze uiteindelijk toch bijgestuurd.” Soms hangt een doorbraak af van de juiste persoon op het juiste moment. „Maar daar kun je niet op vertrouwen, je moet de ambtelijke organisatie zo inrichten dat er standaard ruimte is ingebouwd voor andere oplossingen.”

Anneke Veenhoff, het GroenLinks-raadslid dat het vastgelopen dossier te lijf ging, denkt dat het hielp dat ze pianist is en geen jurist. „Ik ben gewend iets vrijer te denken. Ook als je met allerlei afspraken uit het verleden zit, kun je onderzoeken wat er wél kan.”


Lees ook

Ook de ‘groene’ coalitie van Amsterdam geeft een ‘grijs’ voorbeeld met de Lutkemeerpolder

Ook de ‘groene’ coalitie van Amsterdam geeft een ‘grijs’ voorbeeld met de Lutkemeerpolder

Maar is het geen systeemfout dat een doorbraak zó afhangt van individuen die hun nek uitsteken? „Het is naïef om te denken dat mensen het verschil niet kunnen maken. En ook niet mooi”, zegt Veenhoff. De stad beter maken is mensenwerk.

Er staat nog een aantal dozen op de planning. Maar Voedselpark voelt nu de wind in de rug en zet alles op alles om die tegen te houden en blijft strijden tegen „verharding” van de polder. „Hoe bescherm je natuurlijke bronnen – die vraag speelt overal. Amsterdam moet een voorbeeld zijn. Als het hier niet lukt, waar dan wel?”