EU heft alle economische sancties tegen Syrië op

De Europese Unie heeft dinsdag besloten alle sancties die tijdens de burgeroorlog in Syrië aan het land waren opgelegd, op te heffen. In februari werden al enkele sancties opgeheven, een paar maanden na de val van dictator Bashar al-Assad en de komst van een interim-regering.

Volgens EU-buitenlandchef Kaja Kallas is het opheffen van de sancties de enige manier om het land de mogelijkheid te geven om zichzelf economisch te stabiliseren. Voor het schrappen van sancties moeten alle lidstaten akkoord gaan. Nederland was fel tegen omdat er zorgen zijn over de capaciteiten van de nieuwe regering, maar stemde uiteindelijk toch in.

In de overeenkomst is een aantal voorwaarden opgenomen. Als het alsnog de verkeerde kant opgaat met de nieuwe regering, dan worden snel nieuwe sancties ingevoerd. De EU-lidstaten spraken aanvullende maatregelen af om op te treden tegen individuen en organisaties die betrokken zijn bij sektarisch geweld en mensenrechtenschendingen.

Vorige week dinsdag besloot de regering-Trump om alle Amerikaanse sancties in Syrië op te heffen na een ontmoeting met de Syrische president Ahmed al-Sharaa tijdens een buitenlandbezoek in Saoedi-Arabië. In Syrië zelf werd dit bericht groots gevierd, tienduizenden mensen in Damascus en Aleppo gingen de straat op.


Lees ook

EU heft groot deel sancties tegen Syrië op – NRC

Eerder zei EU-buitenlandchef Kaja Kallas dat de toekomst van Syrië „fragiel, maar hoopvol” is, en dat „wanneer het regime goede stappen zet, wij dat ook willen doen”.