Patrick Groothuis, vicevoorzitter van de TU Eindhoven, lag thuis te slapen toen het IT-team van de universiteit hem in de nacht van zaterdag 11 op zondag 12 januari probeerde te bellen. Zijn telefoon stond op stil. Toen hij wat later even wakker werd en op zijn telefoon keek hoe laat het was, zag hij dat hij twee oproepen had gemist. Op de voicemail stond een bericht van zijn IT-collega’s: hackers hadden zich toegang weten te verschaffen tot het netwerk van de universiteit.
Hij belde terug en kreeg te horen dat gealarmeerde IT-medewerkers tevergeefs hadden geprobeerd de indringers te verjagen. Vlak voor middernacht was besloten dat er maar één oplossing was: alle netwerkverbindingen uitzetten. „Je stapt ineens in een andere realiteit”, zegt Groothuis, die destijds het centrale crisisteam leidde.
Deze maandag blikte de TU Eindhoven terug op de cyberaanval, die ervoor zorgde dat de universiteit in januari een week lang dicht bleef. De universiteit maakte ook rapporten van Fox IT en het COT, Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement openbaar. „Het past bij ons als universiteit om deze kennis te delen, ook als het om minder leuke dingen gaat”, zegt Groothuis. „Dat kan andere organisaties weerbaarder maken, zoals de cyberaanval op Maastricht University in 2019 voor ons een wake-upcall is geweest.”
Lees ook
Hacker had vijf dagen ongemerkt toegang tot netwerk TU Eindhoven
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data132516016-ac6e23.jpg|https://images.nrc.nl/WwmO2YL1lnLcj8zxg_7h382LWEk=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data132516016-ac6e23.jpg|https://images.nrc.nl/FgBXxxKjVu8OD-PJnzLX-hsQ2wc=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data132516016-ac6e23.jpg)
Foto Freekje Groenemans
Weten jullie inmiddels wie achter de aanval op jullie systemen zat en wat het motief was?
„Daar zijn we helaas weinig over te weten gekomen, de politie doet er ook nog onderzoek naar. We weten zelfs niet of het één persoon op z’n zolderkamertje was, of een collectief. De aanval is ingezet vanuit drie gehackte accounts waarvan de inloggegevens waarschijnlijk verhandeld zijn op het dark web. We hebben de indruk dat de hackers geen statelijke actoren zijn geweest. Die zijn meestal op zoek naar gevoelige informatie en blijven stilletjes in je netwerk zitten. De activiteiten in onze systemen wijzen eerder op een aanval met gijzelsoftware. We zijn er net op tijd bij geweest: er zijn geen data gestolen en er is ook geen losgeld geëist.”
Doordat jullie het netwerk platlegden, konden jullie een week lang moeilijk communiceren. Met elkaar, maar ook met studenten en medewerkers. Hoe losten jullie dat op?
„Ja, dat was lastig. Twintigduizend mensen op onze universiteit konden ineens niet meer in de systemen. Wijzelf ook niet. We konden zelfs niet in de draaiboeken voor een crisis als deze. Maar gelukkig zaten die goed in ons hoofd. Om studenten en docenten te waarschuwen dat de universiteit dicht zou blijven, plaatsten we een bericht op onze website. Dat kon via een achterdeurtje op internet, in de cloud. Voor dringende vragen van studenten creëerden we een speciaal WhatsApp-account.”
„We denken dat de hackers geen statelijke actoren waren. De activiteiten wijzen eerder op een aanval met gijzelsoftware”
Hoe groot is de impact geweest voor studenten?
„Er stonden die week weinig colleges gepland, de week erop zouden er tentamens zijn. Het grootste probleem was dat studenten niet in Canvas konden komen, het systeem waarin alle informatie over vakken staat. We hebben op dinsdag besloten de tentamens een week uit te stellen. Studenten voor wie dat slecht uitkwam, mochten de tentamens op een ander moment inhalen.”
Konden andere activiteiten op de universiteit wel doorgaan?
„Er waren docenten die studenten nog wat uitleg wilden geven voor tentamens, dat kon doorgaan. En onderzoekers in sommige labs konden verder met hun proeven. We moesten wel eerst uitzoeken of het veilig was, of bijvoorbeeld detectiesystemen voor gevaarlijke gassen nog werkten. Daarnaast waren er mensen die thuis doorwerkten.”
Zijn alle problemen verholpen?
„Na een week werkte Canvas weer en een heleboel andere systemen. Maar er zijn nog beperkingen bij bepaalde onderzoeksgroepen, omdat hun servers nog door de digitale wasstraat moeten.”
Welke lessen trekken jullie en wat kunnen andere organisaties hiervan leren?
„Met cybersecurity ben je nooit klaar, je moet daar continu in investeren. Check regelmatig of mensen geen oude wachtwoorden gebruiken, zoals bij ons helaas het geval was. En wacht niet te lang met multifactor-authenticatie [een extra beveiligingslaag waarbij je met twee of meer middelen je identiteit bevestigt]. We zouden dat voor deze zomer invoeren voor het VPN-systeem. Dat bleek te laat, want via die deur gingen de hackers het systeem binnen.
„Het gaat ook om crisisbeheersing. Mensen moeten getraind zijn om in zo’n storm de rust te bewaren. Ik ben heel trots op onze IT-afdeling die op het juiste moment de beslissing durfde te nemen om het hele netwerk uit te schakelen.”
„Het gaat ook om crisisbeheersing. Mensen moeten leren in zo’n storm de rust te bewaren”
Het kabinet wil onderwijs als vitale sector laten vallen onder een nieuwe wet om de cyberveiligheid in Nederland te verbeteren. Hoe kijkt u daar tegenaan?
„Ik vind dat een heel slecht plan, want de universiteiten werken al meerdere jaren in sectoraal verband aan het verbeteren van de cyberveiligheid. Onder die nieuwe wet zouden we moeten overstappen naar een andere systematiek. Dat kost heel veel inspanning en geld, terwijl het geen extra veiligheid oplevert. Geld dat niet aan onderwijs of onderzoek kan worden besteed.”
Partijen in de Tweede Kamer willen dat vitale sectoren een 48-uursplan maken om hun ict-systemen snel weer in de lucht te krijgen, of anders analoog door te gaan. Kan de universiteit dat?
„Ik begrijp de wens, maar de realiteit is natuurlijk anders. We zijn hartstikke gedigitaliseerd. Dan zouden we weer helemaal terug moeten naar papier. Theoretisch kan alles, maar dan zou ik ook graag tientallen miljoenen extra per jaar willen om het uit te voeren.”
Lees ook
Op de TU Eindhoven is de bibliotheek leeg en de koffietent gesloten
