Man die Salman Rushdie neerstak, krijgt gevangenisstraf van 25 jaar

Hadi Matar, de man die auteur Salman Rushdie in 2022 neerstak en hem daarmee aan één oog blind maakte, is vrijdag veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf. Dat besloot een Amerikaanse rechtbank. Drie maanden geleden werd Matar al schuldig bevonden aan poging tot moord op Rushdie.

De Britse auteur (nu 77 jaar) werd in 2022 tijdens een evenement in de Amerikaanse staat New York neergestoken toen hij op het punt stond een lezing te geven. Matar gaf later geen motief voor zijn daad, maar verklaarde wel dat hij Rushdie geen „goed mens” vond, omdat de schrijver „de islam heeft aangevallen”.

Voor het oordeel was geveld, stond de 27-jarige Matar op en legde een verklaring af over vrijheid van meningsuiting waarin hij Rushdie een hypocriet noemde. De 25 jaar straf die hij kreeg, is de maximale straf voor poging tot moord in de VS. Matar kreeg daarnaast zeven jaar voor het verwonden van de man ook op het podium stond tijdens de aanval op Rushdie.

Volgens de officier van justitie, die voor de maximale straf pleitte, had Matar de aanval „zo bedacht dat hij de meeste schade kon toebrengen, niet alleen aan meneer Rushdie maar aan deze gemeenschap, aan de 1.400 mensen die erbij waren en het zagen”.

Rushdie, die zelf kroongetuige werd in het proces, beschreef eerder uitvoerig hoe hij dacht te zullen sterven nadat Matar hem met vijftien messteken had verwond. „Ik werd me bewust van de grote hoeveelheid bloed waarin ik lag”, zei hij vanuit de getuigenbank in februari. „Mijn tijdsbesef was nogal troebel, ik had pijn aan mijn oog en hand en het werd me duidelijk dat ik doodging.” Rushdie was zelf niet aanwezig in de rechtszaal vrijdag.

Terrorisme

Matar staat ook nog terecht voor aan terrorisme gerelateerde aanklachten op federaal niveau. Volgens Amerikaanse autoriteiten probeerde Matar, die een Amerikaanse staatsburger is, een decennia oude ‘fatwa’ (een decreet afgekondigd door een islamitische religieuze leider) uit te voeren.

Het gaat hier om een fatwa uit 1989, uitgevaardigd door de voormalige Iraanse leider Ayatollah Khomeini: een doodsvonnis voor Rushdie na de publicatie van zijn boek De Duivelsverzen. Volgens Khomeini was Rushdies boek ‘godslasterlijk’. Iran kondigde uiteindelijk aan de ‘fatwa’ niet ten uitvoer te brengen, waardoor Rushdie, na een periode van onderduiking door doodsbedreigingen, de afgelopen vijfentwintig jaar wel weer kon rondreizen.

Volgens een federale aanklacht zou Matars motief voor de aanslag op Rushdies leven voortkomen uit een toespraak uit 2006 van Hassan Nasrallah, de toenmalige leider van Hezbollah. In die toespraak sprak de Hezbollah-leider steun uit voor de oude fatwa. Hezbollah wordt door de VS bestempeld als een terroristische organisatie.


Lees ook

Salman Rushdie: ‘We weten allemaal dat we doodgaan, maar ik had echt een enorm onprettige preview in close-up’

Salman Rushdie