Mbo-studenten krijgen voorlichting over de NAVO: ‘De enige oorlog die ik wil, is een patatje oorlog’

Dit was echt de bést voorbereide groep”, zegt Jochem Jordaan na afloop van het lesuur. Afgelopen weken stonden Jordaan en Dylan Ahern, alias De Kiesmannen, voor honderden mbo’ers, komende weken volgen er nog honderden. Ze spraken onder anderen toekomstige automonteurs, schoonheidsspecialisten en kappers.

Mbo’ers zijn, vertellen ze, in vergelijking met andere jongeren weinig betrokken bij het publieke debat. Politieke participatie is onder hen lager, wantrouwen in de overheid juist groter. Over geopolitieke dreiging en het belang van weerbaarheid denken ze over het algemeen weinig na. Als De Kiesmannen uitleggen waar de NAVO voor staat, dan weten sommige leerlingen die ze spreken niet wat dat is. Laat staan of en waarom Nederland meer geld aan defensie zou moeten besteden om aan de NAVO-norm te voldoen.

Maar hier, op mbo-instelling Summa in Eindhoven, zitten deze dinsdagmiddag studenten Veiligheid en Vakmanschap. Toekomstige militairen, verpleegkundigen die niet kozen voor zorg, maar voor zorg én veiligheid. In hun legergroene poloshirts en zwarte combatbroeken staan ze in de houding als de commandant der strijdkrachten, Onno Eichelsheim, binnenkomt voor het lesuur met De Kiesmannen.

We merken vooral dat er veel vragen zijn over waarom er geld en middelen naar Oekraïne gaan

Jochem Jordaan
geeft voorlichting over maatschappelijke ontwikkelingen

Defensie betaalt deze ‘Nederland in de NAVO’-tour, maar „heeft niets over de inhoud te zeggen”, haast Ahern vooraf te zeggen. De tour is samen met de Atlantische Commissie bedacht, een denktank die debat over de trans-Atlantische samenwerking wil stimuleren. In het kader van burgerschapslessen kunnen scholen De Kiesmannen langs laten komen. Het bureau voor maatschappelijke innovatie maakte eerder een soortgelijke les voor mbo’ers over de Europese Unie, in aanloop naar de Europese verkiezingen.

Nu is de NAVO-top, die eind juni in Den Haag wordt gehouden, het haakje. Ahern: „Ons doel is jongeren bewust maken over wat er speelt in de wereld. De Amerikaanse houding zorgt ervoor dat Europa zijn eigen broek moet ophouden. Is daar genoeg democratische discussie over?”

Het is NAVO-propaganda noch defensie-promotie, zeggen ze. Ahern: „We hoeven niks te verkopen.” Jordaan: „In een snel tempo worden er beslissingen genomen over defensie die wij als leken niet kunnen overzien. Je wilt dat er een gevoel van betrokkenheid ontstaat in de samenleving.” Ahern en Jordaan zeggen wel: „Vrijheid en democratie staan onder druk.”

Gastles op het Summa College van de Kiesmannen en CDS Onno Eichelsheim.

Foto Merlin Daleman

Waakhond

Om dat duidelijk te maken, begint het uur met vragen. Wat is bijvoorbeeld het percentage van de wereldbevolking dat woont in een goed werkende democratie? „50 procent”, wordt geroepen. „30!” Het antwoord is 7 procent.

Na de vraag wie een hond heeft (ongeveer de helft van de vijftig leerlingen), stelt Jordaan dat de NAVO een soort waakhond is. En aan de hand van een foto van vlogger Monica Geuze en haar gespierde vrienden beargumenteert hij dat de organisatie het moet hebben van afschrikking.

Op Summa laten de Kiesmannen TikTok-fragmenten zien. Gemaakt nadat Mark Rutte, secretaris-generaal van de NAVO, in december zei dat de lidstaten zich „mentaal” moeten voorbereiden op oorlog. „Ik voorbereid me helemaal nergens op [sic]”, zegt een van de Tiktokkers. Een ander: „De enige oorlog die ik wil, is een patatje oorlog.”

Gegrinnik volgt. Dan, serieuzer, zegt een van de leerlingen over de Tiktokkers: „Ik vind dat een beetje een zwakke houding als ik eerlijk ben.” Generaal Eichelsheim zal later zeggen dat hij „overtuigd is” dat ook de Tiktokkers „als puntje bij paaltje komt” zullen aanhaken en beseffen dat weerbaarheid belangrijk is.

Hij staat ook weleens voor een groep waar veel meer vragen zijn over het ‘waarom’ van defensie. In Eindhoven gaan alle handen omhoog als gevraagd wordt of er meer moet worden geïnvesteerd in militaire macht.

De Kiesmannen merken dat die vraag op andere scholen tot meer discussie leidt. Er is over het algemeen „veel draagvlak om als Europa te investeren in defensie”, zegt Ahern. „Maar er zijn genoeg leerlingen die zich afvragen waarom geld niet naar de zorg gaat, of naar woningen. Bestaanszekerheid betekent voor hen ook veiligheid.” Jordaan: „We merken vooral dat er veel vragen zijn over waarom er geld en middelen naar Oekraïne gaan. Oekraïne voelt voor veel jongeren ver weg. Dat Oekraïne onze oorlog voert, die link wordt niet gelegd.”

In de zaal zitten toekomstige militairen.

Foto Merlin Daleman

Nepnieuws

Dat hoeft in Eindhoven niet uitgelegd te worden. Maar de focus van de ‘Nederland in de NAVO’-tour ligt niet alleen op defensie, maar vooral op neutrale uitleg en op weerbaarheid. Daar hoort bijvoorbeeld ook het herkennen van nepnieuws bij, door het zelf te maken en te ondervinden hoe makkelijk dat is. De Kiesmannen vragen de leerlingen om een nepprofiel op sociale media te verzinnen dat desinformatie verspreidt.

Een groepje komt met een nepaccount dat zich voordoet als onderzoekscollectief Follow the Money, dat ‘onderzocht’ heeft dat geld voor Oekraïne niet naar defensie gaat maar in zakken van politici verdwijnt. Een tweede bedenkt een account voor prinses Alexia, die ‘klaagt’ dat een drankje op het terras zo duur is geworden door inflatie als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

Genoeg leerlingen die zich afvragen waarom geld niet naar de zorg gaat, of naar woningen

Dylan Ahern
geeft voorlichting over maatschappelijke ontwikkelingen

Een derde groepje verzint een parodie op Instagram-account Paxen be like, dat onder defensiepersoneel populair is. Dat fake-account zou een AI-foto hebben van generaal Eichelsheim in een fastfoodrestaurant met Russische spionnen. De generaal geeft hen een compliment: „Er bestaan ook nepaccounts met mijn foto.”

Tijdens de vragensessie krijgt hij de vraag die volgens De Kiesmannen op vrijwel elke mbo wordt gesteld aan militairen die deelnemen aan de lessen: „Maakt u zich zorgen?” Ja, zegt de commandant der strijdkrachten onomwonden.

De Kiesmannen vertellen over nut en opdracht van de NAVO.

Foto Merlin Daleman



Lees ook

Twee dagen NAVO-top, maanden verkeershinder in Den Haag

Bij het World Forum in Den Haag, waar over twee maanden de NAVO-top wordt gehouden, hangen de komende maanden de vlaggen van de 32 lidstaten. Foto Walter Herfst