Komt Poetin, of komt hij niet? Dagenlang bleef onduidelijk of de Russische president daadwerkelijk zou deelnemen aan vredesoverleg in Turkije na een directe uitnodiging van de Oekraïense president Zelensky. Naarmate de beoogde dag, deze donderdag, dichterbij kwam werd het overleg afgeschaald.
In de loop van woensdag werd een ontmoeting tussen de ministers van Buitenlandse Zaken waarschijnlijker dan een tête-à-tête van de presidenten. Vervolgens werd gemeld dat minister Sergej Lavrov toch niet naar Istanbul zou vliegen. Woensdagavond zei de Amerikaanse kant dat minister Marco Rubio en gezant Steve Witkoff vrijdag pas naar Istanbul zullen gaan. Laat op de avond maakte het Kremlin bekend, dat politiek adviseur en voormalig Cultuurminister Vladimir Medinski namens Poetin naar Istanbul reist. Medinski was degene die, kort na de invasie van 2022, aan de Wit-Russische grens haastige en afgebroken onderhandelingen leidde met Oekraïne. Hij zal worden geflankeerd door de viceministers van Buitenlandse Zaken en Defensie: Michaïl Galoezin en Aleksandr Fomin, samen met het hoofd van de militaire inlichtingendienst (GROe) Igor Kostjoekov en een team van ‘experts’.
Zelensky zelf reisde een dag eerder wél naar Turkije: niet alleen voor een overleg met de Turkse president Erdogan in Ankara, maar vermoedelijk ook om aan Moskou, Washington en de rest van de wereld te laten zien dat het niet aan Oekraïne zal liggen. Hoe gaan de verschillende betrokkenen de besprekingen in?
Oekraïne
President Zelensky is zich terdege bewust van de cruciale rol die de Amerikaanse regering kan spelen in de complexe zoektocht naar vrede tussen Rusland en Oekraïne. Washington heeft als enige de macht om met economische sancties enerzijds en wapenleveranties anderzijds zware invloed uit te oefenen op eventuele besprekingen.
Hoewel Trump een sterke voorkeur lijkt te hebben om zaken te doen met Poetin, scoorde Oekraïne de afgelopen weken belangrijke punten in de strijd om de gunst van de Amerikaanse regering. Zo werd eind april de bilaterale grondstoffenovereenkomst tussen Washington en Kyiv ondertekend.
Enkele weken eerder ging Oekraïne al onvoorwaardelijk akkoord met een Amerikaans voorstel tot een tijdelijk staakt-het-vuren. Het Kremlin heeft nog steeds niet ingestemd en stelt vooral eisen. Trump heeft daarop al verschillende keren laten blijken geïrriteerd te zijn over Poetins vertragingstactieken. Dat werd nog versterkt door de aanhoudende Russische aanvallen op de Oekraïense burgerbevolking.
Zelensky lijkt de lichte stemmingsverandering in het Witte Huis feilloos aan te voelen. Met zijn verrassende aanbod om deze week al rechtstreeks in gesprek te gaan met Poetin – en met Trump – komt Zelensky tegemoet aan oproepen die beiden afgelopen weekeinden deden.
De vraag is of Poetin erop had gerekend dat Zelensky zo snel en direct zou reageren. Door naar Turkije af te reizen en ter plaatse af te wachten of Poetin eventueel verschijnt, zet Zelensky de Russische president theatraal voor het blok. „Als Poetin niet komt zal dat eruit zien als een complete nederlaag voor hem”, zei Zelensky dinsdag in een interview met Libération. Zelensky heeft al eerder gezegd dat hij alleen met Poetin wil praten, alleen al omdat de president de oorlog is begonnen, en de enige in Rusland is die beslissingen kan nemen.
Maar Poetin zal niet verschijnen. Hij stuurt een lagere delegatie van adviseurs en onderministers, vergezeld van een groep ‘experts’. Die zullen Oekraïne opnieuw confronteren met tal van Russische eisen en ‘technische’ vraagstukken, variërend van de annexatie van Oekraïens grondgebied tot de legitimiteit van de regering in Kyiv en de door Moskou gewenste demilitarisering van het land.
Het behoeft weinig fantasie om te voorspellen dat Oekraïne daar onder geen enkele voorwaarde mee akkoord zal gaan. Gezien de recente bewegingen van Zelensky zal Oekraïne proberen verdere steun te zoeken bij de regering-Trump. Op diplomatiek vlak ligt daar de grote uitdaging voor Zelensky. Want mochten de VS inderdaad langzaam bijdraaien richting Kyiv, dan heeft Zelensky al een enorme overwinning behaald.
Lees ook
Lees ook: Poetin wil ‘snel onderhandelen’ met Oekraïne, Zelensky zegt na druk van Trump bereid te zijn hem donderdag te ontmoeten in Istanbul
Rusland
Het is niet waarschijnlijk dat Vladimir Poetin ook maar één seconde serieus heeft overwogen om persoonlijk in Istanbul te verschijnen. Niet alleen omdat de Russische president zijn internationale reizen behoedzaam moet plannen vanwege het arrestatiebevel dat het Internationaal Strafhof in 2023 tegen hem uitvaardigde. Maar zelf aan tafel te zitten met de man die hij er al drie jaar van beschuldigt een ‘nazi-regime’ te vertegenwoordigen, is voor Poetin geen optie. Tenzij Trump hem ertoe zou dwingen.
Met zijn verklaring dat hij Poetin in Istanbul persoonlijk zou opwachten, drukte Zelensky de Russische president afgelopen week verder in het defensief. Daar zat Poetin al, sinds Europese leiders zich vorige week achter Zelensky’s voorstel tot een onmiddellijk bestand van dertig dagen schaarden en dreigden met aanvullende sancties. Afgelopen weekend probeerde Poetin met een middernachtelijke verklaring zijn positie te redden. Door zelf „directe” gesprekken voor te stellen, hoopte hij zich in de ogen van Washington te presenteren als serieuze onderhandelaar. Daarnaast stelde hij de gesprekken voor als een vervolg op in maart 2022 afgebroken onderhandelingen in Istanbul, waar Oekraïne na de invasie onder grote druk stond om zich over te geven. Dat Poetin besloot Medinski naar Istanbul te sturen, is een glashelder signaal dat hij het Istanbul-overleg van deze week interpreteert als een voortzetting van de toenmalige onderhandelingen.
Aan de aankondiging gingen dagen van onduidelijke verklaringen vooraf, over welke vertegenwoordiging Rusland zou sturen. Dinsdag leek de keus te zijn gevallen op Kremlin-onderhandelaar Joeri Oesjakov, vergezeld door Poetins loyale Buitenlandminister en lastige-klussen-opknapper Sergej Lavrov. Woensdag zei Oesjakov echter tegen de Kremlin-pers dat de Russische delegatie nog niet rond is en wordt samengesteld op basis van de „myriade aan technische kwesties”, die het Kremlin aan de orde wil stellen.
Met de ‘lichte’ delegatie laat Poetin zien dat hij de onderhandelingen nauwelijks serieus neemt, ondanks de toenemende druk vanuit Washington. Analisten verwachten ook niet dat Rusland serieuze concessies zal doen, of dat Rusland akkoord zal gaan met het voorgestelde staakt-het-vuren. Verwacht wordt dat Poetin zal blijven inzetten op de aanpak van de ‘grondoorzaken’ van het conflict en blijft hameren op voorwaarden omtrent Oekraïne’s soevereiniteit en veiligheidssamenwerking met westerse partners.
De Russische politiek analist en voormalig diplomaat Aleksandr Baoenov ziet in het diplomatieke gestuntel een klassiek dilemma, waarvoor ook Stalin zich gesteld zag. „Poetins gedrag [is] een poging om de smalle weg te vinden tussen twee manieren om zijn winst te behouden: via geweld, of via externe legitimatie.” Onder de vorige Amerikaanse regering was er weinig hoop dat die legitimatie er komt, maar sinds Donald Trump is die hoop nieuw leven ingeblazen” , schreef Baoenov in een opiniestuk voor Meduza. Poetin mag zichzelf volgens de buitenwereld in een benarde positie hebben gebracht, het is zeer de vraag of hij dat zelf ook zo ziet.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data132241674-4750e9.jpg|https://images.nrc.nl/74QvFnCV4eSUjWZU0ilb5tsyOhM=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data132241674-4750e9.jpg|https://images.nrc.nl/47LDcJsu0ixWiDZQmzQMz7tHcgk=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data132241674-4750e9.jpg)
Foto Alexander Nemenov / AP
Verenigde Staten
President Trump nam zich voor om meteen aan het begin van zijn termijn een poging te wagen om Oekraïne en Rusland aan tafel te krijgen. Het bleek veel moeilijker te zijn dan hij met zijn kenmerkende bravoure deed voorkomen.
De Amerikaanse aanpak leek simpel. Als onmisbare bondgenoot voor Kyiv hebben de VS beduidend meer instrumenten om Oekraïne onder druk te zetten dan om Rusland te sturen. Dus probeerde Team Trump eerst Zelensky tot inschikkelijkheid te bewegen. Met Oekraïense concessies in de hand kon dan geprobeerd worden om Poetin tot een serieus gesprek te verleiden.
De VS gingen er hard in. Oekraïne zou nooit alle verloren gebied – ongeveer 20 procent van het land – terugkrijgen en NAVO-lidmaatschap zou geen onderdeel van een akkoord zijn. Een eventuele bestandslijn zou door Europese landen bewaakt moeten worden, niet door de VS. Omdat Zelensky naar de smaak van Trump en vicepresident Vance niet buigzaam genoeg was, kwam het, na veel gesteggel, tot de ongekend harde botsing voor de camera’s in Trumps kantoor in het Witte Huis.
Trump vroeg zijn vastgoedmaatje Steve Witkoff om met Poetin te onderhandelen. De twee spraken elkaar vier keer. De uitkomsten van die gesprekken waren, voor zover bekend, pro-Russisch. Tot échte onderhandelingen of enigerlei Russische concessie kwam het niet.
De Europese bondgenoten wezen er daarom herhaaldelijk op dat Trump zich niet aan het lijntje moest laten houden door Poetin. Was het geen goed idee om hem een deadline te geven?
De VS zagen het risico ook en begonnen de afgelopen weken de druk op Rusland op te voeren. Trump had een goed gesprek met Zelensky in Rome. De grondstoffendeal werd niet het knevelcontract waar in de wintermaanden nog voor werd gevreesd. Rusland eist te veel, zei Vance vorige week.
De VS zijn duidelijk geïrriteerd dat Poetin niet tot echte stappen bereid lijkt, maar het is nog onduidelijk of dat ook leidt tot serieuze druk op Moskou, al wordt in de VS geschermd met zware sancties. Tegelijk stelt Zelensky zich zeer coöperatief op. Daardoor wordt het voor Trump moeilijker om de schuld van een eventuele mislukking eenzijdig op hem af te schuiven.
Europa
Europese leiders waren aanvankelijk geschokt dat de VS direct contact met Rusland legden en Europa niet in de gesprekken over de toekomst van Oekraïne betrokken. Inmiddels concentreren de Europeanen zich op steun voor Kyiv en werken achter de schermen aan een ‘garantiemacht’ die na een eventueel akkoord moet garanderen dat Poetin niet weer aanvalt. Afgelopen weekend maakten Europese leiders hun opwachting in Kyiv en probeerden Rusland te bewegen tot een staakt-het-vuren van dertig dagen.
De Europeanen voeren intussen de sancties tegen Rusland op. Deze week werd in de EU een principe-akkoord bereikt voor een nieuw sanctiepakket, het zeventiende, dat voortbouwt op eerdere sancties. De internationale sancties hebben Rusland niet op de knieën gedwongen, maar zijn wel een manier voor Europa om aan tafel te komen in de gesprekken over Oekraïne. De VS weten dat ze Europa nodig hebben om serieus sanctieverlichting te kunnen beloven, maar al met al blijft Europa nog steeds in een ondergeschikte rol.
