Tijdens zijn afscheid in de Tweede Kamer is niet alleen Pieter Omtzigt zelf in tranen

De laatste dag van NSC-oprichter Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer begint met tranen. Tijdens een persmoment dinsdagochtend neemt een geëmotioneerde Pieter Omtzigt in de ‘huiskamer’ van zijn fractie afscheid van de Haagse politiek, na ruim twee decennia. Omtzigt, voorheen CDA-Kamerlid, heeft in die tijd „erg veel bereikt”, zegt hij zelf, met name het aan het licht brengen van het Toeslagenschandaal.

Graag had Omtzigt zijn termijn afgemaakt, maar dat gaat niet meer. Het moment van afscheid vindt hij pijnlijk, nu NSC als coalitiepartij met bewindspersonen in het landsbestuur zit. Nicolien van Vroonhoven, die al een tijd het fractievoorzitterschap met Omtzigt deelde, heeft het leiderschap nu overgenomen.

Omtzigt maakte vrijdag 18 april, Goede Vrijdag, bekend na 21 jaar zijn Kamerzetel op te geven. Hij voelt zich aanhoudend overbelast. Vorige zomer had hij de politiek ook al tijdelijk verlaten vanwege een burn-out. Volgens de oud-politicus kon hij daar niet goed van herstellen omdat er veel media-aandacht was, ook toen hij thuis zat. In zijn afscheidsbrief schrijft Omtzigt dat hij „nachtelijke wandelingen in een donker bos” maakte om tot rust te komen.

Pieter Omtzigt geeft een toelichting op zijn vertrek uit de politiek.

Foto Bart Maat

‘Giftig politiek klimaat’

Het „giftige politieke klimaat” heeft bijgedragen aan Omtzigts vertrek, zegt hij tegen journalisten. Daarbij verwijst hij ook naar de coalitiepartners van NSC – PVV, VVD en BBB – en het vele lekken naar de pers. Maar, zegt hij ook, de samenwerking met de PVV is niet de directe aanleiding voor zijn vertrek. Afgelopen periode liet hij het contact met coalitiegenoten over aan Van Vroonhoven. Zij neemt nu de leiding van NSC over, en liet de afgelopen weken weten dat ze zin kreeg om lijsttrekker te worden bij de volgende verkiezingen.

Volgens Omtzigt gaat het met de plannen van NSC eigenlijk goed: de partij knokt voor „bestuurlijke vernieuwing” in de vorm van een grondwettelijk hof en de mogelijkheid tot toetsen aan de grondwet, en de adviserende en rechtsprekende takken van de Raad van State moeten worden opgesplitst. En bestaanszekerheid, het NSC-sleutelwoord dat groot op een banner achter hem staat, „staat echt” in het regeerprogramma. Maar de kiezer ziet het anders: NSC staat in de peilingen al maanden rond de twee zetels. Omtzigt: „Ik heb nooit de peilingen geprezen toen we hoog stonden, en ik zie ook dat we nu laag staan.”

De afgelopen weken vroegen veel NSC’ers zich af wat er zou gebeuren als Omtzigt zou vertrekken uit de Tweede Kamer. Omtzigt, weten ze, betekent veel meer voor de partij dan alleen oprichter en leider. Zijn ideeën vormen de basis van het verkiezingsprogramma. De twintig Kamerleden en zeven bewindspersonen danken hun baan vrijwel alleen aan hem.

Nicolien van Vroonhoven omhelst Pieter Omtzigt tijdens zijn laatste fractievergadering.

Foto Bart Maat

Maar NSC’ers zagen Omtzigts aanwezigheid ook als een steeds groter probleem. De partij ontwikkelde zich onvoldoende, en maakte zich afhankelijk van één man, die achter de schermen bovendien grillig gedrag vertoonde. Binnen NSC ontstond onrust over de rol van Omtzigt als partijleider. NSC’ers vonden dat de partij moest ‘ontpieteren’. Zijn positie raakte hierdoor intern aangetast.

Vaak moesten NSC’ers raden wat Omtzigt wil. Dat gebeurde bijvoorbeeld tijdens zijn burn-out van vorig jaar. Maar ook tijdens de formatie van het kabinet-Schoof. Omtzigt twijfelde lange tijd over samenwerking met de radicaal-rechtse PVV.

Ook nu, op zijn afscheid als Kamerlid, lijkt Omtzigt de opties open te houden. Hij zegt tijdens het gesprek met journalisten dat hij het gaat missen dat hij zich niet meer „overal tegenaan kan bemoeien”. Hij wil, als hij daar vragen over krijgt, niet zeggen of hij permanent vertrekt uit de politiek. „Ik heb geen idee wat er in de toekomst voor me ligt”, zegt hij. Een verdere politieke carrière wil hij niet uitsluiten, omdat hij 51 jaar is en dus nog lang niet de pensioenleeftijd heeft bereikt.

Grote impact

Tijdens zijn afscheid van de Tweede Kamer in de plenaire zaal, later op dinsdagmiddag, refereert Kamervoorzitter Martin Bosma er nog aan: „In al die jaren is er diverse malen afscheid van je genomen”, zegt hij. Bij het CDA omdat hij niet hoog genoeg op de lijst kwam, ziek thuis zat en uiteindelijk de partij verliet, en nu ook bij NSC. De impact die Omtzigt al die jaren heeft gehad is groot, aldus Bosma. Jonge politici, ziet hij, willen zijn zoals Omtzigt. Die middag heeft Bosma Omtzigt een lintje opgespeld, dat de NSC’er in de plenaire zaal nog op heeft.

Omtzigt veegt in de plenaire zaal de tranen uit zijn ogen tijdens zijn afscheid. En ook op de tribune, die vol zit met toeslagenouders en anderen die Omtzigt dankbaar zijn, wordt gehuild. Wanneer het afscheid in de Tweede Kamerzaal ten einde is, staan niet alleen de Kamerleden op van hun stoelen om te klappen, maar ook de toeschouwers op de tribune. „Omtzigt bedankt”, zingen sommigen. De oud-politicus draait zijn betraande gezicht nog even om naar de tribune, en zwaait.


Lees ook

Pieter Omtzigt wilde een lastig politicus zijn, maar werd door zijn partij steeds meer als last gezien

Pieter Omtzigt verlaat het ministerie van Algemene Zaken na afloop van een gesprek met de coalitiepartijen en premier Dick Schoof, nadat de Kamer tegen het EU-defensieplan van de Europese Commissie stemde. Foto Bart Maat