
In de stromende regen wacht Demi Vollering geduldig tot de steilste meters van de 10,3 kilometer lange Alto de Cotobello aanbreken. Dan, op 800 meter van de finish, demarreert ze, haar drie overgebleven concurrenten achterlatend. Met haar tweede etappezege verzekert de 28-jarige renster van FDJ-Suez zich van de eindoverwinning in de Vuelta Feminina.
Achter haar komen de Zwitserse Marlen Reusser en Anna van der Breggen als nummers twee en drie over de streep. Nuchter en met een lichte bibber van de kou in haar stem staat Vollering na haar tweede Vuelta-zege op rij de NOS te woord. „Wat dit met me doet? Niet zoveel. Het is gewoon weer een mooie wedstrijd op mijn palmares erbij.”
De zevendaagse Spaanse rittenkoers werd deze week van begin tot eind gedomineerd door Nederlandse vrouwen. Nooit eerder werden alle etappes in een van de drie grote rondes (Tour, Giro en Vuelta) gewonnen door rensters uit één land, tot nu. Naast Vollering gingen ook Marianne Vos (tweemaal), Femke Gerritse en Anna van der Breggen met een zege aan de haal. Vos pakte daarnaast de groene puntentrui voor beste sprinter, Vollering het bergklassement.
Bovendien had ook de door Lidl-Trek gewonnen ploegentijdrit op de openingsdag een Nederlands tintje. Drie van de zes vrouwen in het team hadden een Nederlandse vlag achter hun naam. Ploegleider Jeroen Blijlevens had de avond ervoor gezegd dat Ellen van Dijk als eerste over de streep mocht komen om de eerste rode leiderstrui te pakken, en zo geschiedde.
Nog mondialer
De Nederlandse hegemonie roept de vraag op hoe het internationale vrouwenwielrennen nog mondialer kan worden. De laatste jaren professionaliseert de sport in rap tempo, met meer tv-tijd, meer sponsorgeld en de introductie van een minimumsalaris door internationale wielerbond UCI. Maar Nederland heeft als fietsland een voorsprong op veel andere landen en begeleidt talent al vanaf jonge leeftijd naar de top. 26 van de 146 vrouwen die de afgelopen week door Spanje reden, komen uit Nederland.
Tegelijk zou het te makkelijk zijn om alleen naar deze Vuelta te kijken. Zo ging de winst in de Ronde van Vlaanderen juist naar de Belgische Lotte Kopecky (Ronde van Vlaanderen), was Kimberly Le Court uit Mauritius de sterkste in Luik-Bastenaken-Luik en schreef de Franse Pauline Ferrand-Prévot Parijs-Roubaix op haar naam.
Op de Lagunas de Neila bewees Vollering opnieuw de beste klimster van het peloton te zijn
Het doet niets af aan de prestatie van Vollering, die in Spanje als favoriet aan de start stond. Het was de eerste keer dat ze met haar nieuwe ploeg FDJ-Suez deelnam aan een grote ronde. „Geen van deze meiden heeft ooit een leiderstrui hoeven verdedigen”, zei ze na de slotetappe over het optreden van haar ploeggenoten. Niet dat daar wat van te merken was: „Het team was zo sterk. We hebben ook vandaag weer de controle gehad over de koers.”
Grotere thema’s
De rode trui veroverde Vollering in de vijfde etappe, waar ze de finish boven op de Lagunas de Neila solo passeerde en opnieuw bewees de beste klimster van het peloton te zijn. Na afloop nam ze het op voor mensen die kampen met mentale problemen, omdat iemand in haar eigen omgeving „door een zware periode” gaat. Het kenmerkt de topsporter Vollering, die haar positie graag benut voor het aankaarten van grotere thema’s. Vorige maand deed ze dat ook al na haar derde plek in Luik-Bastenaken-Luik. Toen sprak ze openlijk over de invloed van haar menstruatiecyclus op haar prestatie.
Een dag voor de rit naar Lagunas de Neila had Anna van der Breggen nog de indruk gewekt zich te kunnen mengen in de strijd om de rode trui. In de slotfase sprong ze weg bij het peloton, om op de meet twaalf seconden tijd te winnen op Vollering. De 35-jarige renster van SD Worx keerde dit seizoen na drie jaar afwezigheid terug in het peloton. De afgelopen jaren was ze bij SD Worx ploegleider geweest van Vollering, wat na de aankondiging van haar rentree de gemoederen flink bezighield. Ze kende immers alle data van Vollering, en zou precies weten waar de zwaktes van haar concurrent liggen.
Sneller dan verwacht reed Van der Breggen dit voorjaar weer met de besten mee bergop. Maar uitgerekend toen ze in de week van de Waalse klassiekers wilde pieken, werd ze ziek. Na haar zege van woensdag temperde ze meteen de verwachtingen voor de rit naar Lagunas de Neila: „Bergop zal het echt lastig zijn om voor het podium te gaan”.
Toch zette ze zich op de klim aan de kop van de groep, om zo in haar eigen tempo omhoog te kunnen fietsen. Toen Vollering demarreerde, besloot ze enkel op haar eigen cadans te letten en niet te reageren. De strategie leverde haar een derde plek op. Zaterdag herhaalde ze haar tactiek, met hetzelfde resultaat. „Ik wil nog meer kunnen spelen met het tempo in de lange beklimmingen. Het ging nu al goed, maar het moet nog beter”, vond ze met het oog op de grote rondes die nog gaan komen. Begin juli rijden de vrouwen de Giro d’Italia, vervolgens staat eind die maand de Tour de France op de kalender. Ook daar mikt Vollering op het eindklassement.
