De nieuwe paus wil ‘in de geest van Franciscus door’, ziet katholiek Nederland

„Natuurlijk zijn we blij dat een medebroeder tot paus is gekozen”, zegt pater Pierre Stikkelbroeck van kloosterorde de Augustijnen in Eindhoven. „Temeer omdat wij hem goed kennen en weten dat het een man is die uitstekend op zijn plaats zal zijn. Ik denk dat hij, in de voetsporen van zijn voorganger, een goed leider en inspirator zal zijn voor de kerk.”

De nieuwe paus Leo XIV, geboren als Robert Prevost, is een Augustijn en was ook een tijd bestuurder van die orde. In die rol heeft Stikkelbroeck hem weleens ontmoet. Bij een wereldwijde vergadering in 2019, maar Prevost is vanuit zijn rol ook op bezoek geweest in Eindhoven, vertelt de pater.

Franciscus was voor het beschermen van de natuur, maar ook voor het opkomen voor de kwetsbaren in deze wereld

Gerard de Korte
bisschop Den Bosch

De orde der Augustijnen dateert uit de middeleeuwen. De geestelijken gingen dicht bij of in steden wonen om pastoraal werk te verrichten. Ze hadden geen eigen inkomen en waren afhankelijk van anderen. In Nederland is er nog een kloosterorde in Eindhoven en in Utrecht.

Volgens Stikkelbroeck heeft de nieuwe paus bewezen dat hij sociaal betrokken is. „Hij heeft ervaring in Zuid-Amerika als missionaris en bisschop in een zeer arm land. En hij is heel sociaal bewogen.” Stikkelbroeck ziet daarnaast iemand die belangrijk kan zijn voor de hele wereld. „Zijn eerste woorden waren: ‘Ik wens u vrede toe, alle broeders en zusters in de wereld’. Het is geen onderonsje voor de katholieke kerk.”

Kieskardinalen

Bisschop Gerard de Korte van het bisdom Den Bosch was verbaasd over de snelheid waarmee de nieuwe paus werd gekozen. „Er werd gesuggereerd dat het langer ging duren omdat het college van kieskardinalen groter was en omdat de kardinalen elkaar niet goed kenden. Maar net als bij de vorige twee verkiezingen was het op de tweede dag al klaar.”

De Korte is aangenaam verrast door de keus voor Prevost. De bisschop vindt hem een man met een „enorm boeiende levensgeschiedenis”. De nadruk op zijn Amerikaanse nationaliteit vindt hij niet terecht, zeker niet in het licht van de huidige Amerikaanse president Donald Trump. Prevost heeft naast de Amerikaanse, ook de Peruaanse nationaliteit. „Hij benadrukt het belang van de mensheid, van mensen als schepselen van god. In die zin heb je tegenover een nationalistische president een universeel denkende paus.”

De Korte: „Ik hoop dat de nieuwe paus net als Franciscus een stem geeft aan de stemlozen.” De bisschop heeft, net als paus Franciscus, vanuit zijn rol veel aandacht voor een rechtvaardige samenleving. „Franciscus was daar heel sterk in. Hij was voor het beschermen van de natuur, maar ook voor het opkomen voor de kwetsbaren in deze wereld. Het heeft er alle schijn van dat deze nieuwe paus dat ook wil doen. Daar ben ik heel blij mee.”

De Korte viel daarnaast de nadruk op vrede in de eerste toespraak van Leo XIV op. „We leven in een wereld die geteisterd wordt door een groot aantal oorlogen, veel geweld en mensen die daaronder lijden. En hij riep niet alleen katholieken, maar eigenlijk alle mensen op om werk te maken van de inzet van vrede.”

Deel van het dak van de katholieke basiliek in Oudenbosch. Wanneer een nieuwe paus is gekozen, komt ook hier witte rook uit de schoorsteen.

Foto Jeffrey / Groeneweg / ANP

Communisme

De kerk is een ‘soft power’, Vaticaanstad heeft geen troepen, zegt De Korte. „Maar de paus als morele instantie moeten we niet onderschatten.” En het gaat niet alleen over de paus als moreel leider, zegt De Korte, die verschillende momenten memoreert waarin een paus daadwerkelijk voor verandering zorgde. Paus Johannes Paulus II heeft volgens hem een belangrijke rol gespeeld bij de ondergang van het communisme in Polen. En paus Franciscus speelde volgens De Korte een belangrijke rol bij het Klimaatakkoord van Parijs.

De Korte verwacht dat Leo XIV de lijn van Franciscus voort zal zetten. „Franciscus zei altijd dat de kerk het huis is van alle mensen. Daarbij gebruikte hij het woord ‘tutti’ veel. Dat gebruikte Leo XIV gisteren op het balkon van de Sint-Pieter ook.”

Wat de invloed van de paus in Nederland zal zijn, is ingewikkelder, denkt De Korte, omdat Nederland een van de ontkerkelijktste landen ter wereld is. Hij ziet wel dat er de laatste tijd veel aandacht is geweest voor de Katholieke Kerk, met het overlijden van paus Franciscus en de verkiezing van de nieuwe paus.


Lees ook

Sobere plechtigheid voor paus Franciscus, bijgewoond door wereldleiders

De Santa Maria Maggiore basiliek in Rome, waar paus Franciscus zaterdag zal worden begraven. Foto Andreea Alexandru/AP

Democratisering

Maria van Schaijik ziet „witte rook voor vrouwen” bij deze nieuwe paus. De voorzitter van Netwerk Katholieke Vrouwen Nederland vindt de keus voor Prevost „heel mooi en verrassend”. Bezien vanuit het perspectief van katholieke vrouwen, is ze tevreden. „Ik keek vooral uit naar een paus die het beleid van paus Franciscus voort zou zetten, want dat was gunstig. De positie voor vrouwen is daarin verbeterd, maar we zijn er nog niet.”

Van Schaijik ziet in de nieuwe paus een goede bestuurder. „Hij kan goed luisteren en heeft het woord ‘synodaliteit’ ook meteen genoemd. Dat is het democratiseringsproces in de Katholieke Kerk, dat houdt ook stemrecht voor vrouwen in.”

Ruim voordat het in de mode raakte, dacht deze paus al na over hoe iedereen mee kan doen binnen de kerk

Anton ten Klooster
priester en theoloog

De orde van Augustijnen heeft volgens priester en theoloog Anton ten Klooster van de Tilburg University een lange traditie van synodaliteit. „Ruim voordat het onder Franciscus in de mode raakte, dacht deze paus dus al na over de vraag hoe iedereen mee kan doen binnen de kerk.” Ten Klooster verwacht derhalve dat de nieuwe paus duidelijke ideeën zal hebben over „hoe we nu als kerk samen verder gaan”.

Een grote koerswijziging – bijvoorbeeld naar een meer conservatief beleid – is daarbij volgens de theoloog onwaarschijnlijk. „Prevost is minder impulsief dan zijn voorganger, maar de waardering waarmee hij over Franciscus sprak, laat zien dat hij in zijn geest door wil.”

Met medewerking van Luuk van der Sterren


Lees ook

In beeld: nieuwe paus spreekt wereld toe