Trump dumpt Bidens exportrestricties op AI-chips

De regering-Trump zet een streep door een plan van de regering Biden om de export van Amerikaanse AI-chips te beteugelen. De AI Diffusion Act was een laatste stuiptrekking van de regering-Biden en werd gepubliceerd in de week voordat Trump aantrad. De maatregelen moesten de export van geavanceerde AI-chips naar maar liefst 120 landen beperken en zo Amerika’s technologische voorsprong op het gebied van kunstmatige intelligentie garanderen.

Een woordvoerder van het handelsministerie maakte deze week bekend dat de Diffusion Act in de prullenbak belandt. De complexe wet zou een hoop rompslomp opleveren en onmogelijk te controleren zijn door het Bureau of Industry and Security, dat voor het Amerikaanse ministerie van Handel toezicht houdt op de exportvergunningen. Deze organisatie moet juist flink inkrimpen, onder Trump 2.0.

Exportbeperkingen op chips blijken tot nu toe weinig effectief, want China ligt in AI-technologie amper achter op de VS. Smokkel van chips is moeilijk te voorkomen, omdat afnemers ze kunnen aankopen of leasen via tussenpersonen. Daarnaast ontwikkelt China ook op eigen kracht AI-processors, met name van Huawei. De chips van dat bedrijf verbruiken wel meer energie en zijn duurder om te produceren. Dat komt omdat Chinese chipfabrieken geen toegang hebben tot de EUV-chipmachines van ASML – die vallen onder Nederlandse exportrestricties.

Amerikaanse chipbedrijven en AI-aanbieders hadden een hard hoofd in Bidens Diffusion Act: exportrestricties spelen hun Chinese concurrentie in de kaart. Maar wat Trump dan wel gaat doen om de export van Amerikaanse rekenkracht te reguleren, is nog niet bekend. De techindustrie vraagt om duidelijkheid en voorspelbaarheid – daar ontbreekt het tot nu toe aan.

Onlangs legde de regering-Trump exportrestricties op aan Nvidia, dat voor de Chinese markt een speciale gekortwiekte AI-chip had gefabriceerd (de H20). Dat leidde tot een zeperd van 5,5 miljard dollar voor Nvidia, gevolgd door een forse koersdaling. Van tevoren had Nvidia’s topman Jensen Huang bij Trump gelobbyd om toegang te houden tot China. Huang doneerde een miljoen dollar aan Trumps inauguratiefeestje en beloofde supercomputers in de VS te gaan bouwen, voor honderden miljarden dollars. Huangs lobby leek succesvol, totdat Trump toch weer van mening veranderde.


Liveblog
Economieblog


Chinese export stijgt, ondanks handelsoorlog