De teller staat op 29. Zoveel buitenlandse leiders verwacht het Kremlin vrijdag bij de viering van de overwinning op nazi-Duitsland, tachtig jaar geleden. Eregast is de Chinese president Xi Jinping, maar president Poetin zal ook zeer tevreden zijn over de aanwezigheid van twee Europese vrienden: de premier van EU-lidstaat Slowakije Robert Fico en de president van kandidaat-lid Servië Aleksandar Vucic. Hun reis naar Moskou ondermijnt de eenheid binnen de EU.
Voor Poetin is 9 mei de belangrijkste dag van het jaar. Overwinningsdag, met de militaire parade op het Rode Plein, is zowel een viering van de overwinning van het Rode Leger op Hitler – in het Russische narratief speelde het Westen daarbij geen rol – als een demonstratie van Ruslands militaire kracht. De oorlog tegen Oekraïne is voor Poetin min of meer een voortzetting van de ‘Grote Vaderlandse Oorlog’. Niet voor niets is „denazificatie” een van de oorlogsdoelen in Oekraïne. In Moskou is een replica op ware grootte van de Rijksdag gebouwd om de zege van de Sovjet-Unie na te kunnen spelen.
Abchazië en Zuid-Ossetië
Het aantal buitenlandse gasten bij de vierde parade sinds de aanval op Oekraïne is belangrijk voor het Kremlin; het toont dat Rusland in diplomatieke en geopolitieke zin niet geïsoleerd is. Dinsdag maakte buitenlandadviseur Joeri Oesjakov de gastenlijst bekend.
Het Kremlin telt ruimhartig. Drie landen zijn niet breed erkend als onafhankelijke landen: Palestina en de door Rusland geannexeerde gebieden in Georgië Abchazië en Zuid-Ossetië. Acht landen maakten deel uit van de Sovjet-Unie: Wit-Rusland, Azerbeidzjan, Armenië en de vijf Centraal-Aziatische republieken. Prestigieuzer voor Poetin, en pijnlijker voor het Westen, is de aanwezigheid van de staatshoofden van Brazilië, Indonesië en Egypte.
De Chinese president Xi is maar liefst vier dagen in Moskou, volgens het Kremlin om de voortgang van het „strategische partnerschap” tussen Rusland en China te bespreken. Militairen uit dertien landen nemen deel aan de parade.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data131958580-e93cc6.jpg|https://images.nrc.nl/DEALlZjjtKQvIdbdTCqJnFK-ak8=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data131958580-e93cc6.jpg|https://images.nrc.nl/T7TS9NJwMJtq-0ysHu87EIzWGxA=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data131958580-e93cc6.jpg)
Foto Attila Kisbenedek/AFP
Op tijd hersteld
De meeste ophef vooraf is er rond het bezoek van de premier uit EU-lidstaat Slowakije en de president van kandidaat-lidstaat Servië. Fico en Vucic hebben een goede relatie met Poetin, tot ongenoegen van Brussel en veel Slowaken en Serven. Half april lieten Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en buitenlandchef Kaja Kallas weten dat EU-aanwezigheid in Moskou op 9 mei zeer ongewenst is, en dat Vucic de toch al moeizame onderhandelingen over toetreding ernstig belast.
Afgelopen weekend leken zowel Fico als Vucic ziek te zijn en was hun reis onzeker. Vucic brak vrijdag een bezoek aan de VS voortijdig af en liet zich opnemen in een ziekenhuis in Belgrado. Fico annuleerde deze week een reis naar het VK en andere afspraken, maar ontkende dat hij ziek was. In Russische media werd gespeculeerd dat Fico en Vucic vergiftigd waren, of een ziekte voorwendden om niet naar Moskou te hoeven gaan.
Beide leiders lijken echter op tijd hersteld. Niet dat hun reis soepel verliep: Estland en Litouwen weigerden om het vliegtuig van Vucic door hun luchtruim te laten vliegen, vanwege de „politieke gevoeligheid van het doel van de vlucht”. Fico toonde zich begin deze week weinig inschikkelijk: hij haalde uit naar de Oekraïense president Zelensky en sloot een toespraak af met de kreet „Lang leve de Slowaakse republiek, lang leve het glorieuze Rode Leger!”
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data131958478-9418b0.jpg|https://images.nrc.nl/2uH06ESLtMfx2Bk3R5mqzwZl1do=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data131958478-9418b0.jpg|https://images.nrc.nl/eZN-u3otgDOTLx3CNUgdo9h-Tuk=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data131958478-9418b0.jpg)
Foto Radovan Stoklasa/Reuters
Een derde Europese gast trekt minder aandacht: Milorad Dodik, leider van de Servische Republiek in Bosnië en Herzegovina. Dodik, bevriend met Vucic en Poetin, was begin april ook al in Moskou, ondanks een tegen hem uitgevaardigd arrestatiebevel.
Droneaanval
Oekraïne kan de veiligheid van de buitenlandse gasten in Moskou niet garanderen, zei Zelensky zaterdag. „Wij zijn niet verantwoordelijk voor wat er gebeurt op het territorium van de Russische Federatie. Zij zorgen voor jullie veiligheid.” Het voorstel van Poetin voor een driedaags staakt-het-vuren rond 9 mei werd door Zelensky niet serieus genomen. Net als bij Poetins ‘Paasbestand’ is het Oekraïense antwoord dat een bestand van dertig dagen in plaats van drie dagen een betere optie is.
Oekraïense drones kunnen Moskou bereiken, bleek deze week opnieuw bij een massale aanval op vliegvelden in Moskou en andere Russische steden. Duizenden reizigers strandden op vliegvelden door geannuleerde vluchten.
