Klagen bij de WTO over Trumps heffingen, heeft dat zin?

Collega Anouk Boone schreef het vanmiddag al: de Europese Unie dient een klacht in bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) over de „wederkerige” 10-procentstarieven van Donald Trump op EU-producten en over de specifieke heffingen van 25 procent op auto’s en auto-onderdelen. De Europese Commissie kondigde dit gelijktijdig aan met de publicatie van een lijst met producten uit de VS waarvoor importheffingen kunnen gaan gelden, indien Trump aan zijn eigen heffingen tegen Europa vasthoudt.

De aankondiging roept de vraag op: hoeveel zin heeft dit eigenlijk, aankloppen bij de WTO?

In zijn eerste termijn (2017-2021) draaide Trump de handelsorganisatie eigenhandig de nek om door de benoemingen van ‘rechters’ bij de WTO te blokkeren. Sindsdien is het zogeheten beroepsorgaan van de WTO morsdood en kan de organisatie geen bindende uitspraken meer doen bij handelsgeschillen.

In theorie kunnen de EU en de VS er samen uitkomen in onderlinge gesprekken bij de WTO in Genève, zonder dat het beroepsorgaan eraan te pas hoeft te komen. Maar gezien Trumps gebrek aan respect voor internationale afspraken en procedures, lijkt dat niet erg waarschijnlijk.

Een groep WTO-leden, waaronder de EU en China, heeft een alternatief arbitrage-orgaan opgericht, maar de VS houden zich daarbuiten. De stap van de Europese Commissie is dan ook meer symbolisch, bedoeld om de WTO en het op regels gebaseerde handelssysteem te ondersteunen, dan een poging de Amerikanen daadwerkelijk tot rede te brengen.


Liveblog
Economieblog


De AEX is er weer bovenop: nog hoger dan vóór de heffingenchaos van Trump