Uit de schoorsteen op het dak van de Sixtijnse Kapel in het Vaticaan is woensdagavond zwarte rook gekomen. Dit betekent dat de kardinalen die bijeen zijn gekomen in het conclaaf, op de eerste dag van hun beraadslaging nog geen nieuwe paus hebben gekozen. Het rooksignaal werd gegeven rond 21.00 uur, op dat moment werd het al donker op het nabijgelegen Sint-Pietersplein.
De uitslag van de eerste stemronde werd rond 19.00 uur verwacht, maar liet om onduidelijke reden meer dan twee uur langer op zich wachten. Italiaanse media speculeerden op dat moment al dat er misschien überhaupt geen stemming had plaatsgevonden.
Enkele duizenden gelovigen verzamelden in de loop van de dag op het Sint-Pietersplein om via grote tv-schermen naar de schoorsteen te turen. Op het moment dat de schoorsteen zwarte rook blies, ontstak de menigte in luid gejuich.
De stembriefjes van de 133 stemgerechtigde kardinalen, een groter aantal dan bij eerdere conclaven het geval was, zijn verbrand in een kachel – vandaar de zwarte rook. Zouden de kardinalen het in de eerste stemronde uitzonderlijk wel eens zijn geweest over de nieuwe man die de Katholieke Kerk de komende jaren moet leiden, dan werd een signaal met witte rook gegeven.
Deuren gesloten
De kardinalen verzamelden eerder op woensdag voor de start van het conclaaf, waarbij een opvolger wordt gekozen voor Franciscus. Hij overleed op Tweede Paasdag. De deuren van de Sixtijnse Kapel werden ceremonieel gesloten en het internet in het Vaticaan werd afgesloten. Het is de kardinalen verboden contact met de buitenwereld te hebben.
Witte rook volgt pas als een tweederdemeerderheid voor een specifieke kandidaat kiest. Daarvoor zijn de stemmen van zeker 89 mannen nodig. De stemgerechtigde kardinalen kiezen iemand uit hun midden.
Woensdag was de eerste dag van het conclaaf, en op die dag vond zoals gebruikelijk één stemronde plaats. Vanaf donderdag kan vier keer per dag worden gestemd zolang er niet voldoende steun is voor één kandidaat: twee keer in de ochtend en twee keer in de middag. Vroeger duurde het conclaaf soms langer dan een week. De twee meest recente pausverkiezingen, die van Franciscus en Benedictus XVI, waren in twee dagen voorbij.
Lees ook
Wachten op witte rook: mogelijk komt die nog deze week, maar er zijn meerdere ‘papabili’
