Geduld kabinet raakt op: EU moet onderzoeken of Israël te ver gaat in Gaza

Begint het Nederlandse geduld met Israël dan toch op te raken?

Woensdag en donderdag ontmoet minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp (NSC) zijn EU-collega’s tijdens een informele bijeenkomst van de Europese Raad Buitenlandse Zaken (RBZ) in Warschau. Tijdens de Raad zal Veldkamp een voor Nederland vergaand voorstel doen: de Europese Unie moet onderzoeken of Israël de voorwaarden van het associatieverdrag met de EU schendt, door geen acht te slaan op de mensenrechten in de steeds verder escalerende oorlog in Gaza.

Veldkamp zelf heeft die conclusie al getrokken. „In mijn optiek”, zo schrijft de minister aan EU-buitenlandvertegenwoordiger Kaja Kallas, is de hernieuwde afsluiting van Gaza voor water en voedsel, brandstof en medicijnen „een schending van Israëls verplichtingen onder het Internationaal Humanitair Recht en dus van artikel 2 van het Associatieverdrag” [waarin staat dat de relaties tussen de EU en Israël mensenrechten en democratie leidend zijn].

Door het Nederlandse veto gaat de verlenging niet door en wordt de economische en bestuurlijke integratie met Israël bevroren

Op grond hiervan zet Nederland zelf alvast een eerste stap op de diplomatieke escalatieladder. Den Haag zal niet instemmen met de geplande verlenging van het zogeheten EU-Israel Action Plan, waarin de samenwerking tussen Brussel en Israël nader wordt uitgewerkt. Door het Nederlandse veto gaat de verlenging niet door en wordt de economische en bestuurlijke integratie met Israël bevroren. Zo worden Israëlische studenten straks niet meer toegelaten tot het Erasmus-uitwisselingsprogramma en kunnen Israëlische ngo’s niet langer in aanmerking komen voor Europese subsidies.

Basis van de vrijhandel

De grote stok waarmee Veldkamp nu zwaait is echter het Associatieverdrag zelf: de basis van de vrijhandel tussen de EU en Israël. Aangezien Europa de grootste handelspartner van het land is, zal opschorting van het verdrag grote economische gevolgen hebben. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag wil hier niet op vooruit lopen, maar sluit niet uit dat het verdrag wordt opgeschort. In een interview met het AD sprak minister Veldkamp zelf van „een streep in het zand.”

Met Veldkamps voorstel komt er een einde aan ruim anderhalf jaar Haags handenwringen over het lot van de Palestijnse burgerbevolking in Gaza. Terwijl er tienduizenden burgers om het leven kwamen bij bombardementen, weigerde de Nederlandse regering stelselmatig afstand te nemen van Israël. Toen honderdduizenden Palestijnen bijeen gedreven werden in de zuidelijke stad Rafah, noemde toenmalig premier Rutte (VVD) een Israëlisch grondoffensief in de grensstad „een rode lijn”. Maar toen het Israëlische leger Rafah daadwerkelijk binnentrok, verbond de demissionair premier daar geen consequenties aan. Volgens Den Haag was het effectiever om de regering van Netanyahu achter de schermen aan te spreken op mensenrechtenschendingen, dan om de relaties op te blazen door publieke veroordelingen. „Wij hébben nog dat soort gesprekken”, zei minister Veldkamp vorige maand in het interviewprogramma Buitenhof.

Voor het kabinet-Schoof is het veroordelen van Israël nog lastiger dan voor Rutte IV. Coalitiepartners BBB en, vooral, Wilders’ PVV scharen zich onvoorwaardelijk achter Israël.

Even cynisch geredeneerd: als je zeker wil weten dat er voorlopig niets gebeurt, moet je het in de EU-molen gooien

Kati Piri
Lid Tweede Kamer (GroenLinks-PvdA)

Sinds het verlopen van het staakt-het-vuren met Hamas en het opnieuw oplaaien van het conflict is er echter langzaam iets gaan schuiven. Zo kondigde Veldkamp aan dat de export van wapens naar Israël zal worden aangescherpt – maar niet verboden. Na het doodschieten van vijftien Palestijnse ambulancebroeders in Gaza riep Veldkamp de Israëlische ambassadeur in Den Haag op het matje.

Steun

Dat valt in het niet bij het huidige Nederlandse voorstel. In zijn brief aan Kaja Kallas schrijft Veldkamp dat „verschillende collega’s” interesse hebben in een onderzoek naar artikel 2 van het Associatieverdrag, en „hun steun overwegen.” Dat alle 27 landen zullen instemmen met het Nederlandse voorstel lijkt echter onwaarschijnlijk. Bij de oppositie in de Tweede Kamer, die al ruim een jaar aandringt op een harder Nederlands standpunt, overheerst daarom vooralsnog scepsis.

Afgelopen maart steunde een meerderheid van de Tweede Kamer al een motie van Kati Piri (GroenLinks-PvdA) en Derk Boswijk (CDA) om onderzoek te doen naar de gevolgen voor het Associatieverdrag. Minister Veldkamp ontraadde die motie toen nog, zijn partij NSC stemde tegen. „Het is goed dat er nu iets gebeurt”, zegt Boswijk in een reactie op de wijziging: „Maar het is wel een beetje laat.” En hoewel Veldkamp nu wel haar motie uitvoert, is Piri pessimistisch: „Even cynisch geredeneerd: als je zeker wil weten dat er voorlopig niets gebeurt, moet je het in de EU-molen gooien.”

Volgens Boswijk en Piri kan Nederland zelf maatregelen nemen, zoals de volledige opschorting van wapenleveranties – de Nederlandse staat procedeert nog altijd tegen het gebod van het Haagse Gerechtshof om geen onderdelen voor F-35-gevechtsvliegtuigen naar Israël te exporteren.

Daarbij kan het belang van Veldkamps voorstel niet worden onderschat. D66-woordvoerder Jan Paternotte spreekt van een „hele duidelijke koerswijziging” van het kabinet. Net als andere oppositieleden ziet Paternotte een verband met de groeiende druk uit de Kamer en de maatschappij. Uit een recente peiling blijkt dat een meerderheid van de bevolking niet langer achter het Israëlstandpunt van de regering staat. „Veldkamp zit knel tussen Wilders en de rest van Nederland”, zegt Paternotte.

Aanstaande dinsdag is er een plenair debat in de Tweede Kamer over de situatie in Gaza. Geert Wilders (PVV) reageerde op X alvast furieus op Veldkamps brief – „zwakke minister” – en kapittelde premier Schoof: „Zijn die belachelijke anti-Israël maatregelen van minister Veldkamp wel door het hele kabinet genomen?”


Lees ook

Israël stevent af op volledige controle over Gaza. En verdrijving van Palestijnen

Uitdelen van maaltijden door hulporganisaties, maandag in het Palestijnse vluchtelingenkamp Jabalia. Mahmoud Issa/Anadolu via Getty Images