Al komt het woord ‘conclaaf’ letterlijk van het Latijnse ‘cum clave’, ofwel ‘met de sleutel’, de kardinalen worden allang niet meer opgesloten in de Sixtijnse Kapel. Vanaf woensdag is de door Michelangelo beschilderde kapel in Vaticaanstad de plek waar 133 stemgerechtigde kardinalen samenkomen om een opvolger te kiezen voor paus Franciscus, die op Tweede Paasdag overleed.
1
Wie mogen er stemmen?
Alleen kardinalen jonger dan tachtig. De oudere kardinalen mochten wel deelnemen aan de congregaties: de voorbereidende vergaderingen die een dag na Franciscus’ overlijden in Rome zijn begonnen.
2
Welke koers kiest het conclaaf?
Het conclaaf begint woensdagochtend met een misviering geleid door kardinaal Giovanni Battista Re, deken van het kardinalencollege. Tijdens de begrafenis van paus Franciscus hield Re al een opvallend geëngageerde, ‘politieke’ preek. Heel wat toehoorders interpreteerden dit als een duidelijke voorzet dat de kardinalen het best een opvolger kiezen die trouw blijft aan de sociaal progressieve koers van Franciscus. Re is 91 jaar en neemt zelf niet deel aan het conclaaf. Dat wordt geleid door staatssecretaris Pietro Parolin.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data131854158-ef3b16.jpg|https://images.nrc.nl/JMVoSaGUPsspYblge8_vFcwh_q4=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data131854158-ef3b16.jpg|https://images.nrc.nl/PUmKrblrXZShDzbqZ5hCoJLbyhg=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data131854158-ef3b16.jpg)
Foto Guglielmo Mangiapane/Reuters
Al hebben zeker niet alle kardinalen zin in een tweede Franciscus, een echte oerconservatief zoals de Amerikaanse Trump-medestander Raymond Burke (76) wordt ook niet verwacht. Zes van de tien Amerikaanse kiesgerechtigde kardinalen zitten eerder op de lijn van Franciscus, die tijdens zijn pontificaat de invloed van de oerconservatieven eigenlijk heeft gebroken.
3
Hoe vaak stemmen de kardinalen?
Na de eucharistie woensdagochtend volgt later op de dag al een eerste stemming. De kardinalen moeten een tweederdemeerderheid bereiken, wat neerkomt op 89 stemmen (van de 133 kardinalen). De eerste rook uit de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel wordt woensdag niet voor 19.00 uur verwacht.
Vanaf dag twee kan er vier keer op één dag worden gestemd, tweemaal ’s ochtends en tweemaal ’s middags. Na de eerste stemming komt er rond 10.30 uur enkel rook uit de Sixtijnse Kapel als die wit is en er dus een nieuwe paus gekozen is, of anders om 12.00 uur. Later op de dag kan er om half zes rook komen, maar opnieuw alleen als die wit is, of anders rond 19 uur. Witte rook is woensdag na amper één stemronde onwaarschijnlijk, maar een dag later kan het wel al zover zijn. Franciscus werd in 2013 na vijf stemrondes verkozen, in 2005 had Benedictus XVI aan vier stemrondes genoeg. Beide conclaven waren na twee dagen dus afgelopen.
4
Wie zijn de ‘papabili’?
Het conclaaf blijft uiterst onvoorspelbaar, maar dit zijn enkele kanshebbers.
Pietro Parolin (70)
De Italiaanse kardinaal is staatssecretaris en nummer twee van het Vaticaan. Hij is een ietwat onopvallende diplomaat, die het conclaaf ook zal leiden, en de conservatieve stroming kan verzoenen met de meer progressieve. Hij geniet brede bekendheid, wat zijn verkiezing makkelijker kan maken.
Luis Antonio Tagle (67)
De Filippijnse kardinaal zou de eerste paus uit Azië kunnen worden. Franciscus plaatste hem in 2019 aan het hoofd van het Dicasterie voor Evangelisatie, een van de machtigste departementen van de Romeinse Curie. Tagle was toen ook nog voorzitter van de liefdadigheidsorganisatie Caritas Internationalis.
In Rome bleek dat Tagle een uitstekende communicator maar een slechte manager is. Franciscus ontsloeg hem bij Caritas. Toch blijft Tagle een grote kanshebber. Hij komt uit Azië, waar de Katholieke Kerk groeit en bloeit. Bovendien heeft hij Chinese wortels, een troef voor de Kerk die toenadering tot China zoekt.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data131854427-e9e76d.jpg|https://images.nrc.nl/Yyzd17M8VX0rFOieqWBZVXAn4oQ=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data131854427-e9e76d.jpg|https://images.nrc.nl/bS2IjLWeh_yViYODajBfp_IclHE=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data131854427-e9e76d.jpg)
Foto Tiziana FABI / AFP
Fridolin Ambongo Besungu (65)
De conservatieve aartsbisschop van de Congolese hoofdstad Kinshasa is een invloedrijke stem in de Katholieke Kerk in Afrika. Hij behoort tot een lange traditie van Congolese kardinalen met veel moreel gezag, die zich ongeacht de risico’s uitspreken tegen machtsmisbruik en geweld, en resoluut de kant kiezen van het volk. Franciscus benoemde hem als een van de raadgevers die hem bijstonden bij de hervorming van de Curie. Maar toen de paus eind 2023 de zegening van stellen in ‘irreguliere situaties’ goedkeurde, leidde Ambongo het Afrikaanse verzet tegen de door Franciscus gecreëerde opening. Volgens de nauwe interpretatie van de Afrikanen kon de zegening enkel op homostellen slaan, en niet eveneens op hertrouwde gescheiden mensen, of, nog relevanter voor Afrika, op wie polygaam leeft.
Cristóbal López Romero (72)
De Spanjaard is aartsbisschop van de Marokkaanse hoofdstad Rabat. Een keuze voor Romero betekent een keuze voor de interreligieuze dialoog en voor een groter contact met de moslimwereld. Romero is bovendien vertrouwd met kwesties die sterk spelen in het Middellandse-Zeegebied, zoals migratie.
Matteo Zuppi (69)
De Italiaanse aartsbisschop van Bologna hoort bij de Sint-Egidiusgemeenschap die zich bekommert om armen en daklozen, en verwelkomt nadrukkelijk lhbti’ers in de Kerk. Wat betreft de aanpak van misbruik in de Italiaanse Kerk heeft de kardinaal, die ook voorzitter is van de Italiaanse bisschoppenconferentie, een zwakke beurt gemaakt. Er kwam geen externe commissie, maar alles werd binnenkerkelijk onderzocht, met weinig resultaat. Ook opvallend: Franciscus stelde hem aan als vredesgezant voor Oekraïne, los van Parolins staatssecretariaat dat zich eigenlijk bezighoudt met de Vaticaanse diplomatie.
Péter Erdö (72)
Péter Erdö, de Hongaarse aartsbisschop van Esztergom-Boedapest, wordt soms gezien als de keuze van de radicaal-rechtse premier Viktor Orbán, een felle tegenstander van migratie. De reden is dat Erdö in 2015, toen er veel vluchtelingen naar Europa kwamen, zei dat de Kerk door hen te helpen zich schuldig zou maken aan ‘mensensmokkel’. Na een gesprek met Franciscus veranderde de Hongaar van visie. Toch zou de kardinaal, een autoriteit inzake kerkelijk recht, volgens de conservatieven in de Kerk duidelijk een andere lijn volgen dan Franciscus als hij tot paus gekozen wordt, door te hameren op de traditionele regels en doctrine.
Lees ook
Lees ook De witte rook in het Vaticaan lijkt een traditie uit oude tijden, maar hoe lang bestaat het eigenlijk echt – en hoe lang nog?
