Watertaxi’s op de Waddenzee varen nog steeds veel te hard

Watertaxi’s op de Waddenzee varen in het donker geregeld tot drie keer harder dan toegestaan. Uit onderzoek van Omrop Fryslân blijkt dat de watertaxi’s in de laatste vier maanden van vorig jaar bijna 230 keer de maximumsnelheid van 20 kilometer per uur overtraden. De overschrijdingen varieerden van enkele kilometers te hard tot snelheden van 60 kilometer per uur.

De maximumsnelheid in het donker is ingesteld nadat een watertaxi in 2022 bij Terschelling in botsing kwam met een snelle veerboot van rederij Doeksen. Bij dat ongeluk, waarbij beide schepen in de vroege ochtend van 21 oktober met te hoge snelheid op tegengestelde koersen voeren, kwamen vier opvarenden van de watertaxi om het leven.


Lees ook

Verdriet en rouw op Terschelling na aanvaring met doden en vermisten

Mensen kijken vanaf Terschelling naar de plek van de aanvaring tussen een snelboot en een watertaxi bij Terschelling.

De watertaxi’s verzorgen snelle verbindingen op afroep naast en buiten de reguliere veerdiensten tussen het vasteland en de Friese Waddeneilanden Vlieland, Terschelling en Schiermonnikoog. Van en naar Ameland zijn sinds twee jaar niet langer nachtelijke watertaxi’s. De omroep baseert zich op positie- en snelheidsgegevens die de AIS-transponders op de schepen uitzenden. Van twee van de in totaal negen taxi’s waren geen gegevens beschikbaar. Een jaar eerder constateerde de omroep 155 overtredingen.

Handhaving

Veerboten mogen wel sneller varen in het donker, mits ze binnen de vaargeul blijven. Overdag geldt geen maximumsnelheid. Na het ongeluk in 2022 kwam de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) met een reeks aanbevelingen, waaronder het stroomlijnen van wetgeving en het breder beschikbaar maken van data, zoals transponder- en radargegevens met het oog op handhaving door Rijkswaterstaat.

Radarinformatie mag nu niet worden gebruikt om in te grijpen bij overtredingen. Verkeersleiders op de vuurtoren Brandaris mogen schippers alleen wijzen op hun snelheid, maar zij kunnen niet handhaven. Patrouilleschepen mogen optreden wanneer ze een schip op heterdaad betrappen op een snelheidsovertreding. Volgens de OVV „gebeurt dit weinig omdat schepen een patrouilleschip direct opmerken en dan hun snelheid kunnen aanpassen”.

Een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) noemt de resultaten van het onderzoek zorgelijk.

In een gezamenlijke verklaring zeggen de watertaxibedrijven dat het onderzoek aantoont dat er behoefte blijft aan bereikbaarheid van de Waddeneilanden in de nachtelijke uren. Zo vervoerde de verongelukte watertaxi onder meer bouwvakkers op weg naar een klus op het eiland. De ondernemers hopen op een statuswijziging van hun schepen in „kleine veerpont”, waarbij ze wel harder mogen varen. Minister Madlener (IenW, PVV) wil voor de zomer met een proef komen waarbij watertaxi’s ’s nachts wel een snellere overtocht kunnen maken. Daarmee zou een eind komen aan het „nachtelijke isolement” van de eilanden.

In juli dient de zaak tegen beide schippers van de vaartuigen die in 2022 met elkaar in botsing kwamen. Ze staan onder meer terecht voor dood door schuld.


Lees ook

Onderzoeksraad: Watertaxi is niet veilig genoeg

Onderzoeksraad: Watertaxi is niet veilig genoeg