Column | Trumps terugtrekking is Poetins droom

Rusland wil geen wapenstilstand in Oekraïne. Het wil Oekraïne onderwerpen. Zo was het voor de invasie ruim drie jaar geleden en zo is het nog steeds. Maar daar blijft het intussen niet meer bij. President Poetin wil in het kielzog van het isolationisme van zijn Amerikaanse ambtgenoot ook de Europese Unie onder de duim krijgen.

Vandaar dat het Kremlin afgelopen drie maanden elke concessie van de Amerikaanse regering niet beantwoordde met een kleine handreiking maar juist met nieuwe eisen.

Het vorige week uitgelekte Amerikaanse bestandsakkoord – Washington erkent formeel de Russische bezetting van de Krim en feitelijk die van Loehansk, Donetsk, Zaporizja en Cherson, herstelt de handelsrelaties met Moskou, ontzegt Oekraïne de toegang tot de NAVO en biedt Kyiv verder niets dan boterzachte goedertierenheid – was Poetin niet genoeg. Anderhalve week voor de tachtigste verjaardag van de overwinning op het nazisme slingerde hij nieuwe voorwaarden de wereld in. Rusland houdt niet alleen vast aan zijn oorlogsdoel om Oekraïne te „demilitariseren” en „denazificeren” (lees: een tandeloze bufferstaat met een Kremlingezinde regering) maar eist ook de macht op over het binnenlandse beleid in Oekraïne, alsmede het buitenlandse beleid van de EU-lidstaten.

In een interview met de Braziliaanse krant O Globo liet minister Lavrov van Buitenlandse Zaken weten dat een van Zelensky en andere „tyfusluizen” (term van ex-president Medvedev) gezuiverd Oekraïne „wettelijk en fysiek” ruim baan moet geven aan de „Russische taal, media, tradities, cultuur en canonieke (Russische) orthodoxie”.

De eisen aan het adres van Europa waren niet minder expansief. „Internationale erkenning” van de Russische heerschappij over de vijf Oekraïense provincies is „imperatief”, aldus Lavrov. Hoewel Moskou categorisch weigert de EU toe te laten tot de onderhandelingen met de VS – in Poetins ogen is Europa amper meer dan een kolonie van Amerika – moet de EU wel de economische sancties en beslagleggingen op Russisch staatsvermogen opheffen, verordonneerde de minister via O Globo.

Powerplay van de grootste atoommacht ter wereld? Ja. Telkens als Trump duidelijk maakt dat zijn geduld met Europa op is, laat het Kremlin weten dat het ook geen acht meer wenst te slaan op minimale Europese waarden.

Zo erkende Poetin anderhalve week na het Russische terreurbombardement op het centrum van Soemy, waarbij 34 doden vielen, dat hij burgerdoelen beschiet. In een „congrescentrum van de universiteit waren Oekraïense militairen en nationalisten” bijeen in een „ceremonie voor de misdaden die in de (Russische) provincie Koersk” zijn gepleegd. „Vergelding” was geboden, zei Poetin.

Kort daarna dankte de president de Noord-Koreaanse soldaten dat ze op Europese bodem hun leven offeren voor „Rusland en onze gemeenschappelijke vrijheid”. Pyongyang als lichtend voorbeeld: zo ver is Poetin, ondanks zijn claim dat Rusland niet Europees is maar een „unieke beschaving” kent, de afgelopen kwart eeuw nooit gegaan.

Het kan zijn dat Rusland de eisen aan Europa opschroeft, omdat het werkt aan een heel andere afspraak met de VS: geen onderling akkoord over Oekraïne, maar een deal over Iran en olie- en gasconcessies voor Amerikaanse concerns, zoals een voormalige Kremlin-employé recent in deze krant zei. Dat strookt met geruchten in inlichtingenkringen dat er ook wordt gesproken over heropening van de gaspijplijn Nord Stream.

Feit is sowieso dat de regering-Trump steeds vaker dreigt de handen van Oekraïne en Europa af te trekken als er geen schot in de zaak komt.

„We gaan er geen tijd en middelen meer aan besteden als het niet vruchtbaar is”, aldus minister Rubio van Buitenlandse Zaken afgelopen zondag.

Laat dat nu precies zijn wat Poetin wil.

Hubert Smeets is journalist en historicus. Hij schrijft om de week op deze plaats een column.