Het beursgenoteerde Ebusco dreigt opnieuw ten onder te gaan aan financiële problemen. De bouwer van elektrische bussen heeft zoveel moeite om rekeningen te betalen dat een leverancier nu het faillissement van Ebusco heeft aangevraagd. De zaak dient dinsdagochtend bij de rechtbank in Den Bosch. Het bedrijf uit het Brabantse Deurne heeft op korte termijn extra geld nodig om uit de financiële problemen te komen, meldt het woensdag bij de publicatie van de jaarcijfers over 2024.
Het gaat al langere tijd slecht met Ebusco. Bestellingen van de elektrische bussen van het bedrijf worden op grote schaal afgezegd omdat de onderneming niet in staat is op tijd te leveren. Ebusco wijt dat zelf onder meer aan onderdelentekorten en het opnieuw inrichten van het productieproces. De onderneming laat de bussen bouwen in Azië en maakt ze vervolgens alleen nog af op werkplaatsen in Nederland en Frankrijk.
Het niet kunnen leveren van de voertuigen leidde naast miljoenenverliezen ook tot boetes vanwege het niet nakomen van contractuele verplichtingen. Het bedrijf moest de laatste twaalf maanden al twee keer gered worden met een miljoeneninjectie.
Lees ook
Lees ook: Noodlijdend Ebusco sluit miljoenenlening om financiële problemen
Hoe hoog de geldnood ditmaal is, is niet bekend. Maar de omvang van de schulden bij leveranciers is volgens het bedrijf „significant hoger” dan wat er aan geld in kas zit. Dat maakt het lastig om rekeningen te betalen. Eerder dit jaar verkeerde Ebusco ook al in geldnood en kon het bijvoorbeeld vertrokken medewerkers die nog geld tegoed hadden van het bedrijf niet uitbetalen, zo bleek toen uit onderzoek van NRC. Na een tijdje kregen zij alsnog betaald.
Fors verlies
De bussenbouwer draaide in 2024 een „uitdagend jaar” met slechts 10,7 miljoen euro aan omzet. Een jaar eerder was dat nog 102 miljoen euro. Onder de streep resulteerde dat tot een verlies van ruim 132 miljoen euro. De jaarcijfers werden te laat ingeleverd om nog goedgekeurd te worden door een controlerend accountant, zo meldt Ebusco.
Topman Christian Schreyer stelt in een toelichting op de cijfers dat de bussenbouwer zelfstandig geen toekomst meer heeft en „een sterke partner” nodig heeft om „duurzaam te kunnen groeien”. Het is niet bekend hoe die zoektocht verloopt.
Ebusco sloot in februari een extra lening af ter waarde van 22 miljoen euro bij drie investeerders. Een van die partijen, Green Innovation, heeft 5 van de beloofde 10 miljoen euro betaald. Waarom de rest van het geld nog niet is overgemaakt, meldt het bedrijf niet.
De leningen moeten in augustus zijn terugbetaald. Lukt dat niet, dan wordt een deel ervan omgezet in aandelen in Ebusco – waarvan de waarde dan verder verwatert. Dat de beleggers dat niet zien zitten, bleek woensdag in reactie op de cijfers. De beurskoers van het bedrijf kelderde woensdagochtend met 70 procent naar zeventien eurocent.
