SPD-leden stemmen in met coalitieakkoord, Duitse regering kan van start

De leden van de Duitse coalitiepartij SPD hebben woensdag ingestemd met het coalitieakkoord dat de partijtop sloot met de christen-democraten van CDU/CSU. Dat meldt de sociaal-democratische partij, nadat verschillende Duitse media het nieuws al hadden gelekt op basis van een interne mail. Dat betekent dat de nieuwe Duitse regering, bestaande uit de twee partijen, van start kan gaan.

De partijtop van CDU en haar Beierse zusterpartij CSU stemden eerder deze week al in met het coalitieverdrag. Deze woensdag koos ook de SPD met een meerderheid van 84,6 procent voor de samenwerking. Komende dinsdag staat nog de stemming voor CDU-leider Friedrich Merz als nieuwe bondskanselier op het programma.

De SPD gaf haar 358.000 leden de kans om digitaal een stem uit te brengen in de afgelopen weken. 56 procent van de leden zou dit hebben gedaan. Bij eerdere samenwerkingen met de christen-democraten liet de SPD haar leden ook stemmen, destijds (in 2013 en 2018) stemden respectievelijk 76 en 66 procent voor.

Woensdagochtend maakte de secretaris-generaal van de SPD ook bekend dat Lars Klingbeil, co-voorzitter van de partij, de nieuwe vice-bondskanselier en minister van Financiën zal worden. Dat is door de partijtop van de sociaal-democraten besloten. Komende maandag wordt naar verwachting de rest van de ministersploeg van de SPD bekendgemaakt. De CDU/CSU-ministers zijn aan het begin van deze week al bekendgemaakt.

Investeringen in herbewapening

Met het coalitieakkoord, getiteld Verantwortung für Deutschland (verantwoordelijkheid voor Duitsland), hopen de twee partijen de kwakkelende Duitse economie te versterken en werk te maken van de herbewapening van Europa.

Om dat mogelijk te maken wil de nieuwe coalitie breken met het terughoudende Duitse schuldenbeleid. In de periode tussen de verkiezingen van afgelopen februari en het aantreden van de nieuwe regering, loodsten de twee partijen een grondwetswijziging door de Bondsdag. Daardoor mag het Duitse begrotingstekort nu uitkomen boven de zuinige 0,35 procent van het bbp. De nieuwe regering wil daarmee miljardeninvesteringen in het leger, infrastructuur en klimaatmaatregelen (afgedwongen door de Groenen in ruil voor steun aan de grondwetswijziging) mogelijk maken.

Correctie: In dit bericht stond foutief dat de Duitse staatsschuld niet boven 0,35 van het bbp mocht uitkomen, dat moest het begrotingstekort zijn. Dat is hierboven aangepast.