„Sandra is thuis, maar niet zoals we droomden”, bevestigde Kisha Domínguez maandag tegenover de Spaanse krant El País de dood van haar zus Sandra Estéfana Domínguez Martínez, een Mexicaanse mensenrechtenactivist die bijna zeven maanden werd vermist.
Het Openbaar Ministerie van de zuidelijke staat Oaxaca vond op 24 april de lichamen van de 38-jarige Domínguez en haar man Alexander Hernández in twee graven in een gebouw in de aangrenzende staat Veracruz. Het stel werd sinds 4 oktober vermist en werd slachtoffer van „een regionale criminele cel”, concludeert het OM.
Haar familie vindt dat de autoriteiten de zaak niet goed hebben onderzocht. De verdwijning van Domínguez en haar man volgde op langdurige bedreigingen. Domínguez had onthuld dat overheidsfunctionarissen in Oaxaca in Whatsapp-groepen discriminerende en seksistische berichten over inheemse vrouwen deelden, net als foto’s van naakte vrouwen, zonder toestemming. De lokale politicus Humberto Santos trok zich in 2021 terug als kandidaat voor het congres van de staat Oaxaca, nadat bleek dat hij een Whatsapp-groep had aangemaakt waarin hij het delen van intieme foto’s van inheemse vrouwen aanmoedigde.
Vrouwenrechten
Het activisme van Domínguez begon in 2009. Toen er op haar universiteit een golf berovingen plaatsvond, profileerde ze zich als studentenleider. Ze maakte zich ook hard voor het inheemse volk Mixe, waar ze zelf ook van afstamde. Maar ze werd regionaal vooral bekend omdat ze als advocaat vrouwen verdedigde in zaken rond verdwijningen, femicide, en huiselijk en digitaal geweld, met als hoogtepunt haar onthullingen over de seksistische Whatsapp-groepen binnen de regionale overheid.
Opkomen voor mensenrechten is in het door bendegeweld en verdwijningen geteisterde Mexico niet zonder risico. 125.000 mensen staan in het Latijns-Amerikaanse land alleen al geregistreerd als vermist. Ook – vaak dodelijk – geweld tegen vrouwen is wijdverbreid. Een collega die Domínguez van jongs af aan kende, typeerde haar in november in El País als iemand die nooit toegaf aan angst en bedreigingen altijd deelde met collega’s, behalve in de weken voor haar verdwijning.
Lees ook
Na ontdekking van een ‘vernietigingskamp’ van een drugskartel zoekt Mexico weer even naar zijn vele vermisten
Intimidaties
De bedreigingen tegen Domínguez begonnen in 2023 nadat zij opnieuw een seksistische groepsapp binnen het regiobestuur blootlegde. Ze richtte haar pijlen onder meer op de hoge ambtenaar Donato Vargas, die ook al bij de eerdere appgroep betrokken was geweest. De activist begon volgens El País intimiderende telefoontjes te krijgen en ook haar collega’s werden lastiggevallen. Ze zouden onder meer berichten hebben gekregen waaruit bleek dat de afzender wist waar zij zich bevonden. Met succes: Domínguez nam afstand van haar omgeving en reageerde niet meer op collega’s. „Ze hebben haar het zwijgen opgelegd”, zei een anonieme bron tegen El País.
Het regiobestuur ontkende na de verdwijning in een persconferentie dat de ambtenaar Vargas er iets mee te maken zou hebben. Ondanks veelvuldig aandringen van de familie weigerden de autoriteiten aanvankelijk een mogelijke link tussen het activisme van Domínguez en haar verdwijning te onderzoeken. Later zeiden ze dat „alle onderzoekslijnen” openstonden.
Met onder meer sit-ins bleef de familie de druk opvoeren om werk te maken van het onderzoek naar de verdwijning. Sandra’s zus Kisha verklaarde in november dat ook de familie meermaals was geïntimideerd door in het zwart geklede personen op motoren, die zouden hebben gedreigd dat de zoektocht naar Domínguez werd gestaakt. Volgens de collega wilde het regiobestuur haar niet vinden, „omdat dan alle duistere aspecten van deze zaak aan het licht zouden komen”.
Volgens het OM wijst onderzoek maandag naar leden van criminele cellen in de staat Veracruz, „precies de onderzoekslijnen die vanaf het begin zijn uitgezet”. Eerder werd de auto van het stel al leeg aangetroffen en werd een man gearresteerd die de telefoon van Domínguez bij zich had. Inmiddels is ook een vrouw gearresteerd.
De familie blijft vooral teleurgesteld in de autoriteiten achter en spreekt maandag van een „pijnlijke en krachtige weerspiegeling van de realiteit” in Mexico.
