Na zijn iconische gesprek met Zelensky voert Trump de druk op Poetin op

De schikking van de gasten had veel weg van een statement. De protocol-chefs van het Vaticaan hadden zaterdag tijdens de uitvaart van paus Franciscus het alfabet als leidraad genomen. De hoogwaardigheidsbekleders zaten op volgorde van de Franse naam van hun land. Zo kwamen de Trumps van les États-Unis op de eerste rij terecht tussen de presidenten van Finlande en Estonie en zaten ze niet ver van de Franse president Emmanuel Macron. President Zelensky zat even verderop, naast de president van India. Volgens het alfabet had Ukraine daar niets te zoeken – maar het was wél de eerste rij.

Het was voor Zelensky een belangrijke en beladen dag. Hij ontmoette in Vaticaanstad voor het eerst na zijn dramatisch verlopen bezoek eind februari aan het Oval Office, waar hij werd weggezet als ondankbaar sujet, de man van wie hij afhankelijk is en die de afgelopen weken wel heel erg op de hand van zijn vijand is. Bovendien circuleert sinds een kleine week een rudimentair onderhandelingsvoorstel van de VS dat weliswaar heel veel vragen oproept, maar voor Oekraïne nauwelijks acceptabel lijkt en Rusland in de kaart speelt. Het hielp ongetwijfeld dat er spontaan geapplaudisseerd werd toen de Zelensky’s het plein voor de Sint-Pieter opliepen.

En dan was er natuurlijk die foto, verspreid door de presidentiële persdienst van Oekraïne. Twee leiders dicht tegenover elkaar op stalen stoeltjes met rode bekleding in de basiliek, met op achtergrond nog net een flard van het zwarte gewaad van een geestelijke die zich uit de voeten lijkt te maken. Zelensky in het zwart, Trump in een voor een begrafenis te licht blauw, al had hij afgezien van een rode das. Visueel is Trump op de foto in het voordeel: de grote man in blauw lijkt de situatie te domineren.

Historische ontmoeting

Wat zich er echt afspeelde is alleen, vaaglijk, af te lezen aan de verklaringen die achteraf werden gegeven. Zelensky zei dat het een historische ontmoeting geweest zou kunnen zijn en hij bedankte Trump voor het gesprek. „We bespraken veel. Hoop op resultaten op alle besproken onderwerpen. Bescherming van onze mensen. Volledig en onvoorwaardelijk staakt-het-vuren. Betrouwbare en duurzame vrede die voorkomt dat er weer een oorlog uitbreekt.”

Trump deed na afloop iets opmerkelijks: nadat hij weken erop had gehamerd dat Zelensky niet zo veel praatjes moet hebben, leek hij nu de druk op de Russische president Poetin op te voeren. „Er is geen reden voor Poetin om raketten op burgers af te vuren, op steden en dorpen”, schreef hij op sociale media. „Ik vraag me af of hij de oorlog eigenlijk wel wil beëindigen, of dat hij mij aan het lijntje houdt.” Trump opperde ook pressiemiddelen, zoals sancties.


Lees ook

Het Vaticaan beschikt over een enorm diplomatiek netwerk, maar hoe machtig is een paus?

De Amerikaanse vicepresident JD Vance (links) op 19 april tijdens een ontmoeting met kardinaal Pietro Parolin, de staatssecretaris van het Vaticaan. Foto Vatican media / EPA

Zelensky en andere Europese leiders waarschuwen al geruime tijd dat Poetin niet serieus wil onderhandelen. Ze vinden dat Washington Moskou onder druk moet zetten en juist niet Kyiv. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Marco Rubio, maakte al eens duidelijk dat de VS nu eindelijk resultaat willen zien – vooral van Rusland. Zondag zei Rubio dat de VS deze week willen beslissen of verder onderhandelen zinvol is. NAVO-chef Mark Rutte, die eind vorige week in Washington was, zei dat Rusland nu aan zet is.

Toneelstukje op tv

Poetin was niet bij de uitvaart. Hij probeerde de aandacht af te leiden met een toneelstukje op tv. Tijdens een videovergadering met zijn legerchef die op tv werd uitgezonden meldde deze dat de Russische regio Koersk, die Oekraïne had bezet, volledig is heroverd. Kyiv deed de claim af als propaganda.

Het rudimentaire vredesvoorstel van de VS voorziet onder andere in erkenning van de Krim als Russisch grondgebied, intrekken van sancties tegen Rusland en het de-facto afstaan van ongeveer 20 procent van Oekraïens grondgebied aan Rusland. NAVO-lidmaatschap is geen optie. Zowel voor Zelensky als voor Europa zijn die voorwaarden niet of nauwelijks acceptabel. Als de VS aan deze uitgangspunten vasthouden, komt Europa op een akelige manier klem te zitten tussen Washington en Kyiv -eigenlijk wordt het dan kiezen tussen Trump en Zelensky.

Een andere ontmoeting waar vooraf veel over was gespeculeerd was die tussen Trump en EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. De twee hadden elkaar sinds Trumps comeback nog niet gesproken, terwijl er met Oekraïne én een handelsoorlog genoeg gespreksstof is. In Rome begroetten ze elkaar kort en kwamen overeen elkaar binnenkort langer te spreken, aldus de woordvoerder van Von der Leyen. Concrete afspraken werden niet gemaakt.


Lees ook

Lees ook: Welke opties heeft Kyiv nu Rusland met escalatie probeert Oekraïne op knieën te dwingen?

Door Russische raket getroffen appartement in Kyiv, waarbij  jongeren donderdag wachten, terwijl reddingswerkers zoeken naar een 17-jarige vriend en zijn ouders. Foto Valentyn Ogirenko/Reuters