Topkok Jonnie Boer was een uithangbord voor Zwolle. ‘Hij heeft dit een beetje de culinaire hoofdstad van Nederland gemaakt’

De drie vlaggen aan de statige entree van De Librije in Zwolle wapperen niet meer. Een medewerker van het restaurant haalt ze donderdagochtend uit de top van de vlaggenmasten en hangt ze halfstok. Drie collega’s kijken in de gietende regen toe. Ze omhelzen elkaar. „Onwerkelijk”, zeggen ze. „Naar omstandigheden gaat het goed, voor de rest houden we het binnenshuis.”

Zeg je Zwolle, dan zeg je De Librije – zeker in de rest van het land. Een dag nadat chef Jonnie Boer op 60-jarige leeftijd overleed aan een longembolie, is Zwolle in rouw. De geboren Giethoornaar was de enige Nederlandse chef met drie Michelinsterren. Michelin bracht al condoleances over. Meer dan dertig jaar baatte Boer De Librije uit, samen met zijn vrouw Thérèse. Ook leerde hij veel jonge chefs het vak. Iedereen in de stad kende Boer. Was het niet persoonlijk, dan wel van tv-programma De Opvolging. Daarin werden Boer, Thérèse, hun kinderen Jimmie en Isabelle en chef Nelson Tanate een jaar lang gevolgd. Vrijdagavond, tijdens Koningsnacht, houden Zwolse horecazaken een minuut stilte.

Vrouwengevangenis

Voor het restaurant, een voormalige vrouwengevangenis aan de rand van het stadscentrum, leggen inwoners donderdag bloemen en kaartjes neer. „Bij De Librije eten was een droom voor elke Zwollenaar”, zegt kinderopvangmedewerker Verena Dijkstra (28), die achter het restaurant woont. Hier eten kwam er nooit van: te hoge prijzen, te lange wachtlijsten. Dijkstra legt een boeket neer namens haar zwager Julian, die bij De Librije het vak leerde. „Jonnie was een icoon voor de stad, die gaat toch niet ineens dood?”

Als puber fietste Kolja Wertheim (25) al dagelijks naar De Librije. Dan fotografeerde hij de dure Lamborghini’s en Ferrari’s die gasten er parkeerden. De butlers gaven hem amuses en sap. „Soms gingen ze binnen bij de eigenaar de sleutels van zo’n auto halen, dan mocht ik er even in zitten.” Vandaag legt hij narcissen neer. Wertheim is inmiddels professioneel autofotograaf, voor z’n verjaardag in december at hij hier nog. „Ik kreeg een felicitatiekaart met de handtekeningen van de hele keuken. De Librije is een symbool voor de stad.”


Lees ook

Topkok Jonnie Boer op 60-jarige leeftijd overleden: ‘Een zwarte dag voor de gastronomie’

Boer was met De Librije de enige Nederlandse chef met drie Michelinsterren.

Tegenover De Librije zit de kapperszaak van Gert Huisman, die al veertig jaar met Jonnie en Thérèse Boer is bevriend. Hun kinderen hockeyden samen. „We zagen elkaar dagelijks, toen ik van zijn overlijden hoorde dacht ik eerst dat het een gruwelijke grap was. Ik werd emotioneel, het is goed dat mijn vrouw pas later thuiskwam.”

Om de zoveel tijd was Boer ook klant van Huisman. „Als ik hem moest knippen, bouwde ik alvast tien minuten extra tijd in, want Jonnie ging zo in zijn werk op dat hij zijn knipbeurt vergat. Dan liep ik maar de keuken van het restaurant in om hem mee te nemen.” Ook Huisman omschrijft Boer als „een uithangbord” voor Zwolle. „Als ik op vakantie vertelde dat ik uit Zwolle kwam, begon iedereen over De Librije.”

Kruidentuin

Als burgemeester van Zwolle Peter Snijder bij De Librije at, had hij het gevoel onderdeel te zijn van „de familie”. „Het maakte Jonnie geen donder uit dat ik burgemeester ben, hij gaf iedereen het gevoel dat die oprecht welkom was. Van medewerkers tot klanten.” Ze spraken elkaar ook professioneel. „Dan vertelde hij me met grote, glimmende ogen over de kruidentuin die hij op een dak in de stad wilde bouwen. Het toont hoe creatief Jonnie en Thérèse waren, al waren ze ook realistisch.”

Chef-kok Jonnie Boer.

Wat de stad en wijde omgeving volgens Snijder vooral aan Boer te danken hebben, is dat hij jonge horecamedewerkers „de waarden van deze regio” heeft meegegeven. „Hoe je met mensen omgaat, maar ook dat je als jong persoon veel meer kunt dan je denkt. Die waarden brengen zij op hun beurt weer over aan een volgende generatie.”

Romano Meijer (40) is zo’n leerling van Jonnie Boer. Als 16-jarige regelde hij via een BNN-programma een interview. „Thuis had ik niet veel om naar op te kijken, ik zocht een rolmodel.” Na het interview volgden een stage en een eerste baan. „Jonnie kon mensen echt zién. Hij gaf mij soms een schop onder de kont, als ik een kort lontje had tegenover andere medewerkers in de keuken.” Boer, zo vertelt Meijer, zei dan dat zijn leerling „eens gewoon rustig moest doen”. „Als ik tegen Jonnie in ging legde hij me uit dat ik soms wel gelijk had, maar dat de timing waarop ik iets zei niet lekker was.”

Tegenwoordig bestiert Meijer Parkpaviljoen de Wezenlanden. „Jonnie werd een vriend. Hij zei dat hij trots op me was dat ik nu een eigen tent had. Dat Jonnie overleden is, kan ik nog steeds niet geloven. Dat geldt ook voor veel collega’s die ik spreek – allemaal jonge mensen uit de regio die het vak bij Jonnie en Therese hebben geleerd.”

„We huilen allemaal”, zegt Nelleke Alleman van restaurant De Agnietenberg vol ongeloof. „Jonnie heeft van Zwolle toch een beetje de culinaire hoofdstad van Nederland gemaakt én een kweekvijver van jong talent.” Boer was volgens Alleman iemand van weinig woorden. „Waar ik acht zinnen nodig heb, zei hij soms twee woorden tegen me. Maar daar zat dan wel alle warmte, humor en informatie in waar ik mee verder kon.” Alleman: „Hij was eigenlijk onze horecapapa.”