Het Franse gevangeniswezen verkeert in een staat van shock. Sinds tien dagen zijn gevangenissen en gevangenispersoneel door heel Frankrijk het doelwit van aanvallen. Het begon zondag 13 april met zeven voertuigen die in brand vlogen nabij een opleidingsinstituut voor gevangenispersoneel in Agen, in het zuidwesten. Later die nacht werd honderden kilometers verderop de auto van een cipier in brand gestoken.
In totaal vonden zeker 65 incidenten plaats door het hele land: tientallen auto’s van gevangenispersoneel zijn in brand gestoken of anderszins beschadigd. Zondagnacht is geschoten op woningen waar gevangenisbewakers zouden wonen in de Isère, een departement in de regio Auvergne-Rhône-Alpes. Ook zijn huizen bekogeld met molotov-cocktails en voordeuren in brand gestoken. De laatste aanvallen dateren van maandagnacht: toen werden auto’s bij een gevangenis in de Calvados vernield. De wagen van een cipier in de Oise, een departement in de regio Hauts-de-France, moest het eveneens ontgelden. Er zijn ook aanvallen verijdeld: zo zijn maandagnacht drie mensen met jerrycans benzine opgepakt vlakbij de gevangenis van Varces, nabij Lyon. Er zijn tot dusver geen gewonden gevallen.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data131258629-1d14c0.jpg|https://images.nrc.nl/SQbf77BPsmVeFMa_H5Kiela9t9A=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data131258629-1d14c0.jpg|https://images.nrc.nl/RX-K0QIbyuOyWWNI6Ph5vtHiRvI=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data131258629-1d14c0.jpg)
Foto Sylvain Thomas / AFP
Woensdag reisde een trio ministers af naar de zondagnacht geraakte gevangenis in het plaatsje Saint-Quentin-Fallavier in de Isère om steun te betuigen aan het gevangenispersoneel: premier François Bayrou, minister van Justitie Gérald Darmanin en minister van Binnenlandse Zaken Bruno Retailleau – vooral die laatste twee presenteren zich graag als repressieve misdaadbestrijders. „We zijn hier omdat ze zijn gekomen om u te intimideren”, zei Bayrou tegenover een zestigtal beveiligers. „Dat er een gecoördineerde actie plaatsvindt in verschillende gevangenissen, laat zien dat er mensen zijn die (…) zich oppermachtig voelen.”
Lees ook
Lees ook: Drugsoorlog in Marseille: ‘Totale afwezigheid van respect voor het menselijk leven’
Graffiti ‘DDPF’
Wie deze mensen zijn, is onduidelijk. Op verschillende plekken is de graffititag ‘DDPF’ aangetroffen, die zou staan voor ‘verdediging van de rechten van Franse gevangenen’. De politie onderzoekt een Telegramgroep onder die naam, waarin onbekenden claimen de aanvallen te hebben uitgevoerd „om de mensenrechten in gevangenissen te verdedigen”.
In de groep wordt onder meer de overbevolking van Franse gevangenissen gehekeld: begin februari zaten er ruim 81.000 gevangenen vast in Frankrijk – een recordaantal, vooral het gevolg van aangescherpte wetgeving – terwijl er maar iets meer dan 62.000 plekken zijn. Het komt daardoor voor dat gevangenen op een losse matras slapen, of zelfs op de vloer. Ook zouden gevangenen ‘vernederd’ worden bij fouilleringen, zo is te lezen in de groep. Hierdoor bestaat het vermoeden dat een extreem-linkse groepering achter de aanvallen zit.
Darmanin en Bayrou gaan er echter vanuit dat drugscriminelen achter de aanvallen zitten: die zouden zich wreken vanwege de opgevoerde strijd die de regering de voert tegen drugscriminaliteit – begin april werd nog een repressieve drugswet aangenomen. „Deze aanvallen laten zien dat de acties van de regering doel treffen”, aldus Bayrou. Ook een terroristisch motief is niet uitgesloten – het terroristisch parket onderzoekt dertien van de aanvallen. En het scenario van buitenlandse inmenging wordt onderzocht. Het zou niet voor het eerst zijn: van onder andere Rusland is bekend dat Frankrijk een favoriet doelwit is voor destabiliserende acties. Bayrou hoopt „binnen de dagen of weken die volgen” antwoorden te vinden.
Lees ook
Lees ook: Vervuilde Seine en bedwantsenplaag in Parijs: Frankrijk is een favoriet doelwit voor Russische desinformatie
