Donald Trump wil dat Fed-baas Jerome Powell doet wat hij zegt, maar doorbijten doet hij vooralsnog niet

Het zal je maar gezegd worden: je bent altijd te laat. Je doet je werk niet goed. Je bent bovendien een totale loser. Je vertrek kan niet snel genoeg komen. En als de president je zou vragen te vertrekken, dan zou je dat doen.

De uitspraken hierboven gaan over Jerome Powell, voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve. En bovenstaande uitspraken zijn de afgelopen dagen gedaan door Donald Trump, die de hele tijd suggereert een voortijdig einde te willen maken aan Powells voorzitterschap. Trump vindt dat ook de Fed in de pas moet lopen. Zijn economisch beleid van importheffingen en handelsoorlogen heeft renteverlagingen nodig, vindt hij. „De rente moet omlaag, het is er de perfecte tijd voor.”

Trumps druk op de Fed bleef niet onopgemerkt. Maandag maakten de beurzen een duikvlucht, nadat Trumps economisch adviseur Kevin Hassett vrijdag had gezegd dat de regering blijft bestuderen of Powell ontslagen kan worden. En net als bij de introductie van de importheffingen eerder deze maand daalden niet alleen de aandelen, maar ook de Amerikaanse staatsobligaties en de dollar. De boodschap van de markten: wie aan de onafhankelijkheid van de Fed komt, stort de Verenigde Staten in een economische wanorde.

Dinsdagavond Nederlandse tijd bleken de financiële markten voor de tweede keer in korte tijd de overhand te hebben. Tegen journalisten zei Trump plotseling dat hij „niet de intentie heeft om hem te ontslaan”. De pers was ermee aan de haal gegaan, aldus de president. Per direct kalmeerden de markten. De onmiddellijke dreiging van een ontslag van de belangrijkste centrale bankier ter wereld lijkt daarmee even geweken.

Onafhankelijke banken

De onafhankelijke positie van centrale banken is een van de fundamenten onder de wereldeconomie. Centralebankiers bepalen los van de politiek welk monetair beleid zij nodig achten om de economie zo goed mogelijk te helpen. De Europese Centrale Bank kijkt daarvoor alleen naar de inflatie: die moet op of rond de 2 procent zijn. Is de inflatie te hoog, dan wordt de rente verhoogd om de economie af te remmen (geld lenen en investeren wordt dan duurder). Is de inflatie te laag, dan gaat de rente omlaag om de economie juist aan te jagen. De Fed doet in de VS hetzelfde, maar kijkt daarbij ook naar de werkgelegenheid.

De stand van de Amerikaanse economie rechtvaardigt de huidige rente tussen de 4,25 en 4,5 procent in de VS. De inflatie is met 2,7 procent nog aan de hoge kant, en daarbij is de inflatieverwachting als gevolg van Trumps heffingen ‘opwaarts’, zoals dat heet. De heffingen maken het leven in de VS duurder, wat de inflatie verder kan aanjagen. Dat Powell weinig aanstalten maakt om de rente te verlagen, is economisch gezien dus gerechtvaardigd.

Maar Trumps politieke wensen verhouden zich slecht tot de economische realiteit, zo bleek al eerder. De vraag is hoever hij daarbij wil gaan. Laat hij het bij verbale druk, of zint hij op een list om alsnog van Powell af te kunnen?

Powell geeft geen krimp

Powell doorstond soortgelijke aanvallen al succesvol in Trumps eerste termijn. En ook nu geeft hij geen krimp: de Fed-voorman zei vorige week nog stellig dat een ontslag „volgens de wet niet (is) toegestaan”. En dat klopt. De onafhankelijke positie van de baas van de Fed is in 1913 vastgelegd in de Federal Reserve Act, in sectie 10 om precies te zijn. Daarin staat dat bestuursleden van de Fed benoemd worden en daarna slechts uit hun ambt ontheven kunnen worden door de president „for cause”, dus alleen met een zwaarwegende reden.

Die reden wordt verder niet omschreven, maar is via jurisprudentie wel wat verduidelijkt. William Humphrey, een van de leden van de handelscommissie van de Fed onder president Franklin Roosevelt, werd in 1933 door de president ontslagen. Hij vocht zijn ontslag aan, maar stierf voordat het Hooggerechtshof tot een uitspraak kwam. Wel kreeg hij postuum (via zijn executeur) gelijk van Amerika’s hoogste rechter in een arrest dat te boek kwam te staan als Humphrey’s Executor v United States. De president had hem niet mogen ontslaan. Decennialang vormde deze uitspraak een extra barrière voor presidenten om bestuurders van onafhankelijke overheidsorganen te ontslaan.

Onder Trump staat ‘Humphrey’s Executor’ onder zware druk. De president wilde zonder opgaaf van redenen af van zowel voorzitter Cathy Harris van het Merit System Protection Board (een organisatie die de rechten van federale werknemers beschermt) als voorzitter Gwynne Wilcox van de National Labour Relations Board (die werknemers in de private sector beschermt die zich via een vakbond willen verenigen). Dat werd succesvol aangevochten bij lagere rechtbanken: Trump ging zijn boekje te buiten. Daar was de president het niet mee eens en hij vroeg om een spoeduitspraak van het Hooggerechtshof. Trump wil alsnog het recht toegekend krijgen deze federale toezichthouders te ontslaan.

De zaak hangt nog, maar het is verre van zeker dat het Hooggerechtshof de uitspraken van de lagere rechters overeind houdt. Het Hof is merendeels Republikeins en boog al eerder Trumps kant op, toen het ging over de mate van immuniteit van presidenten. Als het Hof de deur openzet voor het ontslag van deze twee toezichthouders, is dat de mogelijke doodsteek voor ‘Humphrey’s Executor’, zei hoogleraar recht aan de Universiteit van Virginina Saikrishna Prakash eerder tegen The Economist.

Schaduwvoorzitter

Ook als Trump met zijn terugtrekkende beweging van dinsdagavond de waarheid spreekt en Powell echt niet wil ontslaan, is het gevaar voor de onafhankelijke positie van de Fed nog niet geweken. Permanente politieke druk op in dit geval een gewenste renteverlaging doet afbreuk aan wat de Fed ook maar zal beslissen bij de komende rentebesluiten. Laat Powell de rente ongewijzigd, dan is dat een politieke daad van verzet. Verlaagt hij de rente, dan buigt hij voor Trump. Hoe dan ook wordt het aanzien geschaad.

Op die manier tast de president de statuur van de Fed nu al aan. En dat is nog los van het eerdere dreigement om – zolang Powell nog de baas is – alvast een schaduwvoorzitter te benoemen die Powell op termijn moet opvolgen. Elk rentebesluit van de Fed zal dan ook beoordeeld worden door de nieuwe schaduwman of -vrouw van Trump-huize. Dat zou de Fed tot een lame duck maken.

Powells tweede en laatste termijn loopt in mei volgend jaar af. Dan mag Trump sowieso een nieuwe voorzitter van de Fed benoemen. De vraag is of hij daarop kan wachten als zijn eigen handelsbeleid de economie echt gaat aantasten. De test van afgelopen maandag op de markten biedt wat dat betreft enige hoop voor het financiële stelsel: als Trump doorzet, is de chaos niet te overzien. Misschien dat dat Trump er uiteindelijk van weerhoudt al te rigide in te grijpen bij de Fed.