De wereldeconomie belandt door de handelsoorlog dit jaar niet in een recessie, maar krijgt wel een flinke klap. Ook de Verenigde Staten ontlopen een recessie. Dit is waar het Internationaal Monetair Fonds met veel slagen om de arm van uitgaat in zijn jongste World Economic Outlook, die zojuist is gepubliceerd.
Deze raming van het IMF is geen alledaagse. De onzekerheid is ongekend groot, zo stelt het IMF. Daarom benadrukt het Fonds dat het basisscenario in de Outlook slechts een „referentieprognose” is. Vele andere uitkomsten zijn eveneens mogelijk.
De IMF-berekening is op basis van de situatie op 4 april. Vlak daarvoor kondigde de Amerikaanse president Donald Trump drastische invoerheffingen aan voor tientallen landen. Op 9 april – dus ná de IMF-berekeningen – kregen de meeste landen negentig dagen respijt van Trump, maar kreeg China juist hogere heffingen.
Wat zegt deze – dus extreem onzekere – „referentieprognose” precies?
- De wereldeconomie groeit dit jaar niet met 3,2 procent, zoals het IMF in zijn januariraming nog dacht, maar met 2,8 procent. Dit is, voor IMF-begrippen, een forse neerwaartse bijstelling. Historisch gezien is 2,8 procent groei voor de wereldeconomie zeer laag. De gemiddelde jaarlijkse groei in de periode 2000–2019 was 3,7 procent.
- Volgend jaar trekt de groei ietsje bij, naar 3 procent, verwacht het IMF, dat in januari nog uitging van 3,3 procent groei in 2026. „De snelle escalatie van handelsspanningen en extreem hoge niveaus van onzekerheid zullen naar verwachting een aanzienlijke impact hebben op de wereldwijde economische activiteit”, staat in de Outlook.
- De Amerikaanse economie blijft groeien, maar minder hard. Het bbp van de VS neemt dit jaar toe met 1,8 procent, waar het IMF in januari nog uitging van 2,7 procent groei. Volgend jaar zakt de groei nog ietsje verder terug naar 1,7 procent (dit was 2,1 procent in de januariraming).

- De klap voor Europa blijft beperkt. De economie van de eurozone groeit dit jaar met 0,8 procent. In januari dacht het IMF nog: 1 procent. Volgend jaar neemt het eurozone-bbp met 1,2 procent toe (1,4 procent in de januariraming). De uitgangspositie van de eurozone, dus vóór Trump en zijn handelsoorlog, was een stuk slechter dan voor de VS. Al een tijdje kwakkelt de Europese economie, onder meer vanwege hoge energieprijzen, terwijl de Amerikaanse economie al jaren groeit als kool, onder meer doordat de Amerikaanse overheid veel meer geld uitgeeft dan ze binnenkrijgt.
- China krijgt wel een forse klap van Trumps heffingen, denkt het IMF. De economie van het land groeit dit jaar met 4 procent, en niet met 4,6 procent, zoals het IMF in januari nog raamde. Ook volgend jaar blijft de Chinese groei steken op 4 procent. De Chinese communistische partij streeft doorgaans naar groei van rond de 5 procent.

- Nog even de blik op het grootste land ter wereld qua bevolking: India. Het land blijft goeddeels immuun voor Trumps heffingen en groeit in 2025 en 2026 door met 6,2, respectievelijk 6,3 procent. In januari verwachtte het IMF nog 6,5 procent groei in beide jaren in India.
De risico’s voor de wereldeconomie, schrijft het IMF, zijn „duidelijk neerwaarts gericht”. „Er bestaan vele mogelijke paden, die de onvoorspelbaarheid over de toekomstige handelspolitiek weerspiegelen”, schrijft Pierre-Olivier Gourinchas, hoofdeconoom van het IMF, in zijn inleiding bij de Outlook.
Over Trumps draai op 9 april – toen hij de heffingen voor de meeste landen op ‘pauzestand’ zette, maar die op China juist verhoogde tot 145 procent – stelt het IMF dat dit voor de groei van de wereldeconomie als geheel niet zoveel zou uitmaken. Alleen zou de groei in de VS en in China verder terugvallen, terwijl Europese economieën en andere landen het juist beter zouden doen.
Het IMF, een instituut dat graag beleidsaanbevelingen doet, ziet af van directe kritiek op Trump, maar roept landen in algemene zin op om „de stabiliteit terug te brengen en om handelsafspraken te maken die wederzijds gunstig uitpakken”. Bedrijven „hebben voorspelbaarheid nodig”, aldus IMF-hoofdeconoom Gourinchas.
Vanmiddag geeft Gourinchas een persconferentie. Later op nrc.nl een uitgebreider artikel over de IMF-voorjaarsraming.
