Via het eigen intranet kondigde ABN Amro aan contracten niet te verlengen. Dat is intern slecht gevallen

De via het intranet van ABN Amro aangekondigde stop op vacatures, contractverlengingen en externe inhuur vorige week is niet goed gevallen. Dat bevestigen de bank en vakbond De Unie na berichtgeving van Het Financieele Dagblad.

Extern personeel en werknemers met een jaarcontract vernamen vorige week maandag via het intranet van de bank dat hun baan waarschijnlijk komt te vervallen. Hun leidinggevenden waren kort ervoor pas ingelicht, waardoor de betrokken medewerkers niet allemaal al een persoonlijk bericht hadden gehad. De bank erkent dat de wervingsstop en de manier waarop „emoties en vragen heeft opgeroepen”.

ABN Amro laat via een woordvoerder weten dat communicatie, „en ook de timing daarvan”, cruciaal is wanneer je dit soort maatregelen aankondigt. De bank zegt dat je „achteraf kan zeggen dat we meer tijd hadden moeten nemen” tussen het informeren van het management, de direct betrokkenen en de mededeling aan alle collega’s via het intranet. „Aan de andere kant, als je te lang wacht dan ontstaat er ook onrust en onduidelijkheid. Kortom, het blijft een dilemma en daar blijven we constant van leren.”

‘Gezond rendement’

Het doel van de maatregel, die voor de rest van het jaar zou moeten gelden, is om de kostendoelstelling te halen die het ABN Amro-bestuur richting de aandeelhouders heeft beloofd. De bank zegde bij de presentatie van de jaarcijfers in februari toe dat het kostenniveau in 2025 ongeveer even hoog zou zijn als in 2024: 5,3 miljard euro. In een interne mededeling schrijft financieel topman Ferdinand Vaandrager: „2025 is nog maar een paar maanden oud en we zien nu al dat de operationele kosten uit de pas lopen. Zonder tijdige bijsturing gaan we onze doelstellingen aan het einde van het jaar niet halen.”

Afgelopen jaren hebben banken door de stijgende rentes flinke winsten gemaakt. Nu de rentes weer dalen – de Europese Centrale Bank besloot donderdag nog tot een nieuwe renteverlaging – staan de winstmarges weer onder druk. Als ABN Amro ook nog eens de kosten niet onder controle houdt, drukt dat de marges nog verder naar beneden.

De stop heeft verder als doel om minder van externe consultants afhankelijk te zijn, schrijft de bank. Met name op het vlak van risicomanagement en de anti-witwasoperatie van ABN Amro – waar de bank verbeterprogramma’s voor heeft draaien vanwege achterstanden – zijn er afgelopen tijd veel consultants ingehuurd: afgelopen kwartalen tussen de 3.600 en 4.100 (ten opzichte van bijna 22.000 mensen in eigen dienst). Dat zorgt voor hoge kosten „en dat de kennis niet binnen de bank opgebouwd en behouden blijft”.


Lees ook

Lees ook: Banken drijven op vertrouwen. En dus moeten zij hun risico’s goed in kaart brengen. Hoe doen ze dat?

Banken drijven op vertrouwen. En dus moeten zij hun risico’s goed in kaart brengen. Hoe doen ze dat?

Vakbond De Unie voorziet dat door de maatregelen de werkdruk binnen de bank zal oplopen, terwijl die druk al een langere tijd een punt van zorg is. De vakbond schrijft dat bezuinigen op mensen zelden een duurzame oplossing is. „Het leidt tot lagere motivatie, meer ziekteverzuim, en uiteindelijk tot een verslechterde dienstverlening.” Vakbondsbestuurder Harma Pethke vreest dat het bij de bank bovendien niet bij deze wervingsstop blijft. „Er gaat wel meer volgen, denken wij.”

Meer centrale controle

De wervingsstop lijkt er overigens ook op geënt om het centrale management meer controle te geven over de uitgaven – volgens het FD zijn er afdelingen die structureel hun budgetten overschrijden. De bank geeft namelijk aan dat er uitzonderingen mogelijk zijn op de wervingsstop, voor bijvoorbeeld collega’s met een tijdelijk contract. Die uitzonderingen zijn alleen mogelijk via een „centraal goedkeuringsproces”. „De eerste aanvragen zijn al ingediend en de centrale aanpak verloopt goed en snel”, aldus de woordvoerder in een schriftelijke verklaring.

De wervingsstop en de onrust werpen een schaduw over de laatste maand van de volgende week aftredende bestuursvoorzitter Robert Swaak van de bank. Zijn opvolger, Marguerite Bérard, wordt momenteel ingewerkt. De woordvoerder laat weten dat zij „volledig op de hoogte is van de overwegingen en het besluit”.


Lees ook

Lees ook: Marguerite Bérard, de nieuwe Franse baas van ABN Amro, is ‘bijna Nederlands direct’

Marguerite Bérard, de beoogde bestuursvoorzitter van ABN Amro. Foto ABN Amro