Tweede Kamer ziet vrijgegeven beelden van Nederlands bombardement op Hawija

In de Tweede Kamer zijn woensdag beelden getoond van het Nederlandse bombardement op het Iraakse Hawija uit 2015, waarbij zeker 85 burgerdoden vielen. De video, die nooit eerder openbaar werd gemaakt, is getoond door commandant der strijdkrachten Onno Eichelsheim.

Op de korrelige beelden, die zijn gemaakt vanuit een F-16, is het landschap te zien dat door het bombardement is veranderd in een ravage. Ook de explosie en daaropvolgende rook worden getoond. De gebouwen rondom de autofabriek zijn eveneens verwoest.

Vorige week maakte minister Ruben Brekelmans (Defensie, VVD) bekend dat hij afziet van de aanbeveling van de commissie-Sorgdrager om militairen onder ede te laten verhoren over de kwestie. Voormalig minister Winnie Sorgdrager adviseerde zo’n verhoor om te achterhalen hoe het mogelijk was dat de videobeelden van het Nederlandse bombardement op Hawija jarenlang kwijt waren. De woensdag gepubliceerde beelden bleven tien jaar lang verborgen en volgens de commissie-Sorgdrager zelfs „achtergehouden”.

In juni 2015 werd een woonwijk in de Iraakse stad verwoest door toedoen van twee Nederlandse F-16’s. De wijk lag naast een autobommenfabriek in Hawija. Die fabriek was in handen van terreurgroep Islamitische Staat (IS) en gold als doelwit. Nederland, onderdeel van de internationale coalitie die vocht tegen IS, had als taak de fabriek uit te schakelen, maar raakte eveneens een woonwijk. Bij het bombardement werden 85 burgers gedood, daarnaast raakten honderden anderen gewond.

Van die gebeurtenis zijn twee video’s gemaakt: ’s nachts direct na de aanval en de volgende ochtend, waarop de enorme schade goed te zien is. De commissie-Sorgdrager deed vier jaar lang onderzoek naar de zaak en stelde herhaaldelijk aan Defensie te hebben gevraagd om de beelden, met als antwoord dat de video’s verwijderd waren.


Lees ook

‘Ze zijn in Hawija teleurgesteld in Nederland, toch een land van precisiewapens en internationaal recht’

De meelfabriek van Hawija, die verwoest werd en later werd herbouwd.