Kinderopvang wordt juist voor lagere inkomens honderden euro’s duurder dan verwacht

Voor werkende ouders met een laag inkomen wordt de kinderopvang volgend jaar nog duurder dan tot nu toe gedacht werd. Ze zijn in 2026 al snel honderden, en soms meer dan duizend euro meer kwijt dan dit jaar, blijkt uit berekeningen van Ed Buitenhek, adviseur in de kinderopvang, op basis van de meest recente ramingen van het Centraal Planbureau (CPB).

Een gezin met een laag inkomen, tot 20.000 euro, is voor de dagopvang van twee kinderen dit jaar 1.578 euro kwijt. Volgend jaar zou dat 2.793 euro worden. Dat is 271 euro meer dan in prognoses waar het kabinet tot nu toe mee rekende.

De reden van dit verschil is dat in de laatste CPB-cijfers op hogere prijsstijgingen wordt gerekend dan in de vooruitzichten die het kabinet eerder gebruikte.

Voor midden- en hoge inkomens daalt volgend jaar het bedrag dat zij zelf moeten betalen voor kinderopvang.

De kosten voor lage inkomens lopen komend jaar op door het kabinetsvoornemen om de kinderopvangtoeslag niet te verhogen met de verwachte prijsstijgingen, zoals gebruikelijk is. Dat moet een besparing van zo’n 254 miljoen euro opleveren.

Deze bezuiniging raakt iedereen. Maar voor midden- en hoge inkomens staat daar een groot voordeel tegenover. Vanaf 2027 is de doelstelling dat kinderopvang voor iedereen bijna gratis wordt: 96 procent van de opvangkosten worden dan vergoed. In 2026 wordt daar een tussenstap voor gezet door het toeslagpercentage te verhogen. Het is nog onduidelijk wat het precieze percentage gaat zijn.

Maar voor lage inkomens is dat anders. Zij krijgen op dit moment al 96 procent van kosten vergoed. Alleen voor hen is de bezuiniging dus een flinke financiële klap.

Vanuit de oppositie in de Kamer is er veel kritiek op de geplande bezuiniging. Tweede Kamerlid Hans Vijlbrief (D66) rekende vooral de VVD aan dat zij een „dubbele boodschap” afgeeft aan ouders. „De VVD zegt: we moeten de kinderopvang goedkoper maken, maar tegelijkertijd is het huidige kabinet bezig om de kinderopvang duurder te maken”, stelde Vijlbrief in een debat begin maart.

Kwetsbare groep

De geplande bezuiniging is ook opvallend omdat vorig jaar juist een grote prijscorrectie heeft plaatsgevonden, waardoor de kinderopvangtoeslag voor iedereen extra omhoog ging.

De bezuiniging in 2026 zou die reparatie teniet doen, stelt Gjalt Jellesma, van Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK). „De drempel voor ouders met lage inkomens om hun kinderen naar de opvang te brengen, wordt zo nog hoger.”

De samenleving heeft er juist baat bij dat deze groep kan werken, stelt Jellesma. „Er zijn enorme tekorten in bijvoorbeeld de zorgsector. Dus waarom maken we het deze groep dan nog lastiger om te werken?”

De bezuiniging wordt nog besproken bij de onderhandelingen over de Voorjaarsnota. Ook vergt het een wetswijziging die nog een meerderheid moet halen in de Tweede en Eerste Kamer, waar de coalitiepartijen geen meerderheid hebben.