Is de wereld met de nieuwe Trump-fluisteraar Scott Bessent beter af?

In de kring vertrouwelingen rond Donald Trump lijkt deze week een veelzeggende stoelendans te hebben plaatsgevonden. Want toen de Amerikaanse president woensdag bekendmaakte zijn importheffingen negentig dagen op pauze te zetten, was het niet Trumps hoogste handelsadviseur Peter Navarro (75), maar zijn minister van Financiën die nadien de pers te woord stond: Scott Bessent (63).

Wall Street haalde opgelucht adem. Zelfs Fox News-commentator Charles Gasparino, zelfverklaard Trump-fan, verzuchtte: „Scott Bessent heeft het Witte Huis betreden. Eindelijk neemt hij de leiding.”

Vanwaar deze opluchting?

Tot nog toe liet Trump zijn oren vooral hangen naar Navarro wat betreft zijn economische koers. Die geldt als architect van de handelsoorlog, is fel anti-China en een uitgesproken protectionist. Maar de kritiek op dit beleid werd steeds luider – en richtte zich steeds vaker op Navarro zelf. Zo noemde Musk hem deze week „dommer dan een zak bakstenen”. Bessent staat bekend als tactvoller dan Navarro. Hij verkoopt dezelfde harde boodschap, maar dan een stuk diplomatieker. En dat doet het ook een stuk beter op Wall Street.

Hoe wist hij Trump aan zijn kant te krijgen?

In het Witte Huis tekende zich een scheiding der geesten af. Aan de ene kant waren er zakenmensen als Musk, die vooral economische rust willen, aan de andere kant MAGA-figuren als Navarro, die heffingen zien als wapen voor herindustrialisering. Waar Navarro oorlogstaal uitslaat en ondernemers voorspelbaarheid zoeken, staat Bessent ertussenin — als vertaler, verzachter, rem. In het presidentiële vliegtuig naar Washington zei hij volgens The New York Times tegen Trump dat de markten snakken naar duidelijkheid. Maar nog belangrijker: „U bent de beste onderhandelaar ter wereld.” Dat zou zijn blijven hangen.

In de dagen daarna regisseerde Bessent in stilte de draai. Woensdag volgde het bericht op Truth Social: landen (behalve China) krijgen negentig dagen om een akkoord te bereiken.

Wie is Bessent?

Op het eerste gezicht is hij geen voor de hand liggende bondgenoot van Trump. Yale-alumnus, jarenlang beheerder van de miljarden van George Soros, die door Trump-aanhangers vaak als aartsvijand wordt gezien. Openlijk homoseksueel, levend in een roze herenhuis in Charleston en voormalig donor aan Democraten, onder wie Hillary Clinton. Toch plaveide hij sinds 2016 met forse bijdragen aan het Trump-kamp zijn weg naar politieke invloed. Trump beloonde hem voor zijn steun met een functie als minister.

Is de wereld beter af met Bessent als Trumpfluisteraar?

Misschien wel. Deze week bewees Bessent dat hij Trump tot kalmte kan brengen. Bij een bijeenkomst van bankiers zei hij: „Ik neem vanaf nu de leiding bij de onderhandelingen over de heffingen.” Maar de klok tikt, zegt vooraanstaand econoom Neil Dutta in Politico. Om het vertrouwen te behouden zal Bessent „snel een voorbeeld van een succesvol handelsakkoord moeten presenteren”.

De minister staat voor een moeilijke opdracht, zegt de econoom: „We hebben geen handleiding voor deze situatie.” Dutta prijst zijn financiële expertise om de handelsoorlog „op de meest doeltreffende manier te voeren, zodat de klappen voor de Amerikaanse bevolking zo klein mogelijk blijven.” Nu is het hopen dat dit ook voor de rest van de wereld geldt.