
Zeker drie Nederlandse bedrijven leveren gespecialiseerde diensthonden aan Israëlische afnemers, blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (Somo).
Uit een door Somo opgevraagd overzicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas in totaal 110 zogeheten veterinaire certificaten zijn uitgegeven voor de export van diensthonden naar Israël. Nederland en Duitsland zijn al jaren leverancier van politie-, bewakings- en legerhonden aan afnemers over de hele wereld. Ze fungeren onder meer als explosieven- en drugsdetectors of als aanvalswapens, de zogeheten bijthonden.
De certificaten werden verleend aan drie Nederlandse bedrijven gespecialiseerd in het fokken en africhten van met name Mechelse herders. Of deze 110 diensthonden aan het Israëlisch leger zijn geleverd blijkt niet uit het onderzoek. Hoewel die honden voor militaire doeleinden kunnen worden ingezet, is er geen speciale exportvergunning voor nodig.
Leverancier
Naar aanleiding van onderzoek van NRC in 2016 probeerde Lilianne Ploumen (PvdA), destijds minister voor Buitenlandse Handel, de export van bijthonden aan banden te leggen. Dat lukte juridisch niet, omdat niet aan te tonen was dat de honden militair werden ingezet.
Sinds een Palestijnse jongen op de Westelijke Jordaan oever in 2014 aangevallen werd door een Israëlische legerhond, komen regelmatig soortgelijke verhalen naar buiten. In juli 2024 publiceerde de Commissaris voor de Mensenrechten van de VN een rapport waaruit bleek dat het Israëlisch leger honden gebruikt om burgers te bedreigen en aan te vallen.
Maandag scherpte het kabinet de regels rondom export van militaire goederen naar Israël aan. Zogeheten ‘dual-use-goederen’, die zowel voor civiele als militaire doeleinden worden gebruikt, moeten voortaan met een vergunning worden geëxporteerd. Hoewel de honden zowel civiel als militair kunnen worden ingezet, gelden zij niet als dual-use-goederen en mogen ze alsnog vergunningsvrij worden verhandeld.
Somo maakte donderdag bekend samen met negen andere Palestijnse en Nederlandse maatschappelijke organisaties de Nederlandse staat aan te klagen vanwege haar rol in het faciliteren van de export van honden naar Israël.
Liveblog
Crisis in het Midden-Oosten
970 Israëlische (ex-)militairen roepen in brief op oorlog te beëindigen
