Rusland is begonnen aan een voorjaarsoffensief vanuit het noorden, stelt de Oekraïense generaal Syrsky

Russische troepen zijn vanuit het noorden begonnen aan een voorjaarsoffensief in de noordelijke Oekraïense regio’s Soemy en Charkiv. Volgens de Oekraïense commandant der strijdkrachten, generaal Oleksandr Syrsky, hebben de Russen de afgelopen week hun offensieve operaties langs vrijwel de gehele frontlijn „bijna verdubbeld”, zo zegt hij in een interview met de Oekraïense nieuwssite LB.

Het Russische voorjaarsoffensief komt op een moment dat besprekingen over een staakt-het-vuren tussen Oekraïne en Rusland, geïnitieerd door de Amerikaanse president Trump, steeds verder naar de achtergrond verdwijnen. „Ondanks alle lopende onderhandelingen zien we alleen maar een toename in de intensiteit van de offensieve acties”, aldus generaal Sysrky.

Ook CNN meldt dat het Russische offensief langs de gehele frontlinie in intensiteit is toegenomen, in weerwil van pogingen van Trump om de partijen richting een vredesakkoord te bewegen.

Niet akkoord

Met het nieuwe offensief lijkt de Russische president Poetin zich weinig aan te trekken van waarschuwingen van Trump dat het Kremlin de oprechte bereidheid moet tonen om te streven naar vrede in Oekraïne. Zo reageerde Moskou vorige maand met een lange reeks bezwaren en vragen op een Amerikaans voorstel tot een staakt-het-vuren, terwijl Kyiv al akkoord was met een Amerikaans voorstel dat veel ongunstiger was voor Oekraïne.

Moskou is nog steeds niet akkoord en wil dat eerst aan vergaande eisen wordt voldaan die de „grondoorzaken van het conflict” aanpakken. Analisten zien daarin vooral een poging om echte vredesbesprekingen verder uit te stellen.

Hoewel Trump onlangs zei „boos” te zijn op Poetin omdat hij niet lijkt mee te werken aan een gevechtspauze in Oekraïne, blijkt uit niets dat de Amerikaanse president ook daadwerkelijk druk uitvoert op Moskou. In tegendeel: toen Trump onlangs zijn wereldwijde importheffingen introduceerde ontbrak Rusland opvallend genoeg op de Amerikaanse lijst, net als Moskous bondgenoten Wit-Rusland en Noord-Korea. Oekraïne wordt wél belast, met heffingen van 10 procent.

Analisten zien daarin opnieuw een aanwijzing dat Trump niet van plan is zich daadwerkelijk tegen Poetin te keren. Hij zegt juist de banden tussen Washington en Moskou aan te willen halen. Voor Poetin lijkt er dan ook geen enkele reden om toe te geven aan Trumps ideeën over vrede in Oekraïne.

Brandweerlieden blussen een woonwijk na een Russische aanval op het dorp Borova in de regio Charkiv.

Foto Jose Colon/Anadolu

Sinds Trump is teruggekeerd in het Witte Huis heeft Rusland het aantal aanvallen op Oekraïne – en dan vooral op burgerdoelen – alleen maar verder opgevoerd. Niet alleen vuurt Moskou grotere aantallen drones en raketten af op Oekraïne, de Russen hebben hun aanvallen ook aangepast en verhevigd.

Relatief stabiel

Twee weken geleden waarschuwde president Volodymyr Zelensky al voor een nieuw Russisch offensief, op basis van een enorme opbouw van troepen aan de grens met Soemy en Charkiv. Volgens Zelensky was de Russische president Poetin vorig jaar al van plan een nieuw offensief te beginnen in het noorden van Oekraïne, maar dat moest worden uitgesteld omdat Moskou werd verrast door de Oekraïense inval in de Russische regio Koersk, in augustus.


Lees ook

Hoe Rusland poogt Centraal-Oekraïne aan te vreten. ‘ Als god dat wil, komt het leven hier terug’

Een verwoest gebouw na een recente Russische aanval op het dorp Novopavlivka, gelegen op 15 km van de frontlinie in de regio Dnipro.

In mei vorig jaar staken Russische troepen al de grens over in de regio Charkiv, maar bleven steken op enkele tientallen kilometers ten noorden van de stad Charkiv. Daar houden de Russen nog altijd op twee plaatsen Oekraïens grondgebied bezet, waaronder een gedeelte van de stad Vovtsjansk.

De frontlijn is de afgelopen maanden relatief stabiel geweest. De Russische opmars in de regio Donetsk, vooral rond het stadje Pokrovsk, is afgenomen in tempo; Pokrovsk zelf is nog altijd in Oekraïense handen. In maart zouden de Russen volgens de analisten van DeepState vijftig vierkante kilometer aan grondgebied hebben veroverd in Oekraïne, het laagste maandcijfer sinds juni vorig jaar. Toch worden op veel plaatsen nog altijd zware gevechten gemeld, onder meer vanuit de frontsteden Tsjasiv Jar en Toretsk, en meer in noordelijke richting, in de regio’s rond Lyman en Koepjansk.