‘Willen ze bij EasyPark soms graag van hun klanten af?’

„Of het is een hele slechte 1 aprilgrap, of ze willen bij EasyPark graag van klanten af.” „Die zijn helemaal van het padje af, geloof ik. Ik heb inmiddels een account aangemaakt bij Q-Park.”

De ophef was groot afgelopen week over een onverwachte, flinke verhoging van de ‘servicekosten’ die aanbieder EasyPark van de populaire parkeerapp aankondigde. Waar het bedrijf tot nu toe een vaste prijs van 39 eurocent rekent per keer dat een klant via zijn app een parkeerkaartje koopt – handig, omdat je niet naar de parkeerautomaat hoeft te lopen, plus je betaalt uitsluitend voor het daadwerkelijke aantal geparkeerde minuten – betalen klanten vanaf 1 mei een percentage van de totale parkeerkosten. 15 procent om precies te zijn.

Wie langer parkeert, is dus ook (veel) meer kwijt. Bij een parkeerduur van twee uur à 5 euro per uur zijn de servicekosten straks 1,50 euro. Die komen bovenop de kosten van het parkeerkaartje zelf. Je betaalt EasyPark een vergoeding omdat die de aanschaf van het kaartje faciliteert.

EasyPark hanteert een maximum van 7 euro aan kosten per parkeerbeurt: achttien maal zoveel als het oude tarief. Maar wie korter parkeert, is juist goedkoper uit, benadrukt het bedrijf – er komt ook een minimumtarief van 19 eurocent.

Maar veel klanten van de parkeerapp-aanbieder waren toch buitengewoon ontstemd. Op sociale media zeiden velen op te gaan stappen. Zij vroegen zich af: ik krijg toch niet meer service van EasyPark naarmate ik langer parkeer? Waarom moet ik dan meer betalen?

Een woordvoerder van EasyPark wil zelf desgevraagd niet zeggen hoeveel klanten er afgelopen dagen daadwerkelijk zijn weggelopen, maar concurrenten zoals Flitsmeister, Q-Park, Ease2Pay en LekkerParkeren lieten deze week weten dat zij de instroom „exponentieel” zagen stijgen.

Concurrenten zagen de instroom van klanten exponentieel stijgen

Pr-miskleun

De verhoging had trekken van een pr-miskleun. EasyPark biedt naast zijn losse tarieven ook een maandabonnement aan, dat 4,99 euro kost. Daarmee kun je zo vaak als je wilt parkeren via de app. Was de ophef minder geweest als dat meer onder de aandacht was gebracht? Anderzijds: niet iedereen wil een abonnement.

EasyPark stelt dat de wijzigingen nodig zijn om de tarieven „in lijn” te brengen met de prijzen die het concern elders in Europa aan klanten rekent. Het Zweedse bedrijf, met fiscale zetel in Nederland, is in twintig Europese landen actief. Waarom dat in lijn brengen weer noodzakelijk is blijft echter onduidelijk. Een woordvoerder laat alleen weten dat EasyPark klanten zo een „consistente ervaring” wil bieden op al die plekken.

De woordvoerder zegt dat de service wel degelijk verbetert door de tariefsverhogingen. Met de extra inkomsten kan het bedrijf verder investeren in zijn app, en daar zouden klanten weer profijt van hebben. Ze wijst op bestaande ‘features’ als het op afstand aan– en uitzetten van de meter, verlenging van parkeren en klantenservice in het Nederlands en Engels. „En binnenkort introduceren we ook het opladen van elektrische voertuigen via de app.” Volgens haar vormen korte parkeersessies het „merendeel” van de klandizie van EasyPark, dus veel klanten zouden gewoon beter af zijn.

Die klanten zelf denken daar anders over. Op sociale media gingen al snel verhalen rond dat EasyPark bezig was zijn in Nederland relatief sterke positie uit te buiten. Hoe groot het marktaandeel precies is, wil de woordvoerder niet zeggen, maar in Nederland is EasyPark een van de dominantere parkeeraanbieders, mede als gevolg van een grote overname van ParkMobile.

Monopolie

Als je een groot deel van de markt in handen hebt, kun je in theorie de prijzen ongestraft verhogen. Klanten hebben immers weinig alternatieven. Auto-website Topgear sprak van een „monopolie” van EasyPark.

Mark van Kampen, sectoranalist Tech, Media en Telecom van de Rabobank, zegt: „Wat de daadwerkelijke beweegredenen van EasyPark zijn, weet natuurlijk alleen het management. Maar je ziet dit wel vaker bij techbedrijven. Ze bouwen in snel tempo een sterke positie op in de markt, met overnames en door handige apps te maken en aantrekkelijke tarieven te bieden. En als ze dan eenmaal veel klanten hebben, kunnen ze ervoor kiezen om de prijzen te verhogen. Dat zag je bij Netflix en recent bij Spotify. Ze creëren vaak eerst gebruiksgemak en daarna kunnen de tarieven scherp omhoog gaan.”

Het risico dat er dan wat klanten weglopen, wordt daarbij welbewust ingecalculeerd, zegt hij. Er zijn alternatieve bedrijven waar klanten van EasyPark terecht kunnen – naast eerdergenoemde concurrenten bieden ook de Rabobank, ING en ANWB een soortgelijke service aan; iedereen met een platform met veel gebruikers, mogelijkheden tot transactie- en betaalverwerking en integratiemogelijkheden kan in wezen dit soort diensten aanbieden. „Maar veel van die partijen zijn toch wat kleiner, waardoor de schade mee kan vallen.”

De woordvoerder van EasyPark gaat niet in op vragen hierover. Wat mogelijk een rol kan spelen bij de hogere prijzen: EasyPark doet al een paar jaar lang overname na overname, ook buiten Nederland. Volgens een overzicht van de Financial Times was het mede daardoor vorig jaar een van de duizend snelst groeiende ondernemingen van Europa. Tussen 2019 en 2022 verviervoudigde de omzet bijna, van 73 miljoen naar bijna 300 miljoen euro.

Grote overnames

Begin dit jaar werden nog twee grote overnames afgerond, van het Britse Parkopedia en het Franse Flowbird (van onder andere Yellowbrick). Vooral die laatste was een forse acquisitie, al werden er geen officiële bedragen bekendgemaakt. Flowbird boekte in 2024 een omzet van 750 miljoen euro. EasyPark zelf boekte in 2023 een omzet van bijna 300 miljoen euro, blijkt uit het laatst gepubliceerde jaarverslag.

Die investeringen moeten weer worden terugverdiend. De eigenaren van EasyPark zijn drie private equity-bedrijven: Verdane, Searchlight Capital en Virtruvian, voor wie rendement heel belangrijk is. Virtruvian werd mede opgericht door de voormalige partners van de beruchte Britse durfinvesteerder Apax. Dat fonds heeft in Nederland een slechte naam. Apax kocht in 2004 PCM Uitgevers en stak het bedrijf zo vol met schulden, dat het hier bijna onder bezweek.

Ook qua winst lijkt er nog wat werk aan de winkel voor EasyPark. In 2023 boekte het bedrijf een nettowinst van 26 miljoen euro, maar het jaar daarvoor een verlies van 14 miljoen, blijkt uit het jaarverslag.

De woordvoerder van EasyPark ontkent stellig dat er een verband is tussen de overnames en de prijsverhoging. Terugblikkend op alle commotie, zegt ze: „We waarderen onze klanten en de feedback die we ontvangen echt.” Maar een terugdraaiing van de tarieven zit er niet in.