Wie zei dat hulpbehoevende senioren zijn uitgeblust? Mijn vrouw werkt al enkele jaren in een zorgcentrum in de seniorenzorg als beweegcoach. Ze verzint en voert oefeningen uit op maat voor allerlei type patiënten. De animo is redelijk groot maar kan op zijn tijd wel wat beter. Daarom heeft ze onlangs ‘stoeldansen op muziek’ geïntroduceerd, naar blijkt een publiekstrekker. Aangemoedigd door het succes heeft ze een gevarieerde afspeellijst gemaakt maar de vraag is of dát nou wel nodig was. Ze hebben bijna allemaal één favoriet: ‘Stayin’ Alive’, van de Bee Gees.
Wim Kok
Lezers zijn de auteurs van deze rubriek. Een Ikje is een persoonlijke ervaring of anekdote in maximaal 120 woorden. Insturen via [email protected]
Het Internationaal Monetair Fonds heeft vrijdagnacht 20 miljard dollar beloofd aan Argentinië. Dat geld is bedoeld om de economie van het Zuid-Amerikaanse land er bovenop te helpen, nadat andere geldvoorraden bijna waren opgeraakt. De Argentijnse president Javier Milei zei dat veel van de strenge restricties op kapitaalverkeer volgende week zullen worden opgeheven, zoals de koppeling van de peso aan de dollar.
De IMF laat daarmee zien vertrouwen te hebben in Milei’s voorgenomen beleid om de Argentijnse economie te hervormen. De rechts-populistische president wil de nu streng gereguleerde economie omvormen tot een vrijemarkteconomie. Onder Milei’s voorganger ontstonden enorme begrotingstekorten, die tot inflatie en een zwakke peso leidden.
Milei, die de verkiezingen won met de belofte de begroting met een kettingzaag terug te snoeien, gooide het roer radicaal om toen hij aan de macht kwam. Hij schrapte onder andere subsidies en overheidsbanen, en liet de centrale bank minder geld printen. De overheidsuitgaven en inflatie namen af, toch nam de armoede en werkloosheid onder de bevolking toe.
Investeerders vroegen Milei al langer om de kapitaalrestricties op te heffen, maar hij zei tot het juiste moment te wachten. Die strenge restricties, die in Argentinië ook wel „de klem” worden genoemd, werden in 2019 ingesteld door een eerdere regering. Ze reguleerden de toegang tot dollars voor Argentijnen, waardoor een zwarte markt ontstond. Critici van Milei’s beleid zijn nu bang voor een devaluatie van de peso.
Lees ook
Milei’s ‘anarcho-kapitalistische’ schoktherapie voor Argentinië heeft effect
Luister dit keer na de outrotune nog even door: dan hoor je de Q&A die is opgenomen met het publiek. Was je er dit keer niet bij? Niet getreurd: er komen meer opnames van Haagse Zaken waar je bij kan zijn. Houd onze kanalen in de gaten om te weten wanneer we bij jou in de buurt komen.
Terwijl de wereldeconomie langs de rand van de afgrond scheerde, gaat het in Den Haag deze week ook veel over geld, maar dan over de voorjaarsnota. De deadline voor deze update van de begroting nadert snel. En coalitiepartijen PVV, NSC, VVD en BBB zijn nog lang niet klaar met onderhandelen.
In deze Haagse Zaken, opgenomen voor live publiek in het academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen, hebben we het over die onderhandelingen. Van Lamyae Aharouay en Pim van den Dool hoor je waarom er zelfs gedoe is over de hoeveelheid geld die te verdelen is, hoe de vier partijen er maar niet in slagen om samen te werken en welk effect het gebrek aan beleid heeft op het vertrouwen van de kiezer.
Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze redactie via [email protected].
Economen noemen Trumps beleid waanzin. Maar moet je de handelsoorlog wel door een economische bril bekijken? Of is dat op dit moment de verkeerde analyse?
In deze aflevering bespreken Maarten en Marike de heftigheid van de aangekondigde handelstarieven, de reacties op de beurzen en wat er (niet) klopt aan Trumps bizarre formule. Maar daarna kijken ze verder. Zijn we hier getuige van de opkomst van wat steeds vaker de ‘geo-economie’ wordt genoemd? Zullen staten de macht die ze verloren met globalisering, weer terug proberen te pakken? En betekent deze handelsoorlog de terugkeer naar een multipolaire wereldorde, met China en de Verenigde Staten als grote machthebbers? Of liggen er ook kansen voor Europa?
Deze aflevering werd opgenomen voordat Trump zijn ‘heffingenpauze’ aankondigde.