Russische stoorzenders verstoren het gps-signaal in een steeds groter deel van het Europese luchtruim. Dat blijkt uit een analyse van vliegtuignavigatiegegevens door NRC. Het zorgt ervoor dat Europese passagiersvluchten, die gps gebruiken om hun locatie te bepalen, regelmatig van hun route moeten afwijken of überhaupt niet kunnen vertrekken.
In ongeveer 40 procent van het Finse, Poolse en Roemeense luchtruim kunnen piloten inmiddels niet meer altijd op gps-navigatie vertrouwen. In de Baltische staten en Moldavië geldt dat zelfs voor meer dan de helft van het luchtruim.
Deze week is het precies twee jaar geleden dat Finland toetrad tot de NAVO. De verstoring in het Finse luchtruim is vanaf dat moment fors toegenomen. Volgens experts zet Rusland de stoorzenders in als geopolitiek wapen.
Zeker tienduizenden Europese vluchten zijn de afgelopen twee jaar geraakt door verstoring. In diezelfde periode is dus ook het getroffen gebied sterk gegroeid. Twee jaar geleden kwam gps-verstoring alleen voor nabij de Russische grens, nu reikt het stoorsignaal tot wel 280 kilometer in het Europese luchtruim.
Het groeiende bereik van de stoorzenders maakt de problemen voor de Europese luchtvaart groter, schrijft EASA, het Europese agentschap voor luchtvaartveiligheid, in reactie op vragen van NRC. „Daardoor kan de verstoring nieuwe vluchtwegen, terreinen en in het bijzonder vliegvelden raken, die minder goed zijn voorbereid op het wegvallen van het gps-signaal.”
Hoewel moderne vliegtuigen meestal op alternatieve navigatiesystemen kunnen terugvallen, kunnen de opgetelde effecten van verstoring volgens EASA toch „negatieve effecten hebben op de vliegveiligheid”.
Kaliningrad en Simferopol
Deskundigen en Europese autoriteiten wijzen eensgezind naar Rusland als bron van de verstoring. Digitale amateuronderzoekers hebben eerder twee locaties in Rusland geïdentificeerd waar de stoorsignalen hoogstwaarschijnlijk vandaan komen. Dat deden ze door het middelpunt te berekenen tussen duizenden verstoorde vliegtuigen. Eén waarschijnlijke bron ligt in de Russische enclave Kaliningrad, de ander ten noordoosten van Sint-Petersburg.
Stoorsignalen in het luchtruim van Roemenië en Moldavië zijn te herleiden tot Simferopol op de door Rusland bezette Krim in Oekraïne.
En de verstoring in het Finse en het Noorse Lapland, die eveneens is toegenomen, heeft waarschijnlijk een vierde bron. Volgens de Noorse autoriteit voor telecommunicatie is ook die bron Russisch. De Finse telecomautoriteit wil Rusland tegen NRC niet noemen, maar zegt dat „de verstoring niet afkomstig is uit het Finse grondgebied”.
De verstoring raakt Europese passagiersvliegtuigen, maar kan ook een militair doelwit hebben. Precisiebommen en vliegtuigen gebruiken namelijk hetzelfde systeem: gps.
Dat vliegtuigen geen locatie kunnen berekenen dient een geopolitiek doel, zegt Patrick Bolder, defensie-expert bij The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS): „Het is onderdeel van de hybride oorlogsvoering, een pesterij om het leven voor de West-Europese burger minder aangenaam te maken.”
Volgens Bolder kan dit leiden tot angst onder vliegtuigpassagiers en dalende omzet voor luchtvaartmaatschappijen. „Er zijn misschien wel Finnen die denken: we zijn NAVO-lid geworden en hebben meteen last van de Russen. Moet je dat dan wel doen, zo’n NAVO-lidmaatschap?”
Een andere reden is defensief, zegt Bolder: „Vijandelijke drones en precisie-geleide raketten zijn afhankelijk van gps om hun doel te bereiken. Door dat signaal te verstoren, beschermt Rusland het eigen grondgebied tegen aanvallen.”
Op kaarten van de afgelopen drie jaar is goed te zien hoe de gps-verstoring zich verspreidt. Het luchtruim van Europa ziet er anders uit als Rusland nog moet beginnen met de grootschalige invasie van Oekraïne.
In de Baltische staten, waar het luchtruim inmiddels grotendeels is verstoord, zijn de gevolgen nu al sterk voelbaar. Vorig jaar schortte vliegmaatschappij Finnair een maand lang alle vluchten op naar Tartu in Estland. Het relatief kleine vliegveld beschikte nog niet over alternatieve navigatiesystemen. Daardoor was het niet mogelijk om veilig te landen. Omdat er geen andere vliegmaatschappijen op Tartu vliegen, was het vliegveld tijdelijk buiten gebruik.
Ondanks de grote impact blijven Europese leiders veelal stil over de verstoring door Rusland. Acht Europese landen, waaronder Nederland, hebben recent een klacht ingediend bij de Verenigde Naties over Russische gps-verstoring, zo onthulde Nieuwsuur twee weken geleden. Maar er is nog geen reactie op de klacht, die ook niet openbaar is.
Actief conflict
De Amerikaanse denktank CSIS schreef afgelopen jaar in een rapport dat er voor gps-verstoring „tot op heden geen represailles van de Verenigde Staten of enig ander land zijn geweest”. Volgens Clayton Swope, defensiespecialist en auteur van het rapport, is dat omdat landen het voorrecht willen behouden om zelf gps-verstoring in te zetten, wanneer ze in een actief conflict terecht komen.
„Maar met de Baltische staten of Finland is geen actief conflict. Er is daar geen reden om de verstoring te zien als oorlogsmaatregel, om de eigen troepen te beschermen.” Hij denkt dat Rusland de stoorsignalen uit blijft zenden omdat het een machtspositie geeft en er toch geen duidelijke repercussies zijn. „Zij denken, laat de apparatuur maar aanstaan.”
Toen vorige zomer een vlucht op Helsinki werd geannuleerd vanwege gps-verstoring, stond ook Hanna Räsänen, parlementslid voor de Centrumpartij in Finland, voor een dichte gate. „Oh oh, Rusland”, schreef ze op X. Door de vertraging mistte ze een commissievergadering over defensie.
Lees ook
De weg vinden zonder satellieten wordt steeds belangrijker.
